Frezarka CNC 1000x700x150 prośba o sugestie.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: tuxcnc » 30 kwie 2012, 20:24

bartuss1 pisze:chyba cie troche nerwy wziely, chyba zaraz komuś powiem zeby cie zbanowali. nieladnie tak się wyrażac o innych
Przyganiał kocioł garnkowi ...

EOT.

Tagi:

Autor tematu
Johny_Bit
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 23

Post napisał: Johny_Bit » 30 kwie 2012, 21:41

tuxcnc pisze:Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego jak krzywe profile wychodzą z huty ....
Rozumiem że 20 letni Żuk na którego rolnik ładował 4x ładowność i jeździł po dziurawej polnej drodze będzie miał prostsze profile niż nowe kupione na składzie? Śmiem wątpić.
tuxcnc pisze:Mam jakiś obowiązek się nią chwalić ?
Nie mam.
Mam obowiązek zbudować następną ?
Nie mam.
Mam obowiązek komukolwiek cokolwiek udowadniać ?
Nie mam.
Kolego nie obraź się ale na razie to faktycznie jedziesz tylko pyskówką. Nie masz obowiązku nic udowadniać ani budować ale widać że za wszelką cenę chcesz udowodnić że jesteś fachowcem w dziedzinie budowy CNC. Dla mnie stwierdzenie że profil 100x60x3 w ostateczności z ledwością nada się na płot raczej nie świadczy o Tobie najlepiej.

Ja mam 7 letnie doświadczenie na stanowisku konstruktora w firmie liczącej 1500 pracowników i grzecznie pytam o zdanie kolegów z forum. Oczywiście złożył bym sam w pełni sprawną maszynę ale po co mam robić prototyp i ładować kasę w próby jak można skorzystać z pomocy kogoś kto ma doświadczenie w temacie.

Sypanie epitetami pod adresem innych członków forum jest dalekie od tematyki tego wątku. Napisz coś mądrego a zyskasz szacunek. Pyskówki i obraźliwe słowa świadczą tylko o tym że nie masz kontrargumentów na słowa innych.

Jeśli zajrzysz na początek tematu wypowiada się tam taki mądrala o niku dudis69. Jest mądry do póki nie pytam go o zalety proponowanego przez niego rozwiązania w stosunku do mojego. Po tym pytaniu kamień w wodę.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: qqaz » 30 kwie 2012, 22:03

Johny_Bit pisze:Napisz coś mądrego a zyskasz szacunek
No własnie w tym problem, bo jak głuchemu o muzyce opowiadać.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 kwie 2012, 22:22

Johny_Bit pisze:Pracowałem 7 lat jako konstruktor w fabryce kotłów ale to całkiem inna dziedzina.
(...)
- rama profile zamknięte 100x60x6
Johny_Bit pisze:Dla mnie stwierdzenie że profil 100x60x3 w ostateczności z ledwością nada się na płot raczej nie świadczy o Tobie najlepiej.

Ja mam 7 letnie doświadczenie na stanowisku konstruktora w firmie liczącej 1500 pracowników
Ciebie też emocje ponoszą tak bardzo, że własnych słów nie pamiętasz.

.

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: dudis69 » 30 kwie 2012, 22:32

Johny_Bit pisze:Ja mam 7 letnie doświadczenie na stanowisku konstruktora w firmie liczącej 1500 pracowników
To przyznam szczerze , że słabo Ci kolego idzie.
Johny_Bit pisze:Jeśli zajrzysz na początek tematu wypowiada się tam taki mądrala o niku dudis69. Jest mądry do póki nie pytam go o zalety proponowanego przez niego rozwiązania w stosunku do mojego. Po tym pytaniu kamień w wodę.
To się dowiesz, że było to dwa m-ce temu...
I nagle mądralaJohny_Bit, wyskakuje z kontynuacją jak "filip z konopi" i się dziwi, że nie kontroluje własnego tematu.
Chyba już wszyscy zapomnieli o Twoim projekcie, tylko śledzą tą bezproduktywną przepychankę o zatartej śrubie w płocie osadzonej na ramie od Żuka....
Pozdrawiam Sławek

Autor tematu
Johny_Bit

Post napisał: Johny_Bit » 01 maja 2012, 12:54

tuxcnc pisze:Ciebie też emocje ponoszą tak bardzo, że własnych słów nie pamiętasz.
Jeśli poczytasz uważnie temat to dowiesz się że mam problem z zakupem ścianki 6mm i dlatego chcę spróbować z 3mm bo mam ją na składzie 10km od domu z możliwością pocięcia na miejscu.
dudis69 pisze:To przyznam szczerze , że słabo Ci kolego idzie.
Po czym to wnosisz? Nie mam zamiaru udowadniać czy jestem dobrym czy złym konstruktorem. To że bardzo dobrze radze sobie z konstrukcjami kotłów nie znaczy że muszę sypać obrabiarkami z rękawa.
dudis69 pisze:To się dowiesz, że było to dwa m-ce temu...
Widocznie 2m-ce to dla Ciebie za mało żeby odpowiedzieć na pytanie o przewagę twojego rozwiązania. Jakoś to co napisałem post wcześniej szybko odczytałeś i napisałeś kolejną bezsensowną wypowiedź. Proponujesz pewne zmiany to chyba wiesz dlaczego są lepsze?

Zauważyłem że na tym forum chyba nie pojawiła się jeszcze konstrukcja która nie była by na wstępie wyśmiana. Później jak konstrukcja się sprawdzi i działa to Ci co najbardziej krytykowali wychwalają ją pod niebiosa.

