Kilka pytań nt. TSA 16
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
To jest właśnie dodatkowy suport. Ten działa w jednej osi, zbijakiem ustawiasz wartość ruchu a wajchą wykonujesz pracę. Mówiąc prościej, jak masz do zrobienia wiele przecięć materiału , to zakładasz w to przecinak, ustawiasz zakres ruchu i jedziesz wajchą. Ja mam taki ale w obu osiach. W połączeniu z zaciskami i mechanizmem do nich ( można je otwierać i zamykać podczas pracy maszynki) plus konik rewolwerowy, robisz z TSA małą maszynkę do szybkiej seryjnej produkcji nieskomplikowanych detali.
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 23
Witam po dość sporej przerwie.
Tak się składa, że skończyłem remont mojej TSA 16. No i zabrałem się za toczenie
Heh, to jest moja pierwsza tokarka jakby co. No i znowu mam problem. Kupiłem sobie noże 10x10mm. Ale jak się okazuje ostrza są powyżej osi wrzeciona. Z jakimi nożami ta tokarka pracowała oryginalnie ??? 8x8mm ???
Pozdrawiam
Tak się składa, że skończyłem remont mojej TSA 16. No i zabrałem się za toczenie

Pozdrawiam
Tokarka TSA 16 & Frezarka CNC Home Made
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 15
Heh miałem ten sam problem w ous , zbierając osprzęt przez kilka lat nigdy nie miałem tak mikrej tokareczki , i gdy wziąłem się za testy okazało się że posiadam tylko jeden nóż 10x10 ... wyjściem doraźnym i tymczasowym było użycie stalki 16x10 - w pozycji "leżącej" i zeszlifowanie wysokości ostrza o 2mm . No mogłeś się spytać przed kupnem noży jakie przychodzą do twojego sprzęta ?
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Dzięki Koledzy. W sumie to nie problem, bo znając życie jest to moja pierwsza ale nie ostatnia tokarka więc noże się przydadzą.

A teraz inna sprawa...
Jak wszyscy użytkownicy TSA 16 wiedzą, przekładnie w maszynce nie są synchronizowane a sprzęgła również brak. Przy próbie zmiany obrotów na nawtrotnicy, czy nortonie podczas pracy maszyny wydaje mi się, że za moment powyrywa wszystkie zęby. Czy w Waszych maszynkach również tak to wygląda, że podczas zmiany w ruchu zęby zgrzytają ? Jak należy zmieniać tryba w tej maszynie ? Rozumiem, że trzeba wcześniej wyłączyć silnik? Generalnie może to jest głupie pytanie ale w dużych maszynach na których miałem okazję pracować, lub przyglądać się ich pracy takie zjawisko nie występowało.
Pozdro
Mateusz
Gdybym to ja wiedział, że taki problem wyniknieNo mogłeś się spytać przed kupnem noży jakie przychodzą do twojego sprzęta ?

A teraz inna sprawa...
Jak wszyscy użytkownicy TSA 16 wiedzą, przekładnie w maszynce nie są synchronizowane a sprzęgła również brak. Przy próbie zmiany obrotów na nawtrotnicy, czy nortonie podczas pracy maszyny wydaje mi się, że za moment powyrywa wszystkie zęby. Czy w Waszych maszynkach również tak to wygląda, że podczas zmiany w ruchu zęby zgrzytają ? Jak należy zmieniać tryba w tej maszynie ? Rozumiem, że trzeba wcześniej wyłączyć silnik? Generalnie może to jest głupie pytanie ale w dużych maszynach na których miałem okazję pracować, lub przyglądać się ich pracy takie zjawisko nie występowało.
Pozdro
Mateusz
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
W samochodzie też włączasz wsteczny bez za hamowania i sprzęgła?matelektronik pisze: Jak wszyscy użytkownicy TSA 16 wiedzą, przekładnie w maszynce nie są synchronizowane a sprzęgła również brak. Przy próbie zmiany obrotów na nawtrotnicy, czy nortonie podczas pracy maszyny wydaje mi się, że za moment powyrywa wszystkie zęby.

-
W moim samochodzie akurat nie wrzucę wstecznego bez sprzęgła i hamowania, bo są mechanizmy które do tego nie dopuszczają
Pytam po prostu, o te wyłącznie bo w innych maszynach nie było trzeba wyłączać silnika co nie znaczy, że żyłuję moją maszynę bez przerwy. Po prostu zrobiłem subtelną próbę i zauważyłem, że trzeba ten silnik wyłączać i też tak robię. Z tym, że pomyślałem, że może jest coś nie tak z moją tokareczką ale jak się okazuje jest to normalna praktyka.