Mini tokaraka
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Pewnie będę musiał zrobić jakąś tokarkę, bo na zakup nowej mnie nie stać. A wszystko zaczęło się, bo chciałem zbudować sobie fasetkarkę, i potrzeba mi kilka kół pasowych, wał do przeniesienia napędu , uchwyt narzędziowy zaciskowy. Narysowałem części i zacząłem szukać wykonawcy. Byłem u kilku tokarzy, którzy chętnie by mi to wytoczyli. A jak tylko zobaczyli rysunek, to stracili cały zapał. Wtedy to im się poprzypominało, że mają bardzo dużo innej pracy (są obłożeni robotą), albo mają jakieś inne ważne sprawy , niektórzy wysłali mnie nawet do konkurencji Tam też nic nie wskórałem. Zacząłem szukać wykonawcy za pomocą internetu w firmach toczenie metali cnc , i zawsze był problem z czasem i natłokiem prac. A mówią że jest kryzys. Większość zakładów nie dała mi nawet żadnej odpowiedzi. Reszta negatywna. Czytam forum, i widzę, że jest tu naprawdę spore grono osób, które z niejednego pieca chleb jadły, i mają ogromne pojęcie o tym co robią. Powiedzcie, czy można te elementy wykonać na tokarce, bo może wymyśliłem jakąś abstrakcję nie do zrobienia. Może ktoś z profesjonalistów lub zapalonych amatorów wytoczył by mi to w miarę w przystępnej cenie, lub też wskazał błędy które eliminują przedmioty z produkcji. Mieszkam w Częstochowie, więc może najdzie się ktoś w pobliżu, z kim podjął bym współpracę. Albo też przyjdzie mi budować tą tokarkę i za jakieś 5, 6 lat zrobię to, co zajmie wam 2 godziny.

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam.
obawiam się że tak lekko nie ma - 2 godziny .
z tego co widać na rysunku ( a widać mało co ) to spokojnie dzień roboty - lub i więcej .
wątpię żeby ktoś miał pod ręką przygotowane materiały - właśnie takie .
no i co to jest ? - faseciarka .
coś ze szlifowania kamieni - czy jak ?
pozdrawiam .
obawiam się że tak lekko nie ma - 2 godziny .
z tego co widać na rysunku ( a widać mało co ) to spokojnie dzień roboty - lub i więcej .
wątpię żeby ktoś miał pod ręką przygotowane materiały - właśnie takie .
no i co to jest ? - faseciarka .
coś ze szlifowania kamieni - czy jak ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Byłoby fajnie gdybyś wrzucił ten rysunek w trochę większej rozdzielczości, coby widać lepiej było.
Tak patrząc na to trudno mi określić jak to miałoby w pełni działać, więc krótki rzeczowy opis byłby przydatny.
Domniemuję jak kolega wyżej, że miałoby być to jakieś narzędzie/urządzenie do szlifowania kamieni szlachetnych?
To ma być cała szlifierka czy może sam uchwyt. Widzę coś co wygląda jakby miałobyć tulejką zaciskową (?).
W razie problemów z opisaniem jakiś rysunek złożeniowy/szkic mógłby być pomocny.
Pozdrawiam,
GSM
P.S.
Swoją drogą przydałoby się to wydzielić do nowego wątki w innym dziale.
Tak patrząc na to trudno mi określić jak to miałoby w pełni działać, więc krótki rzeczowy opis byłby przydatny.
Domniemuję jak kolega wyżej, że miałoby być to jakieś narzędzie/urządzenie do szlifowania kamieni szlachetnych?
To ma być cała szlifierka czy może sam uchwyt. Widzę coś co wygląda jakby miałobyć tulejką zaciskową (?).
W razie problemów z opisaniem jakiś rysunek złożeniowy/szkic mógłby być pomocny.
Pozdrawiam,
GSM
P.S.
Swoją drogą przydałoby się to wydzielić do nowego wątki w innym dziale.
-
Panowie macie rację, jest to uchwyt zaciskowy, z tym że będzie wymagał jeszcze dalszej obróbki. Całe urządzenie to rodzaj podzielnicy, a uchwyt jest jej małą częścią. Chciałem wrzucić zdjęcie w dużym formacie, ale urządzenie stronki nie przyjmuje. Umieściłem to w dziale tokarki, gdyż jest problem z wytoczeniem tego. Jeżeli prototyp się sprawdzi, na pewno umieszczę to w innym dziale.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Może za duże zdjęcie jest? Ile "waży"? Może rozdzielczość za duża.
Spróbuj je zmniejszyć programem typu XnView lub IrfanView.
Jeśli nie da rady to może spróbuj wrzucić na http://imageshack.us/.
Pozdrawiam,
GSM
Spróbuj je zmniejszyć programem typu XnView lub IrfanView.
Jeśli nie da rady to może spróbuj wrzucić na http://imageshack.us/.
Pozdrawiam,
GSM
-
Dzięki za pomoc Zanixi, teraz to coś nieco widać. Dodam do opisu, że wymiary nie są dokładne, jeśli ktoś podejmie się pracy prześlę mu nowy rysunek prawidłowo już zwymiarowany.
[ Dodano: 2012-03-21, 16:48 ]
Widzę, że ten rysunek nic nie dał, cała dyskusja upadła. Postanowione. Muszę jednak wziąć się do roboty i zbudować małą tokarkę. Czy do wytoczenia takich elementów wystarczy tokarka zegarmistrzowska, czy trzeba coś większego?.
[ Dodano: 2012-03-21, 16:48 ]
Widzę, że ten rysunek nic nie dał, cała dyskusja upadła. Postanowione. Muszę jednak wziąć się do roboty i zbudować małą tokarkę. Czy do wytoczenia takich elementów wystarczy tokarka zegarmistrzowska, czy trzeba coś większego?.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Raczej coś większego, przynajmniej "stołową". Jeżeli ze stali to zegarmistrzowska jest za słaba, poza tym będą problemy z mocowaniem dla tak dużych (jak na zegarmistrzowską) średnic. Cały uchwyt ma ca 50mm średnicy a tulejki kończą sie na 7mm. Dotyczy typowych zegarmistrzowskich takich jak polskie TDA czy TDB.