poorchava pisze:To może pokażę, co mi się udało zmajstrować w ZW3D:
Te cosie na ramie to są łozyska liniowe obudowane na wałki 16mm. Przykręcone będą na wylot przez profile. Zastanawiam się, na ile to wszystko wyjdzie

. Chwilowo odczuwam mocny brak mocy obliczeniowej w kompie przy rysowaniu tego
kombinuję, czy nie zrobić jakiś własnych mocowań wałków do stołu, żeby trochę ograniczyć koszt. Prowadnice fi 16 trochę jednak drogo wychodzą. Tak licząc z poltech/sklep sponsora to wychodzi na jedną oś:
4x łożysko liniowe zabudowane SMA16GUU = 100zł (poltech)
1x wałek fi 16 1m = 54 zł (poltech i sklep sponsora tak samo)
4x mocowanie SK16 = 52zł (sklep sponsora)
Łącznie wychodzi na prowadnice jednej osi 206zł
Moja maszyna jest zbudowana w podobny sposób, tylko w moim przypadku obudowy łożyska fi16 są mocowane do ruchomego stołu. Konstrukcja oparta jest na rurach kwadratowych aluminiowych 35x35x2.
Generalnie nie polecam takiej konstrukcji. Jest strasznie wredna w wykonaniu, ciężko uzyskać prostopadłe i równoległe płaszczyzny, do tego podczas skręcania śrub rura się odkształca. Niby można stosować kawałki rurki o średnicy śruby którymi skręcamy aluminium, ale jak wprowadzić te kawałki rurki na głębokość np. 20cm aby trafić w otwór... masakra. Ja drugi raz bym na takiej bazie nie zbudował maszyny.
Po skręceniu całości musiałem dodatkowo planować stół (frezując całość) bo okazało się, że w różnych pozycjach X,Y gubi się wysokość Zki (raz wyżej, raz niżej).
Jak jesteś na etapie planowania to lepiej pomyśleć o MDFie. Niż katować się z liche rury aluminiowe. Jak coś mam profile konstrukcyjne BOSCHa 30x30 o długości 49cm każdy (mam ich 6sztuk) (używane, ale nie są zniszczone) mogę odsprzedać za 150zł. Są znacznie sztywniejsze od rurek o małej grubości ścianki.
Polecam też przemyśleć wałki i zrobić na podpartych.. Jest ogromna różnica. Piszę to bazując na błędach i przemyśleniach po mojej pierwszej konstrukcji. Tutaj możesz zobaczyć mój wynalazek, który nadaje się tylko do zrobienia inaczej i od nowa

, ale co się nauczyłem i poznałem to moje.. trzeba przyznać.
Maszyna po Taniości - pascalPL