Jakie srednice śrub i wałków?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 18
Cenna uwaga, to może zamiast smarowanego olejem wałek znacznie tańszy z "Dodatek srodka smarnego MoS2 (dwusiarczku molibdenu)". http://allegro.pl/walek-pret-poliamid-c ... 90884.html . Plus jest taki, że ma odpowiedni wymiar na oprawę LM20.dudis69 pisze:pascalPL, standardowa nakrętka pod Tr 16 ma średnicę ø32 i może być do oprawy łożyska LM20. Zrobić się nawet da z wałka PA ø30 do oprawy LM16 na wymiar ø28, tylko nie wiem czy jest sens walczyć o te 2zł na komplecie kosztem wytrzymałości nakrętki
Chociaż przy zwiększonej długości nakrętki do 50mm miało by to ręce i nogi, i mniej pracy.
http://allegro.pl/walek-pret-poliamid-o ... 93665.html
Tak czy siak, postaram się jutro pojechać do zakładu i pogadać o wycenie.
Co do spasowania myślałem nad tym. Kupię pręt Tr16x4 i poproszę aby spasował tak, żeby gładko się poruszał i nie miał luzów.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 24
Fakt, nawet z jednego źródła w jednej partii śruby potrafią się różnić między sobą.pukury pisze:trzeba przyjąć założenie - ryzykowne - że gwint na śrubach walcowanych jest taki jak ma być
pascalPL, gdybam tylko, szukałem najtańszej opcji.
Ale nie wiem czy jest sens oszczędzać aż 2,-zł i mieszać. Skoro tylu kolegów zadeklarowało chęć zakupu nakrętki Tr16/4 do 15,-zł.
Zadeklarowałeś konkretny plan działania, przechodzenie w tym wypadku na "słabszy" materiał powinieneś przeprowadzić jawne głosowanie

W każdy razie czekamy jak się rozwiną pertraktacje ze zleceniobiorcą.
Powodzenia, żeby był jednym z normalniejszych, niż ci moi okoliczni

Pozdrawiam Sławek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Kombinujecie
. Domowy sposób na nakrętkę z poliamidu to macie tutaj:

tutaj:

i tutaj:
https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 29,130.htm
"gwintownik" zrobiony ze śruby trapezowej, na dobrą sprawę nawet tokarka nie jest do tego potrzebna

tutaj:

i tutaj:
https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 29,130.htm
"gwintownik" zrobiony ze śruby trapezowej, na dobrą sprawę nawet tokarka nie jest do tego potrzebna

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 18
Ja robiłem dla siebie nakrętki w białym poliamidzie o dokładnie takim kształcie jak pokazałeś. Gwint metryczny M8. Bez precyzyjnych narzędzi, gwint nie wychodzi osiowo. Nie jest ani równoległy, ani prostopadły do żadnej z płaszczyzn. Dlatego moim zdaniem tokarka by się przydała aby uzyskać jakąś jakość wykonanej nakrętki.jacek-1210 pisze:a dobrą sprawę nawet tokarka nie jest do tego potrzebna
No mam nadzieje, że ten o którym mówię będzie normalny. Bo w sumie może być i tak, że po rozmowie z tym człowiekiem cały plan legnie w gruzach.dudis69 pisze:W każdy razie czekamy jak się rozwiną pertraktacje ze zleceniobiorcą.
Powodzenia, żeby był jednym z normalniejszych, niż ci moi okoliczni
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Witam
Tez chcial bym sie przylaczyc do dyskusji Jestem na etapie projektowania swojej pierwszej CNC ( wiecej znajdziecie TUTAJ ) Chcial bym zastosowac tak jak wiekszosc osob piszacych w tym temacie nakretki ( wiecej o nakretkach TUTAJ ) z Poliamid 6 odlewany z dodatkiem smaru
Znalazlem firme ktora sprzedaje Poliamid 6 odlewany z dodatkiem smaru w blokach szesciokatnych Za kilogram materialu powiedzieli mi 38 zl netto
Zastanawialem sie nad kupnem szescianow o wymiarach 42 x 60 x 100 mm (ewentualnia 45x 60x 100 mm) i z nich wykonac nakretki gwintownikiem zrobionym z kawalka sruby trapezowej Firma ktora sprzedaje Poliamid wycenila ze szesciany o wymiarach jak wyzej beda kosztowaly ok 19 zl netto
Wolal bym sruby TR 18 x 4 bo po przetoczeniu pod lozysko mial bym srednice 12 mm na 15 nie wyda a 14 mm znowu nie bedzie lozyska
Mario
Tez chcial bym sie przylaczyc do dyskusji Jestem na etapie projektowania swojej pierwszej CNC ( wiecej znajdziecie TUTAJ ) Chcial bym zastosowac tak jak wiekszosc osob piszacych w tym temacie nakretki ( wiecej o nakretkach TUTAJ ) z Poliamid 6 odlewany z dodatkiem smaru
Znalazlem firme ktora sprzedaje Poliamid 6 odlewany z dodatkiem smaru w blokach szesciokatnych Za kilogram materialu powiedzieli mi 38 zl netto
Zastanawialem sie nad kupnem szescianow o wymiarach 42 x 60 x 100 mm (ewentualnia 45x 60x 100 mm) i z nich wykonac nakretki gwintownikiem zrobionym z kawalka sruby trapezowej Firma ktora sprzedaje Poliamid wycenila ze szesciany o wymiarach jak wyzej beda kosztowaly ok 19 zl netto
Wolal bym sruby TR 18 x 4 bo po przetoczeniu pod lozysko mial bym srednice 12 mm na 15 nie wyda a 14 mm znowu nie bedzie lozyska
Mario
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
To może pokażę, co mi się udało zmajstrować w ZW3D:
Te cosie na ramie to są łozyska liniowe obudowane na wałki 16mm. Przykręcone będą na wylot przez profile. Zastanawiam się, na ile to wszystko wyjdzie
. Chwilowo odczuwam mocny brak mocy obliczeniowej w kompie przy rysowaniu tego
kombinuję, czy nie zrobić jakiś własnych mocowań wałków do stołu, żeby trochę ograniczyć koszt. Prowadnice fi 16 trochę jednak drogo wychodzą. Tak licząc z poltech/sklep sponsora to wychodzi na jedną oś:
4x łożysko liniowe zabudowane SMA16GUU = 100zł (poltech)
1x wałek fi 16 1m = 54 zł (poltech i sklep sponsora tak samo)
4x mocowanie SK16 = 52zł (sklep sponsora)
Łącznie wychodzi na prowadnice jednej osi 206zł

Te cosie na ramie to są łozyska liniowe obudowane na wałki 16mm. Przykręcone będą na wylot przez profile. Zastanawiam się, na ile to wszystko wyjdzie

kombinuję, czy nie zrobić jakiś własnych mocowań wałków do stołu, żeby trochę ograniczyć koszt. Prowadnice fi 16 trochę jednak drogo wychodzą. Tak licząc z poltech/sklep sponsora to wychodzi na jedną oś:
4x łożysko liniowe zabudowane SMA16GUU = 100zł (poltech)
1x wałek fi 16 1m = 54 zł (poltech i sklep sponsora tak samo)
4x mocowanie SK16 = 52zł (sklep sponsora)
Łącznie wychodzi na prowadnice jednej osi 206zł