czy mozna kupic gotowy zestawik czy raczej samemu kombinowac?Zbych07 pisze:Możliwości jest dużo – otwory na obrzeżu dysku....... optoelektronicznie .
Za pomocą tranzystorów – tak jak w silnikach bezkomutatorowych.
Silnki tarczowe z uzwojeniem drukowanym ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 79
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 47
Trzeba będzie podpatrzeć i ...... kombinowaćERNEST KUCZEK pisze:czy mozna kupic gotowy zestawik czy raczej samemu kombinowac?

Zastanawiam się nad liczbą segmentów na dysku 97 ,107 -

Kiedyś myślałem że logiczna przy 8 - u magnesach bęzie liczba podzielna przez 4.
Tylko okazało się że przy takim układzie cewka przypominająca cztero płatkowy kwiatek
ulega galwamicznemu zamknięciu

segment i ..... problem znika. Cewkę domykają szczotki ......... tak myślę.
-
obwod wszystkich sciezek jest zamkniety, tworza jeden, ciagly, zamkniety zwoj, jatomiast szczotki wyglada ze pokrywaja kilna (3 w tym wypadku) zwoje aby uzyskac polaczenie rownolegle na magnesie.
[ Dodano: 2006-09-23, 02:51 ]
zbych07 czy prubowales wyslac cos na moj nowy adres?
[email protected]
[ Dodano: 2006-09-23, 02:51 ]
zbych07 czy prubowales wyslac cos na moj nowy adres?
[email protected]
POZDRAWIAM
-
Masz rację - nareszcie to rozrysowałem i zaczyna to wyglądać logicznie. Miałem trochę problemu z dopasowaniem " ciemnej strony księżyca " a dokładnie tych dwóch punktów połączeń które nieco wyłamują się z szeregu. Tylko nieparzysta ilość ścieżek na stronie umozliwia ich połączenie w jeden ciąg. Postaram się jakoś spreparować rysunki i wrzucić na forum.ERNEST KUCZEK pisze:obwod wszystkich sciezek jest zamkniety, tworza jeden, ciagly, zamkniety zwoj,
-----------------
ERNEST KUCZEK Sorry ale z Twojego nowego adresu użytku jeszcze nie zrobiłem - praca czyni wolnym

Ścieżki na moich rysunkach wyszły koślawe i do PCP raczej się nie nadają. Ponadto mam wątpliwośc czy ich kształt będzie właściwy przy zastosowaniu magnesów o innym kształcie - planuję okrągłe.
-
ja rozrysowalem dysk troszeczke inaczej jak ten ktorego zrobilem fotki, tzn. zmiala dotyczyla szerokosci szczelin miedzy sciezkami. rozrysowalem pod grawerke-ploter tak aby szczeliny mialy stala szerokosc, co umozliwia stosunkowo proste wykonanie. ksztaltem magnesow sie nie przejmuj, silniki takie jak ten nowy ktory kupilem maja magnesy okragle i ksztal sciezek (z tego co udalo mi sie ustalic) bardzo podobny (na oko identyczny).
jesli planujesz zrobienie dysku tej samej wielkosci to bardzo dobre beda magnesy 20mm srednicy (od grubosci bedzie zalezala moc)
pisalem ze magnesy nie padly po tym jak rozebralem silnik, poniewaz ktos musial juz go rozbierac wczesniej i wowczas musialy pasc, stad tez taki duzy pobor pradu (troche poczytalem). jsli magnesy bylyby dobre to pobor przy 12v powinien sie wachac w okolicy 1A (bez obciazenia).
jesli planujesz zrobienie dysku tej samej wielkosci to bardzo dobre beda magnesy 20mm srednicy (od grubosci bedzie zalezala moc)
pisalem ze magnesy nie padly po tym jak rozebralem silnik, poniewaz ktos musial juz go rozbierac wczesniej i wowczas musialy pasc, stad tez taki duzy pobor pradu (troche poczytalem). jsli magnesy bylyby dobre to pobor przy 12v powinien sie wachac w okolicy 1A (bez obciazenia).
POZDRAWIAM
-
-ERNEST KUCZEK pisze:silniki takie jak ten nowy ktory kupilem maja magnesy okragle i ksztal sciezek (z tego co udalo mi sie ustalic) bardzo podobny (na oko identyczny).

