OUS 1 - wersja katowicka

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 125
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 14 sty 2012, 18:17

Nie każdego takie szczęście będzie mogło spotkać. Ale poczytałem o silnikach dwubiegowych na stronie jednego z producentów. I wg tegoż opisu, najlepiej sprawdzają się w aplikacjach wentylatorowych. Nie wiem jak ten silnik i jak zachowa się z falownikiem, ale tenże producent pisze: moc wzrasta do kwadratu wraz z prędkością, a moment liniowo. Więc odwrotnie niż potrzebujemy - niższe obroty, a większy moment. Czy nie było to : "zamienił stryjek ... " :)

Wyczytałem też tam, o nowych silnikach z magnesem stałym (neodymowymi). Są specjalnie robione pod falowniki. Wie coś ktoś wiecej w tym temacie ?

A na dokładkę, czytając opinie o w/w wiertarce, nie są pochlebne. Zwłaszcza zmiany prędkości wariatorem. Chyba coś fimie nie wyszło, bo ponoć pasek się ślizga i kiepsko z wierceniem.

Tagi:

tom_tom
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 22

Post napisał: tom_tom » 14 sty 2012, 20:48

tomcat65 pisze:Nie każdego takie szczęście będzie mogło spotkać. Ale poczytałem o silnikach dwubiegowych na stronie jednego z producentów. I wg tegoż opisu, najlepiej sprawdzają się w aplikacjach wentylatorowych. Nie wiem jak ten silnik i jak zachowa się z falownikiem, ale tenże producent pisze: moc wzrasta do kwadratu wraz z prędkością, a moment liniowo. Więc odwrotnie niż potrzebujemy - niższe obroty, a większy moment. Czy nie było to : "zamienił stryjek ... " :)
Święta prawda, bez wnikania w budowę magnetowodu
tomcat65 pisze: Wyczytałem też tam, o nowych silnikach z magnesem stałym (neodymowymi). Są specjalnie robione pod falowniki. Wie coś ktoś wiecej w tym temacie ?
to po naszemu (na alledrogo ) nazywa się serwomotor , w oryginale servomotor lub servodrive
niektórzy używają nazwy inrunner. To klasa silników zaprojektowana tak , by przy pracy z falownikiem móc
utrzymać stały moment w dużym zakresie prędkości. Z reguły mają 'cósia' zapewniającego sprzężenie od położenia wału - czyli enkoder lub któregoś z jego braci.
Te z wyższej półki mają dodatkowo hamulec elektromagnetyczny.

Połączone z wrzecionem paskiem zębatym bardzo ładnie łamią noże (o ile nie zaprogramujesz zabezpieczeń na falowniku)

Jeżeli wykażesz cierpliwość możesz trafić na alledrogo silnik 750W za 200-250pln.
Nie cieszą się popularnością wśród konstruktorów pił tartacznych i młockarni ze względu na falownik

Servodrive to w zasadzie określenie silnika i spasowanego z nim falownika
Repetitio mater studiorum est
Ale dlaczego tyle razy ?

Tom

Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 103

Post napisał: panzmiasta » 14 sty 2012, 20:52

akurat z wiertarką to był tylko przykład , to jest produkcja proma-chinka , cudów raczej nie ma co oczekiwać, bardziej widać tu jak konkretnie można zmienić przełożenie x15 , co do opisów że silniki maja najlepsze zastosowanie w wentylatorach to mogę powiedzieć że mają :mrgreen: , a zaraz na drugim miejscu są wiertarki[np ws16] i tokarki ,po wyczyszczeniu mojej sztuki z centymetrowej warstwy mąki , muszę przyznać że konstrukcja bardzo precyzyjna, ma nawet podkładki regulujące położenie wirnika[również kasowanie luzu] oraz miejsce na simmeringi co nie często się spotyka ok , przetestuję wszystko pod falownikiem i zdam relację . O neodymach słyszałem że są bardzo często wykorzystywane przy produkcji prądnic w wiatrakach
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 87

Post napisał: Zbych07 » 14 sty 2012, 21:15

RomanJ4 pisze:
Zbych07 pisze:kombinować będę ze "sklejeniem" wrzeciona i silnika w jeden zespół zamocowany na kolumnie
Może się koledze przyda przy konstruowaniu głowicy frezarskiej http://www.cnccookbook.com/CCMillBeltDrive.html
Tego linku nie miałem.
Coś na pewno się przyda :grin:

