Moja pierwsza frezarka - proszę o opinie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 14
Witam,
Czy mógłby ktoś pomóc w zwymiarowaniu osi Z zakładając że brama jest wysoka na 55cm od stołu, rozstaw wałków w osi X wynosi załóżmy 17 cm.
Czy jest na to jakiś sposób, bo głowię się nad tym już drugi dzień.
Kupiłem sobie płaskownik z aluminium PA6 140x15 mm i muszę zbudować mechanizm Z-etki.Długość płaskownika 150cm waga 8,8kg, koszt 240 zł.
Jeszcze jedno pytanie czy te silniki będą OK?
http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=765
innych na razie nie ma, tak abym mógł wykorzystać w pełni moc sterowników
Czy mógłby ktoś pomóc w zwymiarowaniu osi Z zakładając że brama jest wysoka na 55cm od stołu, rozstaw wałków w osi X wynosi załóżmy 17 cm.
Kupiłem sobie płaskownik z aluminium PA6 140x15 mm i muszę zbudować mechanizm Z-etki.Długość płaskownika 150cm waga 8,8kg, koszt 240 zł.
Jeszcze jedno pytanie czy te silniki będą OK?
http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=765
innych na razie nie ma, tak abym mógł wykorzystać w pełni moc sterowników
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Pewnie każdy może pomóc, tylko nie za bardzo jest w czym.Speed76 pisze:Czy mógłby ktoś pomóc w zwymiarowaniu osi Z zakładając że brama jest wysoka na 55cm od stołu, rozstaw wałków w osi X wynosi załóżmy 17 cm.

Musisz doprecyzować swoje pytanie.
Jeżeli przedstawisz jakikolwiek rysunek układu który chcesz zbudować będzie znacznie prościej.
Bo..., że brama będzie wysoka na 55cm od stołu, wcale nie jest jednoznaczne z tym że dolna prowadnica osi X będzie się znajdowała na wysokości 380mm nad powierzchnią roboczą stołu.
Pozdrawiam Sławek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 14
Wiem że już wałkowane na forum było to kilka razy, ale proszę o pomoc w doborze zasilacza.
Zakupiłem silniki które mają następujące parametry:
2 fazy po 2A
2Nm
4,2 V
Czy wyliczam dobrze zakładając że:
4,2 * 20 = 84V
84V * 1,4 = 60V
6 faz * 2A = 12A
12A * 60V * 67% = 482W
Sterowniki i płyta od sponsora SSK-MB1 i SSK-B01
Jaki zastosować teraz zasilacz skoro płyta może być zasilana maks 35V.
Jaką moc powinno mieć trafo no chyba nie 482W.
Jak będzie wyglądała praca takich silników skoro ich moc nie będzie wykorzystana.
Może rozejrzeć się jednak za innymi sterownikami?
Zakupiłem silniki które mają następujące parametry:
2 fazy po 2A
2Nm
4,2 V
Czy wyliczam dobrze zakładając że:
4,2 * 20 = 84V
84V * 1,4 = 60V
6 faz * 2A = 12A
12A * 60V * 67% = 482W
Sterowniki i płyta od sponsora SSK-MB1 i SSK-B01
Jaki zastosować teraz zasilacz skoro płyta może być zasilana maks 35V.
Jaką moc powinno mieć trafo no chyba nie 482W.
Jak będzie wyglądała praca takich silników skoro ich moc nie będzie wykorzystana.
Może rozejrzeć się jednak za innymi sterownikami?
- Załączniki
-
- 2Nm 2A silnik forum.JPG (50.14 KiB) Przejrzano 477 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
jak podasz na SSK-B01 60V to natychmiast pokaże sygnałem dymnym ze już jest do kosza.
ja osobiście mam takie stery w mojej maszynce i szczerze boje się przekraczać 24V, zresztą producent podaje ze do 40V ale i tak nie próbowałbym na kolegi miejscu wydusić tak żeby pracowały u kresu wytrzymałości.
policzyłbym to w ten sposób ze: 3 silniki x 2 fazy x 2ampery =12 Amper x 24V =~280W wziąłbym 300W trafo i po sprawie. ewentualnie jak kolega chce większe napięcie wypróbować to przeliczyć końcówkę. tylko przy napięciach bliskich krytycznym trzeba brać pod uwagę back EMF z silnika czyli może się tak zdarzyć ze przekroczy maks i wtedy dym.
ja osobiście mam takie stery w mojej maszynce i szczerze boje się przekraczać 24V, zresztą producent podaje ze do 40V ale i tak nie próbowałbym na kolegi miejscu wydusić tak żeby pracowały u kresu wytrzymałości.
policzyłbym to w ten sposób ze: 3 silniki x 2 fazy x 2ampery =12 Amper x 24V =~280W wziąłbym 300W trafo i po sprawie. ewentualnie jak kolega chce większe napięcie wypróbować to przeliczyć końcówkę. tylko przy napięciach bliskich krytycznym trzeba brać pod uwagę back EMF z silnika czyli może się tak zdarzyć ze przekroczy maks i wtedy dym.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Ja widzę w karcie katalogowej max 4,2 V
Na silniku tworzy się przetwornica SteepDown - dla uproszczenia możesz traktować jak transformator. Ta sama zasada co w choćby ładowarce do telefonu. To że pisze na niej 1Amper to nie znaczy że musisz rezerwować w sieci 1Ax230V= 230W
Wg wyliczeń autora:
W sumie 6 faz (po dwie na silnik) po 2Ampery
6x2 = 12A
Przy napięciu na uzwojeniu silnika 4,2V mamy
12 x 4,2 V = 50,4W

