OUS 1 - wersja katowicka

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 125
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 06 mar 2012, 16:00

Gdybym miał garaż albo jakąś halę, to i dach bym mógł użyć, u mnie musi być małe, cienkie, na wymiar, a nawet mniejsze :).

Przymierzam sę w końcu do zrobienia nieszczęśliwie brakującego mi krążka na kolumnę. I tu mam dylemat - jakiej stali użyć. Czy jakiejś zwykłej, ciętej z płyt,czarnej, czy użyć nierdzewki, bo i takie źródło znalazłem. Wiem, że nierdzewka gorzej się obrabia i czy na moim małym ous'ie dam radę, i jakie warunki skrawania dla takiej stali. Nigdy takiej nie tykałem.
Czy też szukać innego gatunku. Nawet nie wiem, z czego robiony był oryginał. Wie może ktoś? Nie znam się na stalach.
A może ktoś z kolegów ma wałek fi100/15mm grubości jakiejś dobrego materiału, abym na mojej maszynce mógł go bez większych problemów obrobić ( toczenie i frezowanie ). Zakupię.

I z innej parafii - aluminium P13, bo znalazłem "świat aluminium", piszą że na części maszyn, wytrzymalsze niż P11. Np. na oprawę łożysk dla śruby pociągowej byłoby odpowiednie ?.

Tagi:

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 87

Post napisał: Zbych07 » 06 mar 2012, 19:33

tomcat65 pisze:
A może ktoś z kolegów ma wałek fi100/15mm grubości jakiejś dobrego materiału, abym na mojej maszynce mógł go bez większych problemów obrobić ( toczenie i frezowanie ). Zakupię.

I z innej parafii - aluminium P13, bo znalazłem "świat aluminium", piszą że na części maszyn, wytrzymalsze niż P11. Np. na oprawę łożysk dla śruby pociągowej byłoby odpowiednie ?.
Jak potrzebowałem przerobić oryginalną tarczę zabierakową żeby pasowała do uchwytu 125 ( potrzebna była przejściówka ) jeden z forumowiczów dociął mi laserem krążek z otworem w środku z blachy płyty stalowej gr. 16mm. Obrabiałem to na OUS-ie. Noże klasyczne chińskie - klęska, nożykiem składanym Pafany - poszło idealnie.

Co do parametrów Aluminium to warto zerknąć tu: metale-kolorowe.eu
Osobiście Pa13 jeszcze nie obrabiałem więc się nie wypowiadam.

Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 13 mar 2012, 01:39

Zmiany i modyfikacje :)
Pierwsza to rozłączalność - szybka - silnika od falownika. Czasem trzeba ten silnik gdzieś przestawić do przezbrojenia, a kabel nie powinien być za długi. No i wygoda. Trzy styki na zasilanie, dwa dla pewności na PE. Po jednym amperze te styki spokojnie przenoszą.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

No i wanna. Przynajmniej nie zardzewieje :).
Obrazek

Plus dwie pułapki magnetyczne na wióry, czyli blaszka z Inposta i kilka magnesików.
Obrazek

Chłodzenie w trakcie budowy, brakuje mi jednego elementu, no i ewentualnie przewodów do chłodziwa. Wygodne i nie mam pomysłu, czym można by je zastąpić. I jakie chłodziwo?. Niezaprzeczalnie powinno być nieśmierdzące, w miarę uniwersalne do różnych metali i nie pleśnieć. Tu jestem zielony.

P.S. Poczytalem o alu, dzięki Zbych07 za linka.

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 15

Post napisał: Yogi_ » 13 mar 2012, 07:21

tomcat65 pisze:powinno być nieśmierdzące, w miarę uniwersalne do różnych metali i nie pleśnieć
Podpowiedź kolegi z pracy (żeby nie było - tokarz) rozwodnione mydło w płynie.
Pozdrawiam
Krzysiek

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 87

Post napisał: Zbych07 » 13 mar 2012, 08:47

Chłodzenie w trakcie budowy, brakuje mi jednego elementu, no i ewentualnie przewodów do chłodziwa. Wygodne i nie mam pomysłu, czym można by je zastąpić. I jakie chłodziwo?. Niezaprzeczalnie powinno być nieśmierdzące, w miarę uniwersalne do różnych metali i nie pleśnieć. Tu jestem zielony.

P.S. Poczytalem o alu, dzięki Zbych07 za linka.[/quote]

U mnie niestety praca z OUS stoi - ciągle brak wolnego czasu :sad:

Jak już musiałem chłodzić to do Alu używałem "jagodzianki na kościach" ( ostrożnie bo może się zapalić ), a do stali podobnie jak zasugerował Yogi_ wody z mydłem . Docelowo kupię jakiś wodorozcieńczalny preparat z tych wymienionych w wątku: jaka emulsja do tokarki ?

Lepiej opisanych parametrów Alu na razie nie spotkałem.
Lubię też używać przelicznika miar do różnych metali i kształtów formatek ze strony Avanti.
Przy planowaniu można wtedy szybko skalkulować wagę detalu oraz koszty. ----> avanti.com.pl
Do Uruchomienia wymaga Flash Playera 8.

