Jakie srednice śrub i wałków?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
poorchava
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 28

Post napisał: poorchava » 19 sty 2012, 07:49

Proponuje KOMPAS-3D LT
]

Czy w tym programie jest taka funkcja podobna do ZW3D że mozna ustawić płaszczysny/krawędzie przylegania i w ten sposób np modelować poruszające się mechanizmy?

Tagi:

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: dudis69 » 19 sty 2012, 14:36

pascalPL pisze:klient mówił coś o hartowaniu, itp
Zasadą jest, aby narzędzia skrawające były twardsze od materiału obrabianego.
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

pascalPL
Posty w temacie: 18

Post napisał: pascalPL » 19 sty 2012, 23:53

Wiem. Pisałem z telefonu stąd mała wylewność. Parę dni temu wpadł mi pomysł, aby zrealizować zbiorowe zamówienie na nakrętki do śruby trapezowej.
Mam nadzieję, że zebrało by się parę osób zainteresowanych nakrętkami poliamidowymi np. 16x4. Jak na 1 osobę zakup gwintowników + 2m wałka poliamidowego samosmarującego to koszty są za duże. Jednak w przypadku, zrzuty kilku osób na taki zakup koszty pewnie stały by się akceptowalne. Jak Tokarz by się zgodził zrobić te gwintowniki i zrobić gwint z wałku poliamidowym (a nawet pociąć go na gotowe nakrętki) to nakrętki o długości 5cm można wyprodukować z 32sztuki z 2m wałka (mniej chyba nie można kupić).

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 20 sty 2012, 03:08

No co Ty..., chciałeś go podzielić meslem przy pomocy młotka, czy piłę łańcuchową.
Jak zrobisz zgrabny nożyk ze stali szybkotnącej, to powinieneś się wyrobić w 3mm na podział materiału, czyli uzyskać przy założeniu 50mm długości nakrętki, jakieś 37szt z 2k mm lagi :mrgreen:
Wg. katalogu do gwintu Tr 16 powinieneś mieć wałek fi40 i pozyskać jakieś 51 szt
Można kupić mniej, ale przy twoich założeniach:

http://allegro.pl/walek-pret-poliamid-s ... 93724.html

*2+ kurier, gwintownik...
Przy tak małym zamówieniu tokarz pewnie weźmie min. 10,- /szt, jak dobrze ugadasz może z 8 zeta od sztuki. Przy optymistycznej wersji wychodzi 15,13 zeta za sztukę + oczywiście najtańsza opcja nieznikającej poleconej przesyłki, baaardzo teoretycznie. Jak zlecasz wykonanie to w sumie masz w nosie czy tokarz ma gwintownik czy nie, jak przyjmuje robotę to chyba sobie poradzi?..., -100,- zł. To jest 12,43 zeta/szt powiem że to całkiem nie źle :wink:

Namów jeszcze ekipę do listy społecznej na Tr16/4, czyli mają rzucić wszystko i robić na twoim gwincie. Pewnie był bym za. :mrgreen:
A ile będziesz miał biegania na pocztę... Możesz się zmęczyć, a potem przeklinać że się podjąłeś tematu :wink:

pascalPL, najpierw sprawdź dostępność tu:
http://gazdek.webd.pl/gazdek/zdj/nakret ... retek.html

Ja jesteś już tak na poważnie zainteresowany to daj zapytanie na forum w dziale ogłoszenia, na pewno trafi się któryś z kolegów mających warunki i przedłoży Ci interesującą ofertę. Pewnie się dogadacie.
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: ursus_arctos » 20 sty 2012, 11:35

Co to za katalog? Jak tam się dobić? Bo strona główna jest pusta a katalog nadrzędny to mogę sobie wylistować, ale nic z tego nie wynika. Jakiś mail do gościa, telefon, cokolwiek?

Awatar użytkownika

pascalPL

Post napisał: pascalPL » 20 sty 2012, 13:58

dudis69 pisze:No co Ty..., chciałeś go podzielić meslem przy pomocy młotka, czy piłę łańcuchową.
Jak zrobisz zgrabny nożyk ze stali szybkotnącej, to powinieneś się wyrobić w 3mm na podział materiału, czyli uzyskać przy założeniu 50mm długości nakrętki, jakieś 37szt z 2k mm lagi :mrgreen:
Na wszelki wypadek liczę piłę łańcuchową, bo nie wiem czym będzie cięta sztanga ;)
dudis69 pisze:To jest 12,43 zeta/szt powiem że to całkiem nie źle
Podobnie mi wyszło w symulacji którą zrobiłem około północy i dałem do działu giełda. Czyli jest ok.
dudis69 pisze:Namów jeszcze ekipę do listy społecznej na Tr16/4, czyli mają rzucić wszystko i robić na twoim gwincie.
Jestem otwarty na propozycje, jak zbierze się więcej osób na inny rozmiar, to może przy okazji zrobię społecznie dla tej grupy. Czasem warto komuś pomóc, może kiedyś ktoś pomoże i mi ;)
dudis69 pisze:Pewnie był bym za. :mrgreen:
A ile będziesz miał biegania na pocztę... Możesz się zmęczyć, a potem przeklinać że się podjąłeś tematu
Nie sądzę aby logistyka była taka trudna, kilka razy uczestniczyłem w zamówieniach zbiorowych różnych rzeczy na forach diy audio i zwykle organizatorzy sobie radzili. Nie problem zrobić listę dopilnować wpłat zaadresować przesyłki i wysłać. Czasu to troszkę zajmie ale to tylko kilkadziesiąt nakrętek tego samego typu. Policzyć i wsadzić do koperty.. nic ciężkiego ani trudnego. Dziwi mnie, że tak mało akcji społecznych na tym forum.

