Oś kolejna a przynajmniej wyjście na kolejny silnik krokowy czy dwa z czasem na pewno się pojawią w sterowniku

Wczorajsza aktualizacja firmware i pliku wykonawczego programu pikocnc rozwiązała wszystkie problemy wynikające ze sterowania silnikiem. Śmiało mogę powiedzieć, że pikocnc już w 90% chodzi jak mach. (sterowanie step/dir silnika)Leoo pisze: Tymczasem ja słyszę coś, jak jazda hulajnogą po płytkach chodnikowych, podczas wykonywania spirali. Jest to wina przeniesienia napędu czy skutek interpolacji?
Szukaj falowników z opcją PWM wtedy możesz sterować obrotami.gaspar pisze: Przy okazji czy coś wiadomo na temat dedykowanego sterowania przez pikocnc falownikiem wrzeciona? Wiemy, że dedykowana płytka będzie w przyszłości wydana, czy da się bliżej określić termin?
To świeży program z dobrym podejściem. Z czasem będzie idealny. Plusem dla mnie jest możliwość pisania skryptów dla Ciebie Robert z czasem stanie się to nie nieodzowne. Możliwość na przykład wykonywania otworów wg schematu czy odpowiednich ustawień. Mam napisany np skrypt do rowków pod LED wpisuję długość szerokość i reszta rysuje się sama czyli frezowanie w boku frezowanie dnie czy dnie narożnej....Czym jeszcze ustępuje?
Ja dużo graweruje, w związku z tym dla mnie najważniejsze jest wybieranie z uwzględnieniem średnicy narzędzia. Tutaj mamy wszystko w picocamie razem z obsługą wysp. Grawerowanie tekstu i logotypów to poezjamitek pisze: Może inni coś więcej napiszą bo ja to skryptami jestem zauroczony
Faktycznie podnosi do góry przy wybieraniu gdy jest więcej jak jedna liniagaspar pisze: Jedyne czego mi brakuje to przy wybieraniu na określoną głębokość np. 0,5mm litery powiedzmy A, proram mógłby nie podnosić osi Z i wybierać tak jak przy ścieżce generowanej np. z Edgecam.