Fajnie jakby Autor wątku dał za ten link punkcik.
Jak "klejenie" wejdzie w fazę realizacji założę osobny wątek.

tom_tom pisze:
to po naszemu (na alledrogo ) nazywa się serwomotor , w oryginale servomotor lub servodrive
niektórzy używają nazwy inrunner. To klasa silników zaprojektowana tak , by przy pracy z falownikiem ....
Te które akurat są wystawiane na allegro to silniki prądu stałego. Są takie na prąd zmienny, trójfazowe ?

tom_tom

Post napisał: tom_tom » 14 sty 2012, 21:29

Zbych07 pisze:Te które akurat są wystawiane na allegro to silniki prądu stałego. Są takie na prąd zmienny, trójfazowe ?
szukajcie a znajdziecie ! ( kto to napisał ?)

http://allegro.pl/ac-servo-motor-model- ... 13075.html

pierwszy z brzegu, na pewno nie DC
Ale dlaczego tyle razy ?

Tom

Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 125
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 14 sty 2012, 21:51

Zbych07 pisze:Fajnie jakby Autor wątku dał za ten link punkcik.
Na co wam te punkciki? do "jelit" :lol: chcecie dołączyć ? :shock:

[quote"tom_tom"]to po naszemu (na alledrogo ) nazywa się serwomotor , w oryginale servomotor lub servodrive [/quote]

to chyba nie jest serwomotor, chyba,że sobie inną nazwę wymyślili ?i:

http://www.cantonigroup.com/pl/motors/b ... %9B%C4%87/

tom_tom

Post napisał: tom_tom » 14 sty 2012, 22:25

tomcat65 pisze:to chyba nie jest serwomotor, chyba,że sobie inną nazwę wymyślili ?i:
To chyba jeszcze nie, nie widzę u producenta charakterystyk momentu w funkcji prędkości.
Dla 'servo' powinna być liniowa w zakresie roboczym i ciut poza. Nic też nie piszą o enkoderze,
a znajomość położenia wirnika w napędzie czasem niektórym się przydaje :cool:
Ale dlaczego tyle razy ?

Tom

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 14 sty 2012, 22:47

tomcat65 pisze:
Zbych07 pisze:Fajnie jakby Autor wątku dał za ten link punkcik.
Na co wam te punkciki? do "jelit" :lol: chcecie dołączyć ? :shock:
Bo niem to jak Elyta :lol:

w innym wątku :
bartuss1 pisze:
kamar pisze:My , liderzy tego forum .....
my wodolejcy, nabijacze postów hehe
:lol: :lol: :lol:

tom_tom tez na punkcik zasłużył.
Dzięki niemu wiem już jakiego silniczka szukać. Miałem kupić tradycyjny, ale to co proponuje tom_tom wygląda na lepsze rozwiązanie,
tym bardziej że falownik już mam.

Ten na aukcji ... hmm zdałoby się ze 150 - 200W więcej.
Enkoder mile widziany. Przy planowanej przeróbce na OUS CNC będzie jak znalazł.

Awatar użytkownika

panzmiasta
Posty w temacie: 103

Post napisał: panzmiasta » 14 sty 2012, 22:59

Jak już wam wspominałem dla mnie jest zawsze alletanio ponieważ się z tego też częściowo utrzymuje ; i potrafię zdobywać dużo informacji tu macie ciekawe zdanie
"jego wartość w cenie hurtowej to 780 zł ja za niego chcę 380 zł daję rok gwarancji" napisał mara35... tak że szukajcie a znajdziecie piszcie a będzie czytane
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 14 sty 2012, 23:49

tom_tom pisze:
Zbych07 pisze:Te które akurat są wystawiane na allegro to silniki prądu stałego. Są takie na prąd zmienny, trójfazowe ?
szukajcie a znajdziecie ! ( kto to napisał ?)

http://allegro.pl/ac-servo-motor-model- ... 13075.html

pierwszy z brzegu, na pewno nie DC

Jak głośna jest taka machina w porównaniu z oryginalnym silnikiem OUS ?
Używam tego w chałupie, więc to dość istotna kwestia. :???:

:grin:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”