Można używać po wejściu na stronę lub jako niezależną aplikację ( wrzuciłem jako załącznik )

Fajnie wygląda w tej wanience. Musze też jakoś to rozwiązać. Przed tworzywem mam jednak opór - wiórki mają dwie wady: bywają bardzo gorące, są ostre i rysują powierzchnię z tworzywa. Dobra byłaby jakaś duża brytfanka ( taka jak do ciasta ), ale takich dużych to chyba nie robią.
Załączniki
przelicznik-avanti.rar
(795.38 KiB) Pobrany 219 razy

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: pabloid » 13 mar 2012, 09:04

tomcat65 pisze:No i wanna. Przynajmniej nie zardzewieje
Ale zobaczysz co będzie jak spadną Ci tam wióry- takie o temp. 400-500 stopni, czyli przy toczeniu węglikiem bez chłodzenia nic nadzwyczajnego...
Zbych07 pisze:Dobra byłaby jakaś duża brytfanka ( taka jak do ciasta )
Będziecie się śmiać teraz- ja do swojej tokarki wykorzystywałem niegdyś wannę z drzwi od lodówki- takiej zwykłej starej polskiej kanciastej :mrgreen: Wywaliłem z nich ten profilowany plastik ze srodka i piankę izolacyjną, zalutowałem dziury po uchwycie i zawiasach i... już :mrgreen: Stała pod całą tokarką, ale wypróżnianie było utrudnione. Teraz ją zmniejszyłem, tak że mieści się między nogami tokarki i można ją wysuwać i wywalać wióry.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 09:14 przez pabloid, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: RomanJ4 » 13 mar 2012, 09:10

tomcat65 pisze: brakuje mi jednego elementu, no i ewentualnie przewodów do chłodziwa
jako przewody możesz zastosować rurki igielitowe (w każdym Obi, itp.), lub aby mieć w pancerzu, to węża do słuchawki prysznicowej odpowiedniej długości.
Obrazek

Ma gwintowane końcówki 1/2" które z jednej strony można przyłączyć do kranika a z drugiej do króćca pompki
Ja tak zrobiłem u siebie, co widać na zdjęciach poniżej
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2012-03-13, 09:20 ]
Wannę pod piłę ramową zrobiłem z 2 przyciętych z jednego końca, złożonych na silikon i znitowanych blaszek do pieczenia ciasta (widać na zdjęciu powyżej) Pod małą tokareczkę pewnie by znalazł odpowiednio dużą :wink: .
Można też prosto zrobić z arkusza ocynkowanej blachy ≠ 0,3~0,5mm. Wytrasować (nie zapominając o zakładkach do zlutowania na boczkach), wyciąć, zagiąć boki, zlutować zwykłą cyną, i.. już.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Yogi_
Posty w temacie: 15

Post napisał: Yogi_ » 13 mar 2012, 09:27

Zbych07 pisze:Jak już musiałem chłodzić to do Alu używałem "jagodzianki na kościach" ( ostrożnie bo może się zapalić )
Też podpowiedź kolegi - płyn do szyb (oparty na izopropanolu)
Zbych07 pisze: Docelowo kupię jakiś wodorozcieńczalny preparat z tych wymienionych w wątku: jaka emulsja do tokarki ?
Kontaktowałem się z Cimcool ale próbki to maja tylko dla odbiorców którzy biorą dużo (co dziwne w sumie), minimalnie to bańka 25l - na ch.. mi beczka chłodziwa?
Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: RomanJ4 » 13 mar 2012, 09:53

A ja tam kupiłem 5l baniaczek półsyntetycznego koncentratu EMULEX SYNTHI RHS, dolałem jeszcze troszkę "jagodzianki" i jest Ok.
A do aluminium stosuję naftę poprzez atomizer
Obrazek
na sprężone powietrze (denaturat tak się rozpylał, że obawiałem się 2 rzeczy - wybuchu, i tego że po takiej obróbce mogę stracić prawko, bo dawało jak przy produkcji "księżycówki" na Podlasiu :grin: :grin: )

Tu są w miarę tanie
http://www.poltech-smar.com/product.php?id_product=505
http://www.poltech-smar.com/product.php?id_product=130
http://allegro.pl/mgla-olejowa-dysza-ch ... 14673.html
http://allegro.pl/mgla-olejowa-chlodziw ... 26511.html
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 13 mar 2012, 18:09

Ciepło i plastik to wiem co daje, właśnie opalarka pomagała zmiękczać tworzywo do cięcia, nożyczkami ładnie szło. Jak się nie sprawdzi, wyleci. Wtedy z blaszki ocynk zrobię. Ale nie zamierzam bez chłodzenia używać. Wanienka jest nie tylko na wióry, ale i zbieranie chłodziwa.
Blaszek do ciasta nie znalazłem tej wielkości, a jeśli, to z perforowanym dnem, czyli do bani.
A samo chłodzenie zamierzam ze starego zbiornika od spryskiwacza szyb zrobić. Został mi się, bo wymieniałem na większy. Ten ma 2,5l poj. i zamontowaną pompkę. czyli komplet, tylko nie sprawdzałem na jaką wysokość ta pompka tłoczy.
Odpływ z filtrem w/g kol. RomanJ4, czyli magnes + wata stalowa. Teraz tylko czas znaleźć na zmontowanie całości.
Rozpylanie fajne, co prawda do spręż. powietrza dostęp mam, ale nie mogę sobie pozwolić na taki luksus. Mogę jedynie ostro polewać :).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”