Wiem że to jest forum i każdy ma prawo przedstawić tutaj swoją opinię ale nie atakujmy się na wzajem. Temat ma już 4 strony a na temat było by może 0,5. Czy takie jest zadanie tego forum? Udowodnić kto jest lepszym fachowcem i kto ma rację? A może pomoc mniej doświadczonym kolegom.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 maja 2012, 13:39

Johny_Bit pisze:Jeśli poczytasz uważnie temat to dowiesz się że mam problem z zakupem ścianki 6mm i dlatego chcę spróbować z 3mm bo mam ją na składzie 10km od domu z możliwością pocięcia na miejscu.
Jeśli poczytasz uważnie temat to dowiesz się że nie tylko to przeczytałem, ale nawet odpowiedziałem, że to kiepski pomysł.
Nad tym tematem jakieś fatum ciąży, wszyscy tu się zachowują jak nawaleni, każdy swój monolog wygłasza i słyszy co innego niż powiedziano.

Chciałeś budować z profila o ściance 6 mm, to buduj i nie słuchaj głupich rad.
Różnica w ogólnym koszcie jest prawie żadna, a różnica w sztywności niewyobrażalna.
Bo w takiej maszynie jak budujesz nie wytrzymałość profila jest ważna, tylko sztywność i podatność na wibracje.
I nie słuchaj idiotyzmów, że cokolwiek z huty wychodzi proste.
Profile zimnogięte to nie przyrządy pomiarowe, tylko materiał konstrukcyjny.
Inne są normy i inne tolerancje, a jeszcze na składzie mogą Ci wcisnąć towar poza gatunkiem.
Odchyłka wymiaru rzędu kilku milimetrów na sześciometrowej sztandze to profil prosty, krzywy ma odchyłkę liczoną w centymetrach.
Rama obrabiarki jak ma 0,5 mm odchyłki, to jest krzywa ( i śruby się zacierają ...), prosta mieści się w setkach.
Po prostu inna norma i inaczej pojęcia prosty i krzywy znaczą

Jest wolny rynek, niektórzy dostawcy dowożą towar bezpośrednio do klienta.
Popytaj w warsztatach w okolicy, może ktoś może Ci zamówić jedną sztukę przy okazji własnego zamówienia.

W ostateczności pozostaje złomowisko, gdzie można trafić towar pierwszej klasy za 1/3 ceny.
Twoje rozważania kto co woził Żukiem sensu najmniejszego nie mają, bo sobie zmierzysz i jak faktycznie będzie krzywo, to po prostu nie kupisz.

.

Autor tematu
Johny_Bit

Post napisał: Johny_Bit » 01 maja 2012, 18:10

Zdaję sobie sprawę że profil nie będzie idealny ale wyżarzanie i obróbka na wytaczarce czy strugarce są poza moim zasięgiem technicznym jak i finansowym. Całe szczęście prowadnice mam nadzieję będą proste i to one posłużą za bazę do wyprowadzenia całości na prostą. W firmie w której pracowałem miałem do czynienia na co dzień z różnej maści kształtownikami i wiem jak wyglądają odchyłki dlatego tutaj przyznaję Ci rację (może nie są tak wielkie jak piszesz ale są). Niestety na dzień dzisiejszy to wszystko o czym mogę w miarę realnie myśleć. Jak wspomniałem nie zależy mi na jakiejś wielce zabójczej dokładności.

Jeśli chodzi o zakup tej 6 to obdzwoniłem chyba z połowę składów w Polsce :) oraz objeździłem wszystkie które spotkałem w promieniu 100km (sporo jeżdżę więc było to przy okazji) i albo takiego nie mają albo mają z 3. Niestety większość z nich jak słyszy że chcę go tylko 6m to traci zainteresowanie. Znalazłem 6 w Płocku ale wysyłka tego kurierem to pewnie koszt porównywalny z jazda tam osobiście a dodatkowo cena samego profilu była z kosmosu. Niedługo będę w Centrostalu w Sandomierzu jak tam nie dostanę 6 to zaryzykuję z tą 3. Konstrukcja jest skręcana więc w razie czego wymienię na 6 jak trafi się możliwość zakupu lub pozostanę przy 3 jeśli się sprawdzi.

Na miejscu gdzie to wszystko montuję będę pod koniec maja więc do tego czasu jeszcze poszukam.

fanti
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: fanti » 01 maja 2012, 20:55

Johny_Bit pisze:Całe szczęście prowadnice mam nadzieję będą proste i to one posłużą za bazę do wyprowadzenia całości na prostą.
Zapomnij. Prowadnice są wiotkie i uzyskują sztywność dopiero po przykręceniu do profilu. Ścianka 3mm też nie jest problemem jeżeli chodzi o sztywność całej maszyny.
Jedyny mankament to trochę mało mięsa do gwintowania.
piotr

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: KAJOS » 02 maja 2012, 06:12

fanti pisze:
Johny_Bit pisze:Całe szczęście prowadnice mam nadzieję będą proste i to one posłużą za bazę do wyprowadzenia całości na prostą.
Zapomnij. Prowadnice są wiotkie i uzyskują sztywność dopiero po przykręceniu do profilu. Ścianka 3mm też nie jest problemem jeżeli chodzi o sztywność całej maszyny.
Jedyny mankament to trochę mało mięsa do gwintowania.
piotr
- i tu racja ,masz zamiar obrabiac drewno (w sumie nie napisałeś co i jak ) ale z pewnoscia wystarczy.A jezeli chodzi o wibracje to zalej profil betonem i bedzie na 100% super.Ja jeden ploterek zrobiłem do obrobki drewna jeszcze z owiele cienszych profili i wszystko jest ok do dnia dzisiejszego.Predzej ugnę recznie walki fi 30 które sa w nim niz profile 40x40x3 pospawane w podwójną ramkę....
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”