Założył bym na wszytkie straty i margines bezpieczeńśtwa 50% czyli mamy zasilacz 100W. Ponieważ przyszłości może Ci się umyślić jakis przekaźnik dodatkowy a może z tego zasilacza pociągnąć pompkę do chłodziwa, czwartą oś, może jakieś elektrozawory - dołożył bym zapas 50W (~12Vx5A) na takowe rozwojowe rzeczy i masz wynik 150W i jest to moc której pewnie nie wykorzsystasz w maszynce nigdy
Napięcie wziąłbym 24V stałego. Ewentualnie trafo 24V i wyprostować to tylko wtedy polecam wstawić na sterownikach jakieś zabezpieczenia uwalające szpilki powrotne z silników.
Jeśli będzie to zasilacz impulsowy (choć nie tylko) warto na wejście enable sterownika założyć prosty filterek RC o delikatnie rożniących się stałych czasowych tak żeby sterowniki włączały się kolejno a nie jednocześnie i z lekkim opóźnieniem aby ułatwić start zasilaczowi.
Pozdrawiam
FDSA

Na silniku tworzy się przetwornica SteepDown - dla uproszczenia możesz traktować jak transformator. Ta sama zasada co w choćby ładowarce do telefonu. To że pisze na niej 1Amper to nie znaczy że musisz rezerwować w sieci 1Ax230V= 230W
Wg wyliczeń autora:
W sumie 6 faz (po dwie na silnik) po 2Ampery
6x2 = 12A
Przy napięciu na uzwojeniu silnika 4,2V mamy
12 x 4,2 V = 50,4W

Założył bym na wszytkie straty i margines bezpieczeńśtwa 50% czyli mamy zasilacz 100W. Ponieważ przyszłości może Ci się umyślić jakis przekaźnik dodatkowy a może z tego zasilacza pociągnąć pompkę do chłodziwa, czwartą oś, może jakieś elektrozawory - dołożył bym zapas 50W (~12Vx5A) na takowe rozwojowe rzeczy i masz wynik 150W i jest to moc której pewnie nie wykorzsystasz w maszynce nigdy

Jeśli będzie to zasilacz impulsowy (choć nie tylko) warto na wejście enable sterownika założyć prosty filterek RC o delikatnie rożniących się stałych czasowych tak żeby sterowniki włączały się kolejno a nie jednocześnie i z lekkim opóźnieniem aby ułatwić start zasilaczowi.
Pozdrawiam
FDSA
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, 12:01 przez FDSA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
temat był wałkowany wiele razy. spore napięcie jest po to potrzebne żeby szybciej narastał prąd w fazie silnika.
copypast ze strony sponsora (z drobna edycja):
napięcie wyjściowe obliczamy ze wzoru: Napięcie strony wtórnej transformatora razy 1.41
prąd wyjściowy jest sumą prądów jakie pobierają sterowniki silników, lecz w praktyce prąd ten osiąga 70% swojej wartości, więc dobierając prąd transformatora który ma zasilić 3 sterowniki np. 4 Amperowe liczymy następująco: 3x4 A=12 A, 12 Ax70%= 8,4 A - najlepiej dodać z 0,5 Ampera nadwyżki.
czyli mamy max Uwe sterownika załóżmy 36V - trafo musi dac ~25,5 ze względu na dostępność trafo 24V jest łatwiejsze do dorwania.
Sumaryczny prąd mamy 12A, 70% od tego jest 9,6A. czyli z grubsza 10A.
pi razy drzwi wychodzi ze trafo ma być na 240W co daje nam w związku z dostępnością traf 250W i takie mam założone i śmiga aż milo.
copypast ze strony sponsora (z drobna edycja):
napięcie wyjściowe obliczamy ze wzoru: Napięcie strony wtórnej transformatora razy 1.41
prąd wyjściowy jest sumą prądów jakie pobierają sterowniki silników, lecz w praktyce prąd ten osiąga 70% swojej wartości, więc dobierając prąd transformatora który ma zasilić 3 sterowniki np. 4 Amperowe liczymy następująco: 3x4 A=12 A, 12 Ax70%= 8,4 A - najlepiej dodać z 0,5 Ampera nadwyżki.
czyli mamy max Uwe sterownika załóżmy 36V - trafo musi dac ~25,5 ze względu na dostępność trafo 24V jest łatwiejsze do dorwania.
Sumaryczny prąd mamy 12A, 70% od tego jest 9,6A. czyli z grubsza 10A.
pi razy drzwi wychodzi ze trafo ma być na 240W co daje nam w związku z dostępnością traf 250W i takie mam założone i śmiga aż milo.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Przeraża mnie jak ludzie ślepo wierzą handlowcom
Których priorytetem jest wygenerowanie zysku i często nie mają pojęcia o tym co sprzedają ewentualnie ograniczają się wiedzą do katalogów które znają bo je wertują setki razy dziennie
.
Jak nie wierzysz to.... Polecam wziąć amperomierz wpiąć na wyjście zasilacza i zobaczysz ile tak naprawdę z niego prądu pobierasz
Cała reszta do 250W została Ci wciśnięta ponieważ za większe trafo musiałeś zapłacić więcej wiec i wygenerowałeś większe zyski sprzedającemu 
A na chłopski rozum wg Twoich przeliczeń.... czyli zwiększając napięcie na zasilaczu można uzyskać większa moc silników? Bo po coś mocniejszy zasilacz jest potrzebny przecież i jeśli ta moc jest potrzebna to gdzieś musi być pożytkowana?? Bujda na resorach w którą ludzie którzy nie mają nic wspólnego z prądem i tyle
Mój komplet 3 silników 3Nm bierze do kupy niecałe 80W - przy 24V trochę ponad 3 Ampery a tutaj kolega ma mniejsze silniki i ma mieć zasilacz przeszło 3 razy więcej...
Wybaczcie poirytowanie ale jestem strasznym przeciwnikiem wciskania ludziom kitu dla chęci wygenerowania większego zysku albo powodów innych bardziej obraźliwych których nie wymienię bo nie jest moim celem żadna kłótnia czy obrażanie kogoś
Pozdrawiam
FDSA