Zastanawiam się czy projektując obudowę, należy magnesy inatalować na stalowym pierścieniu
( domknięcie biegunów magnetycznych po zewnętrznej) ?
We wnętrzu tego silnika który rozebrałeś wygląda jakby coś takiego było.
Myślę że z tym frezowaniem płytki to dobry pomysł. Trzeba tylko jakoś wypełnić
docelowo rowki w obszarze szczotek ( szpachlowanie chemoutwardzalne ? )
- do testów nie potrzeba ale do dłuższej pracy raczej tak.
Na mój silniczek trzeba będzie poczekać - sporo innych zajęć

-
na 16 magnesach neodymowych sred. 20mm i grubosci 12mm przy takim wirniku jak zrobilem fotki mozna osiagnac ok. 100W
[ Dodano: 2006-09-23, 19:20 ]
ten wirnik nie mial zadnego wypelnienia jedynie zaczyszczone sciezki papierem sciernym (widac rysy)
[ Dodano: 2006-09-23, 19:21 ]
[ Dodano: 2006-09-23, 19:20 ]
ten wirnik nie mial zadnego wypelnienia jedynie zaczyszczone sciezki papierem sciernym (widac rysy)
[ Dodano: 2006-09-23, 19:21 ]
jeszcze nie ale nie wykluczone, zgrubna fotke mozesz zobaczyc na stronie 2 lub 3 tego tematu ktora sciagnalem ze strony producenta.Zbych07 pisze:- zaglądałem do środka drugiego silnika ?
POZDRAWIAM
-
co do ceny to sie zgodze, ja osobiscie traktuje to jako nietypowe rozwiazanie wiec rodzaj zabawy jak koniecznosc robienia silnika.
[ Dodano: 2006-09-23, 21:00 ]
chodzi mi po glowie komutator bezszczotkowy na czujnikach halla, o ktorych pisal zbych07 ale narazie to tylko pomysl i daleko do realizacji.
[ Dodano: 2006-09-23, 21:00 ]
chodzi mi po glowie komutator bezszczotkowy na czujnikach halla, o ktorych pisal zbych07 ale narazie to tylko pomysl i daleko do realizacji.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2006, 02:14 przez ERNEST KUCZEK, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDRAWIAM
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
o do pseldo komutatora to sciezki bylby pokrywane rodem w celu zabezpieczenia przed scieraniem i utwardzenia powierzchni
do silnika dawali uzwojenie zapasowe gratis bo tanie w wykonaniu a zuzywalo sie jednak
pozatym problemem tych konstrukcji bylo duzy stosunek masy do mocy w prownaniu do silnikow konwencjonalnych wiec ze wzgledu na koszt materialow nie warto bylo ich robic i nie znalazly masowego zastosowania
bede mial aparat w niedziel to zrobie zdjecia z ksiazki poruszajacej ten temat nie chce mi sie tego przepisywac
ten projekt mozna w sumie zrobic dla wlasnej przyjemnosci i nabrania doswiadczenia
do silnika dawali uzwojenie zapasowe gratis bo tanie w wykonaniu a zuzywalo sie jednak
pozatym problemem tych konstrukcji bylo duzy stosunek masy do mocy w prownaniu do silnikow konwencjonalnych wiec ze wzgledu na koszt materialow nie warto bylo ich robic i nie znalazly masowego zastosowania
bede mial aparat w niedziel to zrobie zdjecia z ksiazki poruszajacej ten temat nie chce mi sie tego przepisywac
ten projekt mozna w sumie zrobic dla wlasnej przyjemnosci i nabrania doswiadczenia