Od dłuższego czasu przymierzam się do skonstruowania 2 już maszynki CNC. Moja pierwsza konstrukcja wykonana ze 8mm stali ma się dobrze i zebrane na niej doświadczenie, chciałbym wykorzystać przy budowie następnej konstrukcji, tym razem zbudowanej z MDF.Czemu MDF? Bo jest wytrzymały, tani i prosty w obróbce.
Założenia konstrukcyjne następujące:
1. Budowa kompaktowa, w formie sześcianu/prostopadłościanu - biurkowa/mobilna.
np.

albo jak u kol. od fotografii
2. Cicha - wyciszona, wentylowana i w miarę przejrzysta obudowa. Aby można było spokojnie postawić na biurku i nie przeszkadzać domownikom w codziennej pracy.
3. Modułowa - w miarę rozwoju projektu będzie można wyposażyć maszynkę w różnego rodzaju głowice do druku 3D, skanowania.
4. Zintegrowana ze sterowaniem - wybór padnie na jeden ze sterowników 3osiowych oferowanych na allegro, rodzimej produkcji. Komputer oraz oprogramowanie będzie ukryte w konstrukcji maszyny. Jedyne czego będzie wymagać maszynka to monitor, klawiatura i myszka.
np. ten sterownik:

5. Zainstalowane oprogramowanie - LinuxCNC. Bo jest proste i niezawodne.
6. Napęd paskowy zaproponowany przez kolegę gmaro. Z dość niewielkimi silnikami krokowymi.
Maszynka ma być budżetowa - aczkolwiek tym razem chciałbym zrobić na wałkach podpartych fi12 i tu problem. Nie mogę znaleźć wymiarów zewnętrznych podpór, aby wszystko wyrysować sensownie.
Oś Z ma być z wałkami po stronie jezdnej, a stolik fajnie by było, aby również miał prowadnice od strony stołu, chociaż i tak maszynka będzie w formie boxa. No i tu mam zagwostkę, gdyż bardzo zależy mi na tym, aby maszynka była maksymalnie bezgłośna.
Ponadto chcę specjalnie dla tej konstrukcji wykonać uchwyt do grawerowania:

źródło
Jakieś pomysły?
W przeciwieństwie do mojego poprzedniego projektu dużej frezarki bramowej, ta konstrukcja ma już budżet na wykorzystanie:)