Jak nie wierzysz to.... Polecam wziąć amperomierz wpiąć na wyjście zasilacza i zobaczysz ile tak naprawdę z niego prądu pobierasz

A na chłopski rozum wg Twoich przeliczeń.... czyli zwiększając napięcie na zasilaczu można uzyskać większa moc silników? Bo po coś mocniejszy zasilacz jest potrzebny przecież i jeśli ta moc jest potrzebna to gdzieś musi być pożytkowana?? Bujda na resorach w którą ludzie którzy nie mają nic wspólnego z prądem i tyle

Mój komplet 3 silników 3Nm bierze do kupy niecałe 80W - przy 24V trochę ponad 3 Ampery a tutaj kolega ma mniejsze silniki i ma mieć zasilacz przeszło 3 razy więcej...
Wybaczcie poirytowanie ale jestem strasznym przeciwnikiem wciskania ludziom kitu dla chęci wygenerowania większego zysku albo powodów innych bardziej obraźliwych których nie wymienię bo nie jest moim celem żadna kłótnia czy obrażanie kogoś

Pozdrawiam
FDSA
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, 12:16 przez FDSA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ad. ssk-mbSpeed76 pisze:Jaki zastosować teraz zasilacz skoro płyta może być zasilana maks 35V
cyt: "...Do zasilania płyty należy używać stabilizowanego zasilacza o napięciu
12V i wydajnoœci prądowej nie mniejszej niż 500mA."
koniec cyt.

Speed76 pisze:Czy wyliczam dobrze zakładając że:
Coś nie za bardzo Ci to wyszło.
Skoro już kupiłeś te silniki, to poszukaj lepszych sterowników, takich do 3A.
Zasilacz dobierasz generalnie do sterowników a nie silników.
Bo silniki możesz potraktować zawsze takim napięciem, którego nie obsłuży żaden zwykły sterownik

A silniki w twoim przypadku..., no cóż, będą się kręciły.
Jeżeli będziesz miał np: 3*sterownik 3A/50V
to 3*3A =9A
(9A*50V)*67%≈301VA
Pozdrawiam Sławek
-
- Kontakt:
Kolego FDSA - to proszę podpiąć pod stery 4,2V 2A czy tam 4A jak wymaga karta katalogowa silnika i chętnie bym zobaczył jakie momenty i prędkości obrotowe silników kolega uzyska.
a większy zasilacz jest potrzebny dla uzyskania dynamiki pracy silników, no chyba ze kogoś zadowala posuw w osiach na poziomie 1-2 cm/min.
radze poczytać o sterowaniu chopperowym silników krokowych.
nie zaśmiecam więcej temat bo ta przepychanka nie ma najmniejszego sensu a kolega budujący i tak zrobi jak będzie uważał za słuszne.
a większy zasilacz jest potrzebny dla uzyskania dynamiki pracy silników, no chyba ze kogoś zadowala posuw w osiach na poziomie 1-2 cm/min.
radze poczytać o sterowaniu chopperowym silników krokowych.
nie zaśmiecam więcej temat bo ta przepychanka nie ma najmniejszego sensu a kolega budujący i tak zrobi jak będzie uważał za słuszne.