Muszę wypróbować ten sposób z papierem ściernymursus_arctos pisze:Jak już koniecznie chcesz na prętach M10 to chociaż użyj nakrętek z poliamidu. Pręty przed zastosowaniem polecałbym przeszlifować papierem ściernym rzędu 600, żeby zedrzeć różne paskudztwa.

poorchava, nikt tu nie bije za pręty metryczne

Zaletą jest cena i dostępność, dla mnie ich główną wadą jest słaby materiał, wykonanie i ocynk w tych tanich. Co powoduje bardzo dużo zacięć nakrętki. I nie stosuj papieru ściernego do wygładzenia tych gwintów

Bierze kolega zwykłą nakrętkę, przecina z jednej strony wzdłuż osi obrotu, z drugiej strony nacina, żeby można ją było kombinerkami delikatnie zaciskać na śrubie. Następnie nakręcasz naszą nakrętkę, smarujesz śrubę smarem grafitowym, mocujesz pręt w wiertarce i latamy po całej długości gwintu to w jedną to w drugą stronę zaciskając coraz mocniej nakrętkę, ale z umiarem

Kiedy nakręcając właściwą nakrętkę pociągową stwierdzisz że chodzi delikatnie i bez zacięć na całej długości gwintu będziesz w domciu. A "600-tki" używaj do przecierania pcb.
Ja kupowałem sobie szpilki metryczne z nierdzewki i są o niebo lepiej wykonane, ale są droższe o ok 10,- zł .
Już chyba kiedyś pisałem o tych śrubach, że siedziałem w sklepie i kolejno nakręcałem nakrętki, i wybrałem sobie najściślejszy zestaw.