Póki co wymyśliłem coś takiego co do bramy: cały szkielet z profili takich samych jak podstawa czyli 100x50x5, miejsca pod prowadnice dodatkowo podniesione o płaskowniki 50x5, które później będą sfrezowane, obszar roboczy Y z tyłu zamknięty blachą 8-10mm. Pod "nogi" bramy blacha 140x50x8 i trójkątne zastrzały po obu stronach patrząc po długości. Później to przymocowane będzie do podstawy z każdej strony na 4 śruby M10 lub M12.
Biorąc pod uwagę wszystkie elementy to wyjdzie ładny ciężar

ale cóż. Ważne żeby to było stabilne.
Co do samego umiejscowienia bramy to i tak będę musiał wydłużyć podstawę o jakieś 10 cm minimum żeby nie tracić na rozstawie łożysk czyli stabilności stołu. Śruby i prowadnice i tak będę kupował metrowe więc to żaden problem.
[ Dodano: 2012-03-14, 22:38 ]
;/ Dzisiaj moje plany niestety zderzyły się z rzeczywistością... Miałem nadzieję, że frezowanie baz pod prowadnice uda mi się u mnie w pracy zrobić ale wyszła z tego ..ujnia ;/ Z frezerem robiliśmy dzisiaj próby na materiałach różnej długości żeby sprawdzić czy będzie to zrobione jak należy ale okazało się że wychodzi do 0.3mm stożka na długości 400mm i to na płaskowniku grubości 16mm a czym dłuższe kawałki wkładaliśmy tym było gorzej dlatego wole nie myśleć co będzie na sporo słabszej ściance ramy maszyny ;/ a stety niestety to jedyna maszyna, na której da się zmieścić moją ramę. W innym zakładzie zaśpiewali mi taka cenę że od razu podziękowałem.
[ Dodano: 2012-03-23, 19:02 ]
Gdzie byście polecali oddać ramę do wyżarzania? chodzi mi jakieś namiary na dobrą firmę zajmującą się takimi rzeczami... i jaki jest koszt takiej usługi?
[ Dodano: 2012-03-26, 20:16 ]
Oto szkice konstrukcji jaka będzie spawana. Jakieś sugestie koledzy fachowcy?
[ Dodano: 2012-04-16, 22:51 ]
Całkowity brak zainteresowania tematem z lekka mnie dobija ale cóż trzeba sobie jakoś radzić. Dzisiaj udało mi się wreszcie zakończyć pracę nad szkicami i przygotować część stali na konstrukcję. Niestety łapię opóźnienia przez wieczne siedzenie po godzinach w pracy, ale plus z tego taki, że będzie więcej kasy na maszynkę