Maszyna CNC o formacie A4 - Projekt Kreatura

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29
Kontakt:

Maszyna CNC o formacie A4 - Projekt Kreatura

Post napisał: syntetyczny » 03 mar 2012, 22:21

Witam,

Od dłuższego czasu przymierzam się do skonstruowania 2 już maszynki CNC. Moja pierwsza konstrukcja wykonana ze 8mm stali ma się dobrze i zebrane na niej doświadczenie, chciałbym wykorzystać przy budowie następnej konstrukcji, tym razem zbudowanej z MDF.Czemu MDF? Bo jest wytrzymały, tani i prosty w obróbce.
Założenia konstrukcyjne następujące:

1. Budowa kompaktowa, w formie sześcianu/prostopadłościanu - biurkowa/mobilna.
np.

Obrazek

albo jak u kol. od fotografii

2. Cicha - wyciszona, wentylowana i w miarę przejrzysta obudowa. Aby można było spokojnie postawić na biurku i nie przeszkadzać domownikom w codziennej pracy.

3. Modułowa - w miarę rozwoju projektu będzie można wyposażyć maszynkę w różnego rodzaju głowice do druku 3D, skanowania.

4. Zintegrowana ze sterowaniem - wybór padnie na jeden ze sterowników 3osiowych oferowanych na allegro, rodzimej produkcji. Komputer oraz oprogramowanie będzie ukryte w konstrukcji maszyny. Jedyne czego będzie wymagać maszynka to monitor, klawiatura i myszka.
np. ten sterownik:

Obrazek

5. Zainstalowane oprogramowanie - LinuxCNC. Bo jest proste i niezawodne.

6. Napęd paskowy zaproponowany przez kolegę gmaro. Z dość niewielkimi silnikami krokowymi.

Maszynka ma być budżetowa - aczkolwiek tym razem chciałbym zrobić na wałkach podpartych fi12 i tu problem. Nie mogę znaleźć wymiarów zewnętrznych podpór, aby wszystko wyrysować sensownie.
Oś Z ma być z wałkami po stronie jezdnej, a stolik fajnie by było, aby również miał prowadnice od strony stołu, chociaż i tak maszynka będzie w formie boxa. No i tu mam zagwostkę, gdyż bardzo zależy mi na tym, aby maszynka była maksymalnie bezgłośna.
Ponadto chcę specjalnie dla tej konstrukcji wykonać uchwyt do grawerowania:

Obrazek

źródło
Jakieś pomysły?

W przeciwieństwie do mojego poprzedniego projektu dużej frezarki bramowej, ta konstrukcja ma już budżet na wykorzystanie:)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2012, 22:39 przez syntetyczny, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Tagi:

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dudis69 » 04 mar 2012, 02:02

syntetyczny pisze:Nie mogę znaleźć wymiarów zewnętrznych podpór,
U konkurencji znajdziesz... :mrgreen:
ObrazekObrazek
Odwiedź też tę stronkę, mają wąską wersję podpory:
http://www.rollico.com/shafts-support-r ... l#ssl-itsn
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 12 mar 2012, 21:42

Plany trochę się zmieniły. Po przejrzeniu oferty i produktów pewnej poznańskiej firmy doszedłem do wniosku, że bardziej się opłaca wykorzystać prowadnice szynowe.
Ponadto, ponieważ wycięcie mdf na CNC może przekroczyć koszt cięcia stali wodą, planuję powtórzyć manewr wzmacniania konstrukcji ramą stalową. Coś na wzór microcarve.
Sterownik z podpunktu 4 już zakupiony, czeka na trafo i silniczki.
Zintegrowany komputer będzie najprawdopodobniej śmigał na karcie Compactflash(bo na linuxCNC się da), bo tania i cicha + szpargały. W sumie komputer będzie kosztował ok 450zł <- Ma ktoś jakąś ciekawą propozycję NOWEGO kompa do tego celu??
I jakie wymiary zewnętrzne powinna mieć maszynka, aby swobodnie można było ją przenosić z biurka na biurko??
Więcej pytań i nowości nie mam. Czekam na prowadnice :wink:
Kreatura CNC

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 16

Post napisał: pascalPL » 13 mar 2012, 14:00

syntetyczny pisze:Po przejrzeniu oferty i produktów pewnej poznańskiej firmy doszedłem do wniosku, że bardziej się opłaca wykorzystać prowadnice szynowe.
Mógłbyś powiedzieć coś więcej w tej materii?

