kamar pisze:MlKl pisze: Ja też byłem jeszcze dwa tygodnie temu tak mądry w tym temacie, jak ty dzisiaj

.
I co kol. tuxcnc powie teraz na temat przydatności symulatorów

Teraz powiem to samo co bym powiedział wtedy, gdybym coś o tym chciał powiedzieć.
Ale ja tylko powiedziałem, że
instalacja systemu na Virtualboxie nie uczy
instalacji systemu w realu, co zresztą jest prawdą.
Ciekawy jestem kiedy wreszcie zrozumiecie wszyscy, że mówiłem to co mówiłem, a nie to co się Wam wydaje.
Bo o przydatności maszyn wirtualnych do czegokolwiek innego, to się wcale nie wypowiadałem.
Obecnie męczę instalację EMC2 Xubuntu 12.04 rtai.
Męczę na fizycznych maszynach, bo tego na wirtualnych robić nie ma sensu.
Ja muszę wiedzieć czy mi w realu system się podniesie na nowym kernelu, a nie czy nowy kernel się Virtualboxowi spodoba.
To jest kolejny przykład rzeczy, do której maszyna wirtualna się nie nadaje z definicji.
I po raz kolejny
nie wypowiadam się wcale na temat przydatności Virtualboxa do INNYCH zastosowań.
Jak nie potraficie zrozumieć, to uwierzcie i zapamiętajcie.
EOT.
------------------------------------
Co do nowego systemu, to udało mi się skompilować kernel 2.6.38-8 w wersji rtai, zarówno 32 jak i 64 bity.
Rtai i EMC2 2.6.0~pre kompilują się poprawnie zarówno na systemie 32, jak i 64 bitowym.
Na systemie 32 bitowym wszystko działa poprawnie, na 64 bitowym mam problem ze skompilowaniem modułów spoza EMC2.
Trochę to wkurzające, bo ogranicza stanowczo możliwość rozbudowy o inne układy kinematyczne.
Niestety czasu nie mam za dużo i sprawy się wleką.
Obiecanej instalki nowego systemu raczej nie będzie.
Powód jest dość prozaiczny, ktoś zrobił burdel w repozytorium git EMC2-dev.
Wersja z 07-01-2013 kompiluje się i działa poprawnie, ale już z 10-01-2013 jest nie do użytku.
Pliki są poprzenoszone do innych folderów, ale wpisy w plikach *.ini są stare i nawet święty Antoni nie znajdzie wszystkich zależności ...
W tej sytuacji szkoda mi czasu na pisanie skryptów, które za godzinę mogą być nieaktualne.
Nieskompresowane źródła zajmują ponad 500 MB, więc o załączeniu ich tutaj nie ma mowy.
Jak ktoś ma ochotę uruchomić sobie EMC2 Xubuntu 12.04 Precise Pangolin 2.6.38-8-rtai, 32bit albo 64bit, to niech założy nowy wątek, postaram się pomóc.
EOT.
.