OUS 1 - wersja katowicka

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 87

Post napisał: Zbych07 » 20 mar 2012, 07:19

tomcat65 pisze:..... zacząłem już prace nad odpowiednią nakładką na korpus pinoli.

........... Dziś już nie dałem rady skończyć, więc zdjątek nie 'budziet' :) .
:grin: Znaczy zdjątka budziet .... ino nie dziś.

Jakie wrażenia z toczenia i frezowania PA 13 ? , Jak zachowuje się toto w kontakcie z nożykami i frezami ? Pytam bo mam za dwa klocki tego towaru.

tomcat65 pisze:Trzeba było przezbrajać na tokarkę, w planszjbę i centrować. .
:cry: :cry: :cry: Przezbrajanie OUS :cry: jak ja tego nie lubię ... zdałoby się TO jakoś usprawnić . Praca na OUS stałaby się przyjemnością. :grin:

oswiecimskie pisze:http://allegro.pl/tokarka-frezarka-ous1 ... 88818.html jakby byli zainteresowani. Niedługo wrzuce zdjecia jak ja rozwiazalem problem wiszącego silnika;) dodam ze jest o polowe ciezszy niz oryginal;)
Zobaczymy co oznacza niedługo :grin: - zdjęcia wszelkich modyfikacji OUS mile widziane. Też planuję zmienić silniczek.

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: RomanJ4 » 20 mar 2012, 11:15

Możesz przemyśleć jeszcze jedną rzecz. Splanować na płasko od góry to wybranie w resztkach tego pękniętego ucha i dać na to nakładkę z grubego płaskownika wygiętego na kształt odwróconego jakby rynhaka ∩_ (podobnie jak te płaskowniki poniżej)
Obrazek
którego półokrągłą część nałożysz na korpus konika tak aby płaską część z otworem pod pokrętło (śrubę ściągającą) nałożyć z góry na resztkę pękniętego ucha które będzie jego podporą.
Wygiętą część nakładki po dopasowaniu ucha trzeba przykręcić do korpusu od góry 2-3 śrubkami.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 125
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 20 mar 2012, 23:34

Pomysł z kątownikiem o kształcie z zdjęcia niezły. Też zawsze staram się robić najprostszą metodą i z łatwo osiągalnych materiałów. Ale skoro stałem się posiadaczem wypasionej maszyny, trzeba przejść na wyższy poziom techniki. Przy okazji poduczyć się techniki i technologi, sztuczków i króczków :).
PA13 wydaje mi się miękkie, skrobie się jak masełko. Wytrzymałości nie sprawdzałem. To dopiero mój drugi wyrób z tego materiału, więc niewiele mogę napisać. TYlko na nożu robi się spory nagar i trzeba często usuwać.
Zaspokoję w części Waszą ciekawość :).
Zaczęło się od przygotowania konika:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Miałem użyć wytaczadła, ale trzeba było rączkami - pilniki i freziki.
Następnie bloczek alu schudł o połowę:
Obrazek

Później jeszcze bardziej z wagi zszedł:
Obrazek

W końcu cięcie:
Obrazek

I jego efekt:
Obrazek

Z uwagi na spore nierówności powierzchni konika, końcowe dopasowanie odbyło się ręcznie.
A tak to pasuje:
Obrazek

Obrazek

Zostało tylko nagwintować, i uda się oryginalną śrubę użyć. Ale gdzieś ją odłożyłem i znaleźć nie mogę.
Górna powierzchnia posłuży do mocowania suwmiarki, tylko na pinolę coś dorobię.
Przetestuję też zdolność ugięcia, czy nie trzeba będzie powiększyć nacięcie lub trochę wycienić dla uelastycznienia.
Na razie tyle z frontu :).

Co do przezbrajania OUS-a, to mam jakiś koncept, ale nie wiem czy się na niego rzucę. Jak ktoś będzie ciekaw, to narysuję i opiszę, ale za jakość malunków nie ręczę, bo będą odręczne.

Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 103

Post napisał: panzmiasta » 21 mar 2012, 10:09

Hmm , wolnoć Tomku w swoim domku , ale czy przecięcie alu-klocka nie powinno wychodzić w osi przecięcia konika ? W ostatnim czasie ja również "zarabiałem tysiące " na moim osiołku

ObrazekObrazek

Teraz po zakupie magnesówki będę mógł ją konkretnie użytkować , szerokość ściernicy dzięki przetoczeniu klepek wzrosła o 250% i cały pic na tym że "naprawiając" szlifierkę będę mógł w końcu ucywilizować osiołka
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 87

Post napisał: Zbych07 » 21 mar 2012, 11:11

panzmiasta pisze:Hmm , wolnoć Tomku w swoim domku , ale czy przecięcie alu-klocka nie powinno wychodzić w osi przecięcia konika ?
:mrgreen: w pierwszej chwili też tak pomyślałem, ale doszedłem do wniosku że skoro Autor pomysłu zrobił to inaczej ( co w sumie było nawet trudniejsze ) to musi być jakaś istotna przyczyna.... i jest :grin: .
To drugie, "właściwe" przecięcie jest dokładnie w osi przecięcia konika :grin: , to widoczne na fotce " nie w osi " jedynie zaciska ustrojstwo na koniku - sprytne.

tomcat65 pisze:
Co do przezbrajania OUS-a, to mam jakiś koncept, ale nie wiem czy się na niego rzucę. Jak ktoś będzie ciekaw, to narysuję i opiszę, ale za jakość malunków nie ręczę, bo będą odręczne.
Istotna jest idea, wizualizacja 3D i takie tam nie są potrzebne.

:grin:

Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 125
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 21 mar 2012, 22:56

Obrazek

Tak to wygląda po zamocowaniu, i działa. Może kiedyś lekko wycienię, bo dość sztywne jest jednak. Ale śruba daje radę. Oczywiście tej schowanej nie znalazłem i z pręta gwintowanego nową zrobiłem.
A czemu przecięte nie w "osi" ?, to chyba widać. Zabrakłoby materiału na długi gwint, a w alu lepiej dłuższy. A działanie takie samo. Można by naciąć lekko pod kątem, do środka otworu, więcej by przylegało w górnej części. Nast. razą tak uczynię :).
No i w pośpiechu chcąc zrobić nakładkę na pinolę do mocowania suwmiarki, przetoczyłem dziurę o dziesiątkę psując materiał. Znak, że czas skończyć pracę na dziś.
Istotna jest idea, wizualizacja 3D i takie tam nie są potrzebne.[/quote="Zbych07"]
Przyjrzałem się dziś dokładniej mojemu pomysłowi na żywym organizmie i kiepsko to wyszło. Skróciłaby się długość toczenia o jakieś 50mm, trzeba by na większej maszynie planować bok podstawy wrzeciona i inne cuda wianki. Raczej nie warte zachodu. Na upartego można.

[ Dodano: 2012-04-05, 22:06 ]
Taki elemencik na pinolę został zrobiony. Problem jest taki,że pinola wystaje tylko 5mm poza korpus przy max. wsunięciu. Musiałem użyć kawałka plexi takiej grubości.

Obrazek

Następnie kupiłem chińską tandetę i zaraz ją zepsułem. Ale tak uszkodzona prezentuje się następująco:

Obrazek

Co prawda mierzy tylko do dziesiątych, ale wystarczy.

A tu moje nieśmiałe próby. Robione pod frezarkę, ale że ciągle jest w proszku, bo zawiesiłem się na osi Z, więc chyba do OUS'a pójdzie. Ale pewne to nie jest.

Obrazek

Tak na marginesie, kto mi wyjaśni G33 ? To, że gwintuje, to wiem. Ale np. chcę zrobić gwint 20x1,5. Co dalej po tej komendzie?, bo nigdzie nie znalazłem opisu.

Awatar użytkownika

oswiecimskie
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 86

Post napisał: oswiecimskie » 07 kwie 2012, 00:16

OUS-1 TSA-16 Mn-80a

Awatar użytkownika

panzmiasta
Posty w temacie: 103

Post napisał: panzmiasta » 07 kwie 2012, 10:44

Proszę, proszę , twój ous wkracza w 21w pełną gębą ; , w sumie wysuw cyfrowy jest najbardziej wskazany w osi x czy inaczej określania średnicy toczenia wałka ...
W moim osiołku jest na koniku bardzo solidna skala z podziałką i też mogę dokładnie sprawdzić ile się wwiercam w materiał , ale widzę że tylna część u ciebie nie jest oryginalna .
Ten ous z ogłoszenia to strasznie wybrakowany paździor :twisted:

Obrazek
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Awatar użytkownika

oswiecimskie
Posty w temacie: 86

Post napisał: oswiecimskie » 07 kwie 2012, 10:53

Ten patent z mierzeniem wysuwu calkiem dobry;) Będe musiał sprobowac;) co do ous-ka z aukcji to rzeczywiscie troche mu brakuje ale cena zas taka wielka nie jest
OUS-1 TSA-16 Mn-80a

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: qqaz » 07 kwie 2012, 18:08

Zbych07 pisze:zdjęcia wszelkich modyfikacji OUS mile widziane.
modyfikacja ostatnia, najpoważniejsza :cry:
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”