PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 18 mar 2012, 09:47

cosimo pisze:Cytat:
Zamiast ukrytych funkcji typu LKM + A proponuje dodać do zakładki OPERACJE...

Generalnie już od dłuższego czasu kombinuje jak tu przebudować cam-a żeby było wygodniej. Mam pytanie (do wszystkich) z tym związane: czy wykorzystujecie pola w zakładce „kontur” do ustalania parametrów pracy czy tylko ustalacie hurtowo w zakładce „grupa” ? Pytam bo chcę to zlikwidować (parametry w zakładce kontur)
Do czasu powstania regulowanego zagłębiania było to zbędne... jednak ta regulacja tak czy inaczej powinna być traktowana chyba oddzielnie.

Jestem za usunięciem zawsze można sobie dodać grupę jeśli jest potrzeba

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Tagi:

Resk8
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 19

Post napisał: Resk8 » 20 mar 2012, 17:23

Witam.
Od dzisiaj mam PikoCNC i próbowałem już uruchomić go i pokręcić trochę silnikami (maszynki
jeszcze nie mam :(). No i podłączyłem silniki (oprócz sygnału ENABLE), włączyłem program, pobawiłem się
w ustawieniach i kliknąłem połącz. Na początek niby wszystko ok, wyjścia na przekaźnik
działają (diody zapalają się, albo gasną). Ale jak chciałem ruszyć silnikami to już gorzej.
Niby jakoś tam reagują (dźwięk zmieniają) i tyle. Tylko raz silnik mi ruszył, po naciśnięciu
"REF". Wiecie może, co jest przyczyną tego zachowania?

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 20 mar 2012, 18:13

Zacznijmy od tego, że aby pobawić się „na sucho” musisz za symulować krańcówki (pozwierać wszystkie wejścia LIMIT) albo prościej pozwierać tylko wejścia krańcówek osi Z a w ustawieniach kliknąć „soft limit”. Jak to masz klikasz na „Reset” (zapali się czerwona lampka RUN) i możesz się bawić. Jak wyjedziesz poza obszar roboczy wybije Ci E-stop, wtedy klikasz na „reset” musisz wjechać na obszar roboczy używając strzałek z przytrzymanym SHIFT-em lub CTR-em.

Resk8

Post napisał: Resk8 » 21 mar 2012, 09:51

cosimo pisze:Zacznijmy od tego, że aby pobawić się „na sucho” musisz za symulować krańcówki (pozwierać wszystkie wejścia LIMIT) albo prościej pozwierać tylko wejścia krańcówek osi Z a w ustawieniach kliknąć „soft limit”. Jak to masz klikasz na „Reset” (zapali się czerwona lampka RUN) i możesz się bawić. Jak wyjedziesz poza obszar roboczy wybije Ci E-stop, wtedy klikasz na „reset” musisz wjechać na obszar roboczy używając strzałek z przytrzymanym SHIFT-em lub CTR-em.
Dzięki, już wszystko działa i silniki pięknie śmigają ;)
Możesz jeszcze powiedzieć, czy to normalne, że po każdym włączeniu programu od nowa trzeba włączać "soft limit"(nie jest on zapisywany)?

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 21 mar 2012, 16:46

Znowu mała aktualizacja...
Zmieniono organizację w PikoCamie-e. Zlikwidowano zakładkę "Kontur". Dodano możliwość wygodnej zmiany parametrów dla grawerowania 3D. W ramce „Offset...” nie ma już ptaszka „na całą grupę” Aby zrobić offset dla całej grupy wystarczy ją zaznaczyć. Podobnie dla w/w grawerowania jeżeli zaznaczymy grupę możemy hurtowo zmienić tryb dla całej grupy.

U ustawieniach można od teraz zmienić kolor dla czcionki i tła okna G-kodu, oraz panelu postępu.
Możesz jeszcze powiedzieć, czy to normalne, że po każdym włączeniu programu od nowa trzeba włączać "soft limit"(nie jest on zapisywany)?
To nie jest normalne. Przypuszczam, że nie zapisuje Ci żadnych ustawień bo umieściłeś program w miejscu gdzie nie ma uprawnień do zapisu.

Obrazek

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 21 mar 2012, 17:00

witam.
czy już jest ( o ile będzie :lol: ) wersja na tokarkę ?
zauważyłem coraz więcej kol. kombinuje z tokarkami - więc może ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Resk8

Post napisał: Resk8 » 21 mar 2012, 18:32

cosimo pisze:
To nie jest normalne. Przypuszczam, że nie zapisuje Ci żadnych ustawień bo umieściłeś program w miejscu gdzie nie ma uprawnień do zapisu.
Właśnie w tym problem, że inne ustawienia zapisuje... dziwne...

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Zbych07 » 21 mar 2012, 19:04

pukury pisze:witam.
czy już jest ( o ile będzie :lol: ) wersja na tokarkę ?
zauważyłem coraz więcej kol. kombinuje z tokarkami - więc może ?
pozdrawiam .
Własnie miałem zamiar przejrzeć wątek pod tym kątem.
Pozwolę dołączyć się do tego pytania.
Byłoby świetnie żeby w wersji 3 - osiowej była np. dodatkowa zakładka TOCZENIE. :grin:
Myślę że ilość kupujących by wzrosła - minimum o dwóch ( pukury i ja ), bo w moim przypadku to
jedyna rzecz która powoduje że jeszcze nie dokonałem zakupu.

:grin:

tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17

Post napisał: tad1 » 21 mar 2012, 19:05

Miałem różne programy ale ten program nie robi żadnych problemów.
ściągniecie -wypakowanie -wyciągam EXE na pulpit i zawsze idzie i zapisuje wszystkie zmiany i ustawienia

Resk8

Post napisał: Resk8 » 21 mar 2012, 19:40

Problem zniknął po ściągnięciu najnowszej wersji.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”