Tokarka półcnc

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 mar 2012, 10:02

MlKl pisze: teraz w osi X ma wrzuconą zetkę od przyszłej frezarki.
Zawsze możesz z niej zrobić gilotynkę do cygar :)

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 mar 2012, 11:26

bartuss1 pisze:to moze w nagłym przypływie gotówki zrób porządną podbudowę ?
kiedys zbudowałem 4 szt dla goscia i podudowy zrobiłem skrecane z formatek alu chyba 25mm szerokosci skrecane w rynnę, na bokach rynny umocowałem prowadnice 25 ki hiwiny, no ale sama kinematyka to juz co innego, bo automaty do prętów.
za dawców posłuzyły chinskie tokarki, zreszta nie raz
Popatrz na zdjęcia - toto stoi na żeliwnej płycie, grubej na 3 cm, szlifowanej do mikrona - to miał być blat dużej frezarki do drewna, odlewane i szlifowane to było w Pabianicach, nie wiem, czy nie w słynnej Pafanie. W każdym razie solidniejszej podbudowy pod maszynkę CNC w chałupie nie zrobię, w dodatku to ma jedną wielką zaletę - kosztowało flaszkę...

Prowadnic 25 mm mam w tej chwili z 15 metrów, wózków mam cztery, też je na zdjęciu widać.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 mar 2012, 12:16

to moze przykręc je do tego słynnego stolu z Boeinga czy skąd tam, zamiast tych walkow, nie miałem na mysli podbudowy jako stolika pod maszynkę tylko podbudowe jako korpus maszynki, zwłaszcza ze wałki podobno idą do zetki frezarki, więc zostaniesz bez tokarki,
no mi w stole traserskim by sie nie chciało wiercic, bo ciezkie to cholerstwo i upierdliwe w gwintowaniu
z tych 15 metrów utnij se dwie sztuki na 0,75m i dwie na 300, reszte wsadz do frezarki czy gdzies tam, nie wiem, do przesuwania firanek czy coś, łatwiej sprzedac, tez mam troche tych klamotów, ale jestem jak chomik.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 mar 2012, 19:37

Na razie to ja kombinuję, jak toto odpalić - silniczek 3,1 Nm zetki mi nie rusza wcale, dołożyłem mu przekładnię od silniczka wycieraczek, bo taką miałem pod ręką - to rusza bez problemu, choć powoli. Ale kręci się tylko w jedną stronę, niezależnie od tego, który kursor naciskam...

Na ekranie jest wsio ok, ale silnik jedzie tylko w jedną stronę, cały czas odjeżdża mi suportem od uchwytu.

[ Dodano: 2012-03-21, 20:16 ]
Zamieniłem sterowniki miejscami - też du**, jedzie w jedną stronę... Chyba przykręcę w miejsce osi Y na płycie głównej kable, i zmienię ustawienia w stepconfie...

pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pixes2 » 21 mar 2012, 20:21

MlKl pisze:Na ekranie jest wsio ok, ale silnik jedzie tylko w jedną stronę
Może DIR gdzieś po drodze zaginął...
MIKI - może wpadnie Ci w ręce podstawa od centrówki. Świetnie nadaje się na łoże do tokarynki. Ja miewałem je w długości od 100 do 170 cm. Na nich robiłem tokarki dla stolarzy - do tralek itp - do tego celu aż za mocne.

Pozdrawiam.
Tomek.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 mar 2012, 20:23

MlKl pisze: Zamieniłem sterowniki miejscami - też du**, jedzie w jedną stronę... Chyba przykręcę w miejsce osi Y na płycie głównej kable, i zmienię ustawienia w stepconfie...
A sam silnik jak chodzi ? Pokaż plik .ini .

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 mar 2012, 20:27

No i zupełnie zgłupiałem... Przełożyłem w port osi Y, i dalej sobie radośnie jedzie w jedną stronę...

Plik .ini na razie prowizoryczny - silnik juz na teście osi, gdzie powinien chodzić prawo-lewo, też jedzie tylko w jedną stronę, niezależnie od tego, w którą stronę naciskam strzałkę.

Jeszcze zamienię miejscami silniki...

[ Dodano: 2012-03-21, 20:53 ]
chyba jeszcze klawiaturę muszę zmienić... Silniki oba chodzą w obie strony, sterowniki zamieniam - układ się nie zmienia. Zamieniłem miejscami kable zasilające silników - sytuacja się odwróciła - Zetka chodzi w obie strony, X w jedną.

[ Dodano: 2012-03-21, 21:42 ]
Ok, błąd znaleziony, brak styku na jednym z kabli.

[ Dodano: 2012-03-22, 02:44 ]
No i po sprawie - tokarynka jest już cała CNC, a nie tylko pół :)

Nie będę po nocy hurgotał wrzecionem, ale konfiguracja dokonana, luzy programowo skasowane, szybkość wyścigowego ślimaka, ale jak się kupiło słabiznę taką, to i nie dziwne :)

Wypróbowałem bojem radę Kamara "kup małe" ;) Toczyć się da, tylko przebiegi na pusto idą w podobnym tempie, co robocze.

Jutro, a właściwie to dzisiaj, ruszam do boju z falownikiem i encoderem :)

Obrazek

BHP to podstawa - Grzybek pod ręką

Obrazek

Oś X

Obrazek

Malownicza prowizorka na zetce - ale działa

Obrazek

Wszystkie klamoty się zmieściły bez problemu w komputerze, trzeba będzie toto solidnie pomocować, dołożyć wentylatorów i zamknąć.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 mar 2012, 08:04

MlKl pisze: Wypróbowałem bojem radę Kamara "kup małe" ;) .
Dla mnie "małe" tj. min 4Nm. W TUC-u przejazdy daje 3000 mm/min, a dałby i więcej ale strach przy dojazdach ręcznych

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 22 mar 2012, 14:01

Jak piszesz "małe" i jednym ciągiem zapodajesz, że u ciebie spokojnie wyrabia się silnik 4 Nm - na dorosłej tokarce, to ja założyłem, że może się wyrobi u mnie 3,1 Nm. Choć od początku liczyłem, że muszę jej dać ok 6 Nm na każdą oś, żeby to pracowało jak bóg przykazał.

Te wstępne założenia były prawidłowe, ino gdybym za nimi poszedł, miałbym dziś tylko jedną oś sterowaną CNC, a nie dwie. Biorąc pod uwagę, że i tak w sumie potrzebuję pięciu, w tym tylko dwie mocniejsze, to nic nie straciłem. Tokarynka se podłubie na razie w tempie żółwika, ja sobie będę robił sterowanie falownikiem, encoder etc. I stopniowo będę kupował kolejne elementy :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 mar 2012, 14:15

3.1 Nm też powinien poradzić, podstawa to gwinty kulowe. Opory toczenia czy jaskółek pokonujesz już momentem skoku śruby, ale opory śruby silnik musi pokonywać swoim momentem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”