kicay
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kicay » 20 sty 2012, 14:23

ursus_arctos pisze:
Co to za katalog? Jak tam się dobić? Bo strona główna jest pusta a katalog nadrzędny to mogę sobie wylistować, ale nic z tego nie wynika. Jakiś mail do gościa, telefon, cokolwiek?
kontakt do rzeczonego Pana od nakrętek [email protected]
A to odpowiedź wyżej wymienionego na moje zapytanie odnośnie nakrętek trapezowych "Cena poliamid czarny za sztukę typowej nakrętki na wałku 16*4 25zł , a 18*4 29zł". Jest możliwość zrobienia w innym rozmiarze niż podana na stronie. Ale niestety tylko wałki okrągłe.

Ad.Pascal
Mnie by interesowała nakrętka 16x4 lub 18x4 ale zrobiona z pręta kwadratowego, lub prostokątnego. Łatwiej wtedy można we własnym zakresie zamocować taką nakrętkę. Reflektowałbym na 3 sztuki.

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 20 sty 2012, 14:42

ursus_arctos pisze:Co to za katalog? Jak tam się dobić?
Wiem że się nie czepiasz kolego... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Chodziło o standard wykonania nakrętki, średnica zew., długość nakrętki . Parametr (DxL), porównaj sobie kilka ofert i wyciągnij wnioski. :wink:
ursus_arctos pisze: ale nic z tego nie wynika.
Wynika i to sporo... Nie będziesz w stanie wykonać standardowej nakrętki pod śrubę Tr16 z wałka o średnicy fi30.
ursus_arctos pisze: Jakiś mail do gościa, telefon, cokolwiek?
Jakbyś przeglądał uważnie tę ofertę, to pewnie zwrócił byś uwagę na adres: suszi351 MAŁPA interia.pl...
Nobody is perfect :mrgreen:
pascalPL pisze:Nie sądzę aby logistyka była taka trudna
Logistyka jest prosta jak pier..., tylko ludzie czasami są z innej bajki. :wink:

[ Dodano: 2012-01-20, 15:43 ]
Widzę, rozpędziłeś temat i dobrze... :mrgreen:

https://www.cnc.info.pl/topics17/nakret ... htm#240847

No to spuściłeś z 18szt, fajnie :wink:

[ Dodano: 2012-01-20, 15:47 ]
poorchava, przepraszamy za to całe zamieszanie z tymi nakrętkami w twoim temacie. :razz:
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

pascalPL

Post napisał: pascalPL » 20 sty 2012, 16:03

kicay pisze:Ad.Pascal
Mnie by interesowała nakrętka 16x4 lub 18x4 ale zrobiona z pręta kwadratowego, lub prostokątnego. Łatwiej wtedy można we własnym zakresie zamocować taką nakrętkę. Reflektowałbym na 3 sztuki.
Sprawdziłem możliwość techniczną jak by to wyglądało. O Ertalonie LFX możemy zapomnieć bo płyta tego materiału jest dostępna na specjalne zamówienia i masakrycznie droga. Zwykły ertalon płyta o grubości 40mm występuje w rozmiarze 500x1000 i waży około 25kg. Czyli kosztuje około 650 netto. Bloczków 95x70 powinno dać radę wyciąć około 70sztuk (może troszkę mniejszy lub większy rozmiar, kwestia ile cięcie wodą potrzebuje). Czyli sam materiał wychodzi 12zł za sztukę. Do tego koszt wykonania gwintowników około 1.5 na bloczek. Czyli jakby uzbierać 70 osób! to koszt pojedynczego bloczka to 13.5zł. Do tego trzeba znaleźć osobę która podejmie się wykonania gwintu w bloku prostokątnym. Licząc z 10pln za bloczek wychodzi około 24zł za sztukę

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 20 sty 2012, 17:04

pascalPL, standardowa nakrętka pod Tr 16 ma średnicę ø32 i może być do oprawy łożyska LM20. Zrobić się nawet da z wałka PA ø30 do oprawy LM16 na wymiar ø28, tylko nie wiem czy jest sens walczyć o te 2zł na komplecie kosztem wytrzymałości nakrętki :?:
Chociaż przy zwiększonej długości nakrętki do 50mm miało by to ręce i nogi, i mniej pracy.

http://allegro.pl/walek-pret-poliamid-o ... 93665.html
Pozdrawiam Sławek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”