nie rób jaj, nie te czasy, jakby to było na walkach 40 kach to moze by przeszło, ale ta zabawka raczej do cienkiej zabawy z drewnem i ewentualnie jakimś dibondemmike217 pisze:Jako alternatywę dla wszelkich podpartych wałków, dla kogoś bez specjalnego zaplecza a chcącego zrobić sztywną konstrukcję polecam moją ramę.
Frezarka 400x400x200 ,konstrukcja stalowa skręcana
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- Kontakt:
dziwne rzeczy, nie mam problemu ze sobą, czemu od razu robisz wycieczki prywatne w moim kierunku ?
czy ja coś powiedziąłem ze moje konstrukcje są jedynie sluszne ?
pokazujesz gosciowi coś z blachy wyciete, a konstrukcyjnie jest takie sobie.
w przeciwenstwie do ciebie zbudowałem juz 54 maszyny i buduję 55 w swojej karierze, to chyba mam jakies doswiadczenie co ?
z daleka widze co jest takie sobie a co jest dobre, no nie wspomne ze zakładzik co ci wycinał na laserze czy plazmie był deczko wkurzony tymi odstającymi uszami tzw bramy, bo to przeczy wszelkim oszczędnosciom materiału i troche odpadu zostało.
mozesz przytoczeyc moje posty w których swiadczy ze zle ze mną ?
pomiń te z Kimlą, bo to inna bajka
czy ja coś powiedziąłem ze moje konstrukcje są jedynie sluszne ?
pokazujesz gosciowi coś z blachy wyciete, a konstrukcyjnie jest takie sobie.
w przeciwenstwie do ciebie zbudowałem juz 54 maszyny i buduję 55 w swojej karierze, to chyba mam jakies doswiadczenie co ?
z daleka widze co jest takie sobie a co jest dobre, no nie wspomne ze zakładzik co ci wycinał na laserze czy plazmie był deczko wkurzony tymi odstającymi uszami tzw bramy, bo to przeczy wszelkim oszczędnosciom materiału i troche odpadu zostało.
mozesz przytoczeyc moje posty w których swiadczy ze zle ze mną ?
pomiń te z Kimlą, bo to inna bajka
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 3
Ja zbudowałem na razie półtora drewniaka, ale widzę, że ta konstrukcja to marnotrawstwo wałków fi40, bo brama jest zupełnie nieusztywniona przeciwko przechyłom bocznym. Trzeba dać jakieś "plecy" no i przynajmniej jakieś kawałki blachy na sztorc lub teowniki na bokach. Poza tym podstawa w postaci takiej "ramki" z blachy też nie budzi zaufania - żeby to przynajmniej kątowniki były albo wszystko przykręcone do jakiejś podstawy, to spoko.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
Znaczy że co? Gwintowniki Ci żyją własnym życiem i odskakują od zbyt cienkiej blachy?
Nawet nakrętki by nie weszły jakby trzeba było?

to jest blacha dolna belki

a to blacha pod prowadnice

a tak są składane razem

-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Mi nie leży, żeby Tobie wszechmocny konstruktorze 55 maszyny udowadniać sztywność czegoś co sztywne , pamiętaj nie każda maszyna powstaje na oko. Rozumiem, że w mojej maszynie podczas koszenia bramy wałki w obsadach muszą się przemieścić aby brama straciła geometrię. Gięcie wałków tej średnicy i długości pomińmy.
ursus_arctos , te wałki fi 40 , które w Twojej ocenie zmarnowałem są właśnie głównym elementem nośnym tej bramy. Uwierz, że sprawują się znakomicie , poza tym ja nie myślę w kategoriach zmarnowałem , nie zmarnowałem. Założenia były takie a nie inne , boki ramy są z 10 stali , w jednej osi mają sztywność za darmo, w drugiej nadają ją wałki fi 40, zakotwione do boków. Zakotwione nie znaczy przykręcone śrubą M 12 jak to się widuje na forum.
ursus_arctos , te wałki fi 40 , które w Twojej ocenie zmarnowałem są właśnie głównym elementem nośnym tej bramy. Uwierz, że sprawują się znakomicie , poza tym ja nie myślę w kategoriach zmarnowałem , nie zmarnowałem. Założenia były takie a nie inne , boki ramy są z 10 stali , w jednej osi mają sztywność za darmo, w drugiej nadają ją wałki fi 40, zakotwione do boków. Zakotwione nie znaczy przykręcone śrubą M 12 jak to się widuje na forum.