PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 31 mar 2012, 12:09

Kilka osób już pisało zresztą ja też no i sam cosimo i nic z tego...

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Tagi:

airjack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14

Post napisał: airjack » 31 mar 2012, 13:36

Nie chodzi o zrobienie krzyżyka z byle czego, to ma wyglądać profesjonalnie przy zachowaniu najniższych kosztów. Myslalem o wypaleniu krzyżyka na drutowce, ale spodziewam się, że i tak będzie za grubo. Trzeba by bylo zwiększyć średnicę strumienia lasera, ale ślad pewnie wyjdzie za maly.

Sorry za ogonki, piszę z telefonu.

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 31 mar 2012, 13:48

mitek pisze:Kilka osób już pisało zresztą ja też no i sam cosimo i nic z tego...
Dzisiaj ja też napisałem...
airjack pisze:Nie chodzi o zrobienie krzyżyka z byle czego, to ma wyglądać profesjonalnie przy zachowaniu najniższych kosztów. Myslalem o wypaleniu krzyżyka na drutowce, ale spodziewam się, że i tak będzie za grubo. Trzeba by bylo zwiększyć średnicę strumienia lasera, ale ślad pewnie wyjdzie za maly.
Profesjonalnie i tak nie będzie - trzeba by używać lasery silne z bardzo dobrą optyką
aby linia czy krzyżyk był ostry pomimo podnoszenia i opuszczania w osi Z.
A takie lasery już kosztują

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 50

Post napisał: jarekk » 31 mar 2012, 14:45

Zbych07 pisze:Użycie lasera do pozycjonowania wrzeciona to na pewno stosunkowo tania i fajna sprawa.
Ciekawe czy byłaby możliwość dołożenia do programu funkcji podglądu z kamerki na wzór
rozwiązania zastosowanego w Linuxowym emc2 ---> Axis Embed Video
Jeśli wierzyć fotkom dokładność pozycjonowania znacznie przekroczyłaby możliwości lasera.
Pewnie że by się dało - ja ma coś takiego zrobione do pozycjonowania mojejgo prototypu maszyny do montażu SMD. Dokładność pozycjonowania poniżej 0.1mm

Resk8
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 19

Post napisał: Resk8 » 31 mar 2012, 15:14

jarekk pisze: Pewnie że by się dało - ja ma coś takiego zrobione do pozycjonowania mojejgo prototypu maszyny do montażu SMD. Dokładność pozycjonowania poniżej 0.1mm
Mógłbyś opisać jak to zrobiłeś lub jeśli znasz jakieś strony gdzie jest to opisane jak to
działa to podać link? Od jakiegoś czas zastanawiam się jak coś takiego wykonać i jakoś
pomysłów mi brak :(

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 50

Post napisał: jarekk » 31 mar 2012, 21:08

Potrzebujesz dwóch rzeczy:
- kamerki ( ja mam coś co się nazywa mikroskop 2MPx )
- oprogramowanie - ja do innego projektu kupiłem takie http://www.visioforge.com/video-capture-sdk.html i później zadadaptowałem do mojej zabawki.

Wszystko robię w CBuilderze. Pakiet VisioForge daje możliwość nakładania na obraz z kamery różnych warstw ( z rysunkami bądź napisami) wraz z pełną kontrolą przezroczystości. Uruchomienie takiego pakietu wymaga raptem 20 lini kodu.

[ Dodano: 2012-03-31, 21:16 ]
mitek pisze:Kilka osób już pisało zresztą ja też no i sam cosimo i nic z tego...
Chłopie, po prostu sponsor z Ciebie nic nie ma. Sam sprzedajesz swój towar ( nie ma go w jego sklepie) więc swoim wątkiem tylko wyjadasz mu transfer ;-). Małe szanse że będzie Ci szedł na rękę ( z innych żródeł wiem że nie Ty pierwszy masz kłopoty gdy projekty hobbistyczne przeszły w biznes).

Kup sobie domenę, założ stronę i poprowadź własne forum specjalizowane dla Twojego sterownika. Albo pogadaj z jednym naszym kolegą który ma też nieco mniej znane forum - może cię przygarnie ( info na PW). Jak chcesz popróbować - mogę Ci udostępnić konto na moim serwrze firmowym - bo mam tam mały ruch i transfer/miejse się marnuje ( no trochę wykorzystuje go strona przedszkola moich dzieciaków).

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 03 kwie 2012, 10:32

jarekk napisał/a:
Chłopie, po prostu sponsor z Ciebie nic nie ma. Sam sprzedajesz swój towar ( nie ma go w jego sklepie) więc swoim wątkiem tylko wyjadasz mu transfer ;-) . Małe szanse że będzie Ci szedł na rękę ( z innych żródeł wiem że nie Ty pierwszy masz kłopoty gdy projekty hobbistyczne przeszły w biznes).

Damy radę i w jednym wątku, wystarczy czytać systematycznie :wink:
A może i lepiej nie trzeba daleko szukać...
Na to forum jednak wchodzi dużo osób...

No to mamy dział PIKOCNC - dzięki dla Administartora :grin:

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 03 kwie 2012, 11:52

....... Łał !!! .......

Wielki dzięki dla Admina! . (nie wierzyłem, że doczekam ;-)
Jeszcze raz dzieki.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 03 kwie 2012, 13:23

W kupie siła - miliony much nie mogą się mylić :cool:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: diodas1 » 03 kwie 2012, 16:39

E-tam. Wszelkie teorie spiskowe w tym wypadku wynikały z błędnego rozumowania. Sponsor natomiast myśli logicznie i wie że PikoCNC chociaż bezpośrednio na razie nie wnosi procentów do kasy właściciela strony to pośrednio nakręca koniunkturę. Zauważcie że jest cała litania działów poświęconych innym programom których także nie ma na półce w sklepie akcesoria.cnc Gdyby nie ciągłe eksperymenty i udoskonalenia to rynek zacząłby wysychać. Kto chciał, maszynę już ma za pieniądze które odstraszają słabszych amatorów Biedniejsi wykreślaliby marzenia ze swoich planów. Dzięki nowinkom softowym czy projektom publikowanym na forum (też przecież konkurują z projektami sprzedawanymi w sklepiku sponsora) interes się kręci. Co chwilę ktoś startuje ze swoją konstrukcją albo udoskonala coś i kupuje różności- silniki, sterowniki, prowadnice itd. Mimo obfitości miejsc gdzie można zdobywać komponenty i tak sporo ludzi zamawia je u sponsora. Miliony much to faktycznie siła ale nie przesadzałbym z ich zasługami. Miliony pszczół nosi miód do ula... dla pszczelarza. Pokorna pszczółka, mimo że zapracowana ma się nie najgorzej. Ta której nerwy puszczają i wysuwa żądło, marnie kończy. Takie jest prawo dżungli :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”