Co do PCta na sterowanie:

Napisałem wcześniej dużo o różnych konfiguracjach, ale wykasowałem tą część postu bo znalazłem coś na czasie i za akceptowalne pieniądze:
- płyta INTEL D525MW, NM10, ATOM, DDR3-1066, SATA, VGA, LAN, MITX, BULK - 256zł
- pamięć SODIMM DDR3 2GB 1333MHz CL9 - 64zł
- dowolny zasilacz z ATX12 - 50-80zł

Obudowa zrobiona na CNC :)
I jeszcze dobrych parę dyszek na piwo zostaje.

Lub na allegro:

http://allegro.pl/mini-26x9x25cm-komput ... 80151.html

MODEL: DELL OptiPlex™ SX280 USDT z LPT za 290zł :) Tylko ma chyba nietypowy przewód zasilający. Ale to już najwyżej 10-15zł.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 mar 2012, 15:54

pascalPL pisze:Mógłbyś powiedzieć coś więcej w tej materii?
Firma Wobit oferuje ciekawe profile z prowadnicami szynowymi HIWIN, które są wykorzystywane do budowy różnych maszynek typu CNC. Po jednej prowadnicy na oś i maszynka hula bez większych problemów. Ja również chce spróbować i zobaczyć co się da z tego wycisnąć:)

Oferta z komputerkiem dosyć ciekawa. Ta płyta w MITX jest takich rozmiarów, że zmieści się w maszynce. Ja bym chciał, zrobić tak, że wrzuca się pliczek na maszynkę i po Ethernecie/Modbus daje się komendy do ustawienia/startu itd. Czy da się zrobić, nie wiem, ale na pewno będę próbował. Mam jeszcze pomysł z użyciem kamerki webowej, ale to jeszcze czas pokaże. Póki co zbieram zabawki:D
Kreatura CNC

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: ursus_arctos » 13 mar 2012, 16:39

Śmiem wątpić w możliwość zrealizowania plotera frezującego z jedną szyną na oś - może na Z to się jeszcze da, ale na pozostałych jakoś tego nie widzę.

Można za to (chyba) ryzykować układ z jednym wózkiem na szynie, ale 2 szynami na oś X. Ruch stolika/bramy to chyba jednak musi być standardowo, czyli 2 prowadnice po 2 wózki...

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 mar 2012, 16:50

No nie wiem. Wytrzymałość na zginanie taki wózek ma bardzo sporą - jak już to mi wytknął kol. oprawcafotografii. Poza tym było to już robione tutaj. W linku przykład całkiem sporego ploterka pracującego bankowo w aluminium:)

[ Dodano: 2012-03-13, 16:53 ]
Poza tym miałem w ręku te prowadnice (zapraszają na automatikon) i nie sposób ich zgiąć:P
Kreatura CNC

Awatar użytkownika

pascalPL
Posty w temacie: 16

Post napisał: pascalPL » 14 mar 2012, 01:14

syntetyczny pisze:Ta płyta w MITX jest takich rozmiarów, że zmieści się w maszynce.
Starałem się jakieś maleństwo wybrać coby pasowało do A4 :).

Poczekam na feedback odnośnie prowadnic, bo dziwnie mi brzmi tylko 1 na oś :) ale może jest to rzeczywiście jakieś rozwiązanie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 14 mar 2012, 08:50

Na pewno jest to warte spróbowania. Jeszcze chce zakupić miernik zegarowy i będę robił pomiary w celu sprawdzenia ugięć itd.
Kreatura CNC

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: ursus_arctos » 14 mar 2012, 10:27

Poza tym było to już robione tutaj. W linku przykład całkiem sporego ploterka pracującego bankowo w aluminium:)
No, jak patrzę na ten temat, to tam prowadnica na oko jest 30mm. IMHO dwie piętnastki rozsunięte o 10cm dadzą lepszy wynik, a wyjdą jakieś 20% drożej.

Ceny od konkurencji z Krakowa:

2 szyny 15mm:
1 metr = 260zł
2 wózki = 260zł
razem 520zł

1 szyna 30mm:
0.5 metra: 180zł
1 wózek = 228zł
razem 408zł

No i jeszcze bardziej merytorycznie niż finansowo: o ile jedna szyna na powierzchni metalowej ma szansę siedzieć sztywno, o tyle umieszczenie jej na powierzchni drewnianej to gwarancja, że cała szyna się skręci wgniatając się w powierzchnię montażową. Musiałby kolega zastosować jakiś kawał metalu (od biedy blacha stalowa 2mm) przykręcony do pleców bramy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”