Pomysł z kątownikiem o kształcie z zdjęcia niezły. Też zawsze staram się robić najprostszą metodą i z łatwo osiągalnych materiałów. Ale skoro stałem się posiadaczem wypasionej maszyny, trzeba przejść na wyższy poziom techniki. Przy okazji poduczyć się techniki i technologi, sztuczków i króczków

.
PA13 wydaje mi się miękkie, skrobie się jak masełko. Wytrzymałości nie sprawdzałem. To dopiero mój drugi wyrób z tego materiału, więc niewiele mogę napisać. TYlko na nożu robi się spory nagar i trzeba często usuwać.
Zaspokoję w części Waszą ciekawość

.
Zaczęło się od przygotowania konika:
Uploaded with
ImageShack.us
Miałem użyć wytaczadła, ale trzeba było rączkami - pilniki i freziki.
Następnie bloczek alu schudł o połowę:
Uploaded with
ImageShack.us
Później jeszcze bardziej z wagi zszedł:
Uploaded with
ImageShack.us
W końcu cięcie:
Uploaded with
ImageShack.us
I jego efekt:
Uploaded with
ImageShack.us
Z uwagi na spore nierówności powierzchni konika, końcowe dopasowanie odbyło się ręcznie.
A tak to pasuje:
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Zostało tylko nagwintować, i uda się oryginalną śrubę użyć. Ale gdzieś ją odłożyłem i znaleźć nie mogę.
Górna powierzchnia posłuży do mocowania suwmiarki, tylko na pinolę coś dorobię.
Przetestuję też zdolność ugięcia, czy nie trzeba będzie powiększyć nacięcie lub trochę wycienić dla uelastycznienia.
Na razie tyle z frontu

.
Co do przezbrajania OUS-a, to mam jakiś koncept, ale nie wiem czy się na niego rzucę. Jak ktoś będzie ciekaw, to narysuję i opiszę, ale za jakość malunków nie ręczę, bo będą odręczne.