OUS 1 - wersja katowicka
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 103
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
Ta zenzowa może być, chyba tylko musi być zanurzona cała w celu chłodzenia, i trzeba by sprawdzić czy ma wirnik (magnesy) szczelne odizolowane, czy stykające się z czynnikiem chłodzącym jak w akwariowych. Jeśli to drugie, to trzeba zadbać o separację opiłków i wiórów, jak to opisałem w linku, bo się oblepią.
co do pompki od spryskiwaczy, to obawiam się, że nie jest do pracy ciągłej? a ceny nie są takie różne.
Ciśnienie nie musi być duże, tylko takie by doleciało, zresztą kranik regulacyjny i tak jakiś trzeba zastosować do ustawiania.
co do pompki od spryskiwaczy, to obawiam się, że nie jest do pracy ciągłej? a ceny nie są takie różne.
Ciśnienie nie musi być duże, tylko takie by doleciało, zresztą kranik regulacyjny i tak jakiś trzeba zastosować do ustawiania.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 125
- Kontakt:
Bardziej poprawnie jest "zęza"
, mimo,że w Wiki jest i tak i tak.
Od spryskiwaczy mają wydajność,zwłaszcza te od reflektorów. Ale za duży strumień.
Lepiej pompa paliwowa, do pracy ciągłej, też pewnie za duża wydajność do małej tokarki.
Chyba, że od malucha, membranowa na krzywkę na drugim końcu wrzeciona
, jak się kręci - leci, jak u kol. Kamar'a pompa hamulcowa do smarowania suportów.

Od spryskiwaczy mają wydajność,zwłaszcza te od reflektorów. Ale za duży strumień.
Lepiej pompa paliwowa, do pracy ciągłej, też pewnie za duża wydajność do małej tokarki.
Chyba, że od malucha, membranowa na krzywkę na drugim końcu wrzeciona

-
wydajność pompy elektrycznej akurat jest łatwo sterowalna , można zmniejszać jej napięcie i mamy regulacje wydajności i ... pompa do pracy chwilowej zasilana na 12v przy wysterowaniu jej np 9v może być używana do pracy ciągłej - a jeśli trafi na dobrego elektronika to wysterować ją można na wiele sposobów , nawet w rytm ulubionego przeboju ...;
PS: pytam się bo mam takie rzeczy za free , lecz jeśli będzie skazana na starcie na porażkę to rękawicy nie podejmę i zostanę jak dotychczas przy spryskiwaczu do kwiatów i butelce po mineralnej ze strzykawką chirurgiczną
PS: pytam się bo mam takie rzeczy za free , lecz jeśli będzie skazana na starcie na porażkę to rękawicy nie podejmę i zostanę jak dotychczas przy spryskiwaczu do kwiatów i butelce po mineralnej ze strzykawką chirurgiczną

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 125
- Kontakt:
Rozbawiło mnie wyobrażenie tego stanuRomanJ4 pisze:ale np przy wierceniu na maluchnych obrotach może być kicha z wydajnością
Będzie tryskać

-
-
YYY to może poczekaj aż ja "przerobię" wersję ze spryskiwaczem bo widzę że zaczyna ci się instalacja komplikować ; , zawór zwrotny fajna sprawa , gdy będziesz chciał zmieniać wydajność , zmieniać też będziesz przelot zaworu , kłopotliwe raczej ... po przysiędze 

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 87
Ja gdzieś w swoich "przyda się" mam pompkę od starej pralki automatycznej. Pracuje cicho, jest z silnikiem indukcyjnym na 230V . Jedyne czego się obawiam to jej wydajność może być nieco zbyt duża
. Myślę jednak że skoro jest pod ręką to warto przetestować. Chociaż taka pompka nie zawiera wirującego magnesu to separator opiłków by RomanJ4 i tak warto zastosować.