Frezarka z tego wątku powstała w 2011 roku we wrześniu. Od tego czasu cały czas planuje następce. Ale jakoś nie mogę się zebrać, aby go skończyć. Jak potrzebuje coś większego zrobić to idę do znajomych albo komercyjnie.. a drobnicę klepie w piwnicy
Jak, że ostatnio maszyna miała okazje zmienić piwniczy klimat na prezentacje/mini warsztat organizowany przy okazji startu
FabLAB'u Lublin, frezareczka dorobiła się kilku zdjęć.
Maszyna zmieniła lokal na 5h. Podczas których produkowała takie małe stołeczki
Elektronika sterująca to czerwony chińczyk i w jednej osi sterownik kolegi
poorchava na TB6560. Bardzo lubię projekt sterownika od poorchavy bo dzięki małym rozmiarom i wbudowanemu zasilaniu logiki można go stosować wszędzie np. przy projektach z arduino.
Przepraszam że w nieładzie, ale zdjęta obudowa i zdjęcie robione jeszcze jak próbowałem to wszystko odpalić na szybko przed pokazem.
A tutaj mamy przykład jak nie puszczać przewodów

.
Mocowanie łożysk na obejmy do rur. Bardzo słabe rozwiązanie, ale działa jako tako już 2 rok.
Napęd to gwint metryczny M8 i nakrętki z Poliamidu PA6 wykonane gwintownikiem 3 częściowym. W każdej osi po 2 nakrętki z kasowaniem luzu, przy pomocy sprężyny od układu hamulcowego Poloneza

.
Napęd w osi X i Y na silnikach 0.5Nm i 1Nm wyciąga 900mm/min na G0 i G1. Ale bezpieczniej jest jechać 700 max. 800mm/min.
Tutaj 1050W frezarka górnowrzecinowa do drewna podczas wycinania napisu w 4mm sklejce.
"Nowatorski" system stabilizowania frezarki. Wyspawany uchwyt doskonale trzyma ją od boku, ale "gibała" się przód/tył.
Stołeczki wycinane 1.5mm frezem. Dzień wcześniej.
Widok od frontu... na zdjęciu drugim PROBE w akcji, czyli laminat + krokodylek przypięty do freza. Jedziemy G38.x do płytki i offsetujemy grubość laminatu u mnie 1.54mm i tam uzyskujemy 0 na materiale.
Mam nadzieje, że w przyszłym roku powstanie większy brat pierwszej konstrukcji. A potem już ploter o polu pracy około 2.5m na 1.25m.
Obie konstrukcje powstaną w ramach przestrzeni Lubelskiego FabLABu.