Po ilości połamanych frezów - szybko się zobaczy.Bo 0,5mm to na oko się zobaczy, ale mniej to jak..
Moja pierwsza frezarka - proszę o opinie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Dokładność zależy też od warunków pracy. Ja na maszynie ze sklejki mam 0.05mm jak jadę powolutku i zbieram mało materiału, ale przy większym posuwie (10mm/s, frez 3mm, zagłębienie 2mm) to nawet w drewnie mam odchył 0.4mm od zadanej ścieżki.
Rada (z doświadczenia, na teorii się nie znam): przy obróbce zgrubnej stosować frezowanie współbieżne - wtedy frez jest odpychany od frezowanej powierzchni i obrabiany detal jest większy, niż zadany - nie ma też ryzyka, że frez się za mocno "złapie" materiału, ugnie maszynę i zacznie zbierać więcej, niż trzeba. Do obróbki końcowej frezowanie przeciwbieżne daje ciut lepsze wykończenie powierzchni.
Rada (z doświadczenia, na teorii się nie znam): przy obróbce zgrubnej stosować frezowanie współbieżne - wtedy frez jest odpychany od frezowanej powierzchni i obrabiany detal jest większy, niż zadany - nie ma też ryzyka, że frez się za mocno "złapie" materiału, ugnie maszynę i zacznie zbierać więcej, niż trzeba. Do obróbki końcowej frezowanie przeciwbieżne daje ciut lepsze wykończenie powierzchni.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
To jest płyta główna i oprogramowanie w cenie mniejszej niż mach ale większej niż opensource`owy EMC ;>. Oczywiście niezbędne dalej pozostają drivery, zasilacz etc.ursus_arctos pisze:a PikoCNC to nie jest od razu sprzęt?
Miałem Turbocnc, Macha (którego również bardzo lubię), pracowałęm na CNCgrafie, testowałęm step2cnc, a ostatecznie na dwóch maszynach mam PikoCNC bo lubię co dobre i polskie

Dużym mankamentem PikoCNC jest to, że nie da się sprawdzić oprogramowania "na serio" bez sterownika, a mach, turbocnc, step2cnc posiadają taką opcję...
Pocieszeniem jest to, że w cenie oprogramowania mamy płytę główną z obsługą USB. (pare złotych zawsze w kieszeni)
Jeśli kolega szuka tańszej opcji to z pewnością LinuxCNC jest odpowiednim narzędziem, bo daje ogromne możliwości za darmo, ale wymaga nieco więcej niż podstawowej wiedzy o środowisku linuxowym, co często przerasta możliwości osób całe życie używających systemów z Redmond. Sam używam linux slackware od dobrych 14 lat w środowisku serwerowym w firmie i nigdy nie używałem LinuxCNC... szkoda trzeba będzie kiedyś nadrobić zaległości. Jestem zwolennikiem czystego shella

Oczywiście nie będziemy tutaj mówić o wyższości jednego oprogramowania nad innym. Każde jest na tyle dobre na ile wykorzysta je operator

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Gdyby PicoCNC ® dział pod linuxem to byłoby rewelacyjnie.ursus_arctos pisze:Hmm.... a PikoCNC to nie jest od razu sprzęt? Bo z samego LinuxCNC to chyba możliwość sterowania przez USB się nie zrobi...

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 14
Witam,
Prace poszły dalej w kierunku zrobienia bramy.
Na razie stan surowy, myślę jeszcze o wzmocnieniu boków płaskownikami po stronie zewnętrznej przyspawane pionowo. Boki wykonałem z blachy stalowej 4mm grubości, ale wydają mi się trochę wiotkie. Dzięki uprzejmości znajomego wycięte na laserze CO2. Tył bramy zostanie również wzmocniony blachą o grubości 4 mm, lub też myślałem o ceownikach o ściance 5mm.
Środkowy otwór przygotowany pod śrubę trapezową lub kulową jeżeli będą fundusze.
Średnicę zrobiłem na 20mm aby móc spokojnie zastosować śrubę 16x4. Proszę o podpowiedź jakie zastosować łożyska do zamontowania śruby napędowej dla tej osi.
W miarę postępu prac kolejne zdjęcia już wkrótce.
Proszę o podanie jakiś informacji gdzie można kupić lub zapoznać się w temacie PIKO CNC
Prace poszły dalej w kierunku zrobienia bramy.
Na razie stan surowy, myślę jeszcze o wzmocnieniu boków płaskownikami po stronie zewnętrznej przyspawane pionowo. Boki wykonałem z blachy stalowej 4mm grubości, ale wydają mi się trochę wiotkie. Dzięki uprzejmości znajomego wycięte na laserze CO2. Tył bramy zostanie również wzmocniony blachą o grubości 4 mm, lub też myślałem o ceownikach o ściance 5mm.
Środkowy otwór przygotowany pod śrubę trapezową lub kulową jeżeli będą fundusze.
Średnicę zrobiłem na 20mm aby móc spokojnie zastosować śrubę 16x4. Proszę o podpowiedź jakie zastosować łożyska do zamontowania śruby napędowej dla tej osi.
W miarę postępu prac kolejne zdjęcia już wkrótce.
Proszę o podanie jakiś informacji gdzie można kupić lub zapoznać się w temacie PIKO CNC
- Załączniki
-
- P1120445.jpeg (26.1 KiB) Przejrzano 790 razy
-
- P1120448.jpeg (25.04 KiB) Przejrzano 798 razy
-
- P1120443.jpeg (44.92 KiB) Przejrzano 805 razy