Powinno być tak, że kwadrat I plus kwadrat J musi się równać kwadratowi R łuku. Dokładniej np. w którymś z moich postów, ale i inni się na tym forum wypowiadali.
Pozdrawiam.
Interpelacja kołowa w Mach 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Bo jest do ....... .Walczylem ostatnio tez z tym problemem i poleglem.Miala byc wycinana blaszka z czterema identycznymi zaokragleniami przesunietymi o 90stopni.Dwa wychodzily dobrze , a w dwoch Mach robil cuda , pomimo identycznych parametrow.Sprawdzilem w MACH 2 i 3 .W kilku wersjach.Zawsze bylo zle.Zmiana G2 na G3 w zlych lukach poprawiala sytuacje , tzn. nie bylo bledu .Ale ja chcialem w druga strone.ale dlaczego mach generuje cos takiego
Trzeba jasno napisac zeby ludzie chcacy kupic ten program mieli swiadomosc ze Mach 2 i Mach 3 blednie dziala Program jest rozwijany o nowe funkcje , a starych nie poprawionych bledow nikt nie rusza.To mozna tolerowac w darmowym oprogramowaniu.Jezeli sie jednak bierze pieniadze , nie powinno tego byc.I nie wazne jak duze sa to pieniadze.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
a ja tak naprawde nie wiem z czym macie problemy , piszecie kody recznie a potem narzekacie na macha ze zle interpretuje ? ja zawsze rysowalem w cadzie , generowalem kod cam`em , wykonywalem na machu , teraz na fanuku i jakos nie mialem wiekszego problemu ( poza tym jednym, ktory zglosilem Art`owi juz dawno temu i zostal naprawiony )
moze i rzeczywiscie jest problem, dlaczego nikt nie sprawdzi dokladnie czy czy , dlaczego nikt nie napisze do autora tylko marudzi tu na forum, ktorego autor z pewnoscia nie czyta.
jestem gotów sprawdzic problem, prosze wiec o podanie kodu ktory niby mach zle interpretuje , sprawdze go na sterowaniu w swojej frezarce.
najlepiej jakby byl tez rysunek w DXF , wygenrujemy program z CAM`a i porownamy.
moze i rzeczywiscie jest problem, dlaczego nikt nie sprawdzi dokladnie czy czy , dlaczego nikt nie napisze do autora tylko marudzi tu na forum, ktorego autor z pewnoscia nie czyta.
jestem gotów sprawdzic problem, prosze wiec o podanie kodu ktory niby mach zle interpretuje , sprawdze go na sterowaniu w swojej frezarce.
najlepiej jakby byl tez rysunek w DXF , wygenrujemy program z CAM`a i porownamy.
PiteR
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Sprawdzajcie Panowie zawsze także na TurboCNC, bo on interpolację (nie interpelację, jak napisał Piotr 33 - bo jakoś dziwnie wiąże się z naszym Parlamentem) kołową ma moim zdaniem zrobioną wyśmienicie.
A tak na marginesie, właśnie dlatego, że praktycznie każdy interpreter g-kodu typu Mach, KCam czy TurboCNC interpoluje inaczej programy CAMowskie nie "wypluwają" z siebie kodu G02 i G03. Zawsze same interpolują.
A tak na marginesie, właśnie dlatego, że praktycznie każdy interpreter g-kodu typu Mach, KCam czy TurboCNC interpoluje inaczej programy CAMowskie nie "wypluwają" z siebie kodu G02 i G03. Zawsze same interpolują.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)