Frezowanie blachy aluminiowej
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Hmmm interesujący pomysł tomolc - puzzle muszą być dokładne ale górna - prosta - krawędź musi być tylko "ładna". Zrobię płytkę montażową z krawędzią odniesienia i solidną łapą nad nią i przerobię program tak żeby zewnętrzne łuki wychodziły na krawędź płaskownika. Wytnę całość na jednym mocowaniu a nie obrobioną krawędź wyczyszczę na papierze ściernym.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Puzzle i promienie dwóch otworów obrób w ten sposób , a łuki i tył płytki w przyrządzie jaki wcześniej Tobie narysowałem.grg12 pisze:... puzzle muszą być dokładne ale górna - prosta - krawędź musi być tylko "ładna".....

W ten sposób nie będziesz miał zbędnych odpadów.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Natomiast ja zrobil bym to tak :

oznaczony kolorem czarnym to kontor twojego płaskownika
czerwone to miejsce docisku
a zółty to miejsca kontaktu freza ze stopem
najpierw zrobił na imadle (po parę sztuk nawet) zadana wysokość płaskownika ,wtedy jedna ściankę mam git,następnie zakładasz detal podobnie jak na rysunku i załatwiasz wszystko jednym programem zedytowanym odpowiednio oczywiście tak aby proces kończył i zaczynał się na zaraz na łukach
Jeśli materiał będzie uciekał w dalszym ciągu dodaj pod blaszkę kawałek cienkiej twardej dumy dla zwiększenia tarcia.
Edit:
Heh jakoś nie doczytałem ze to samo już wymyśliłeś

oznaczony kolorem czarnym to kontor twojego płaskownika
czerwone to miejsce docisku
a zółty to miejsca kontaktu freza ze stopem
najpierw zrobił na imadle (po parę sztuk nawet) zadana wysokość płaskownika ,wtedy jedna ściankę mam git,następnie zakładasz detal podobnie jak na rysunku i załatwiasz wszystko jednym programem zedytowanym odpowiednio oczywiście tak aby proces kończył i zaczynał się na zaraz na łukach
Jeśli materiał będzie uciekał w dalszym ciągu dodaj pod blaszkę kawałek cienkiej twardej dumy dla zwiększenia tarcia.
Edit:
Heh jakoś nie doczytałem ze to samo już wymyśliłeś
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Re: Frezowanie blachy aluminiowej
Post z 2012... jak ten czas leci... 
To nie była blacha tylko płaskownik - nie znam oznaczenia - z marketu budowlanego. Cięte dwopiorowym frezem 3mm z węglika ze szlifem typu "rybi ogon".

To nie była blacha tylko płaskownik - nie znam oznaczenia - z marketu budowlanego. Cięte dwopiorowym frezem 3mm z węglika ze szlifem typu "rybi ogon".