3DPRINTER -- DRUKARKI BRYŁ

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: triera » 22 gru 2005, 13:08

...i cały problem w stałej grubości nasypanej warstewki gipsu.
Skomplikowane mechanizmy, zatykające się sita...
Jeśli zastosować raklę (adaptacja technik graficznych)
zawsze uzyskamy właściwą grubość - bez skomplikowanych
sposobów rozsypywania, nie ma znaczenia co jest zgarniane.
Cała reszta pozostaje bez zmian.

Pozdrowienia

Tagi:

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Adalber » 22 gru 2005, 14:33

Rewelacja ,to ludzie zastanawiają się co zrobić ze starej atramentowej drukarki.A tu proszę wystarczy nalać wody do głowicy (modele będą białe - zawsze można pomalować ) i tylko równo sypać gips. Nawet oprogramowanie może być to samo.
Malutka przeróbka drukarki i sama będzie zgarniać gips ,zamiast przesuwać papier niech napędza jakieś listwy zgarniające (kilka połączonych jak łańcuch w rowerze )ponieważ papier wciągany jest w jedną strone ,to nie powinno być trudne .

Autor tematu
pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 48

Post napisał: pltmaxnc » 22 gru 2005, 15:02

TO NIE POWINNO BYĆ TRUDNE.
Też tak myślę, a jednak żadnych materiałów w sieci. Są tylko strony producentów lub bardzo skąpe opracowania ogólne o technologi RP.
Może my będziemy pionierami?
------------Oprogramowanie a pewnością na początek wystarczy.
Zawsze ilość podawanego atramentu można regulować ustawiając w setupie drukarki różne tryby drukowania i różne papiery.
Gorzej z rozkładaniem bardzo cienkich warstw gipsu.
W maszynach firmy zcorporation warstwy mają od 0.07 do 0.25 mm. Elemetem rozkładającym jest chyba wałek obracający się w kierunku posuwu.
W celu przyśpiszenia procesu budowy modelu , podgrzewają pow. roboczą. Być może stosowane są również dodatki przyspieszające czas wiązania gipsu.
http://www.nrri.umn.edu/NLTC/3dprint.htm - tutaj mozna trochę poczytać.

vegelus
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: vegelus » 26 gru 2005, 00:59

Ten temat dość mocno działa na wyobraźnię modelarza ;)
Zwłaszcza, że w piwnicy stoją dwie drukatki Canon DJ 200 bardzo fajny bo ma świetne rozwiązanie głowicy odzielnie i tuszu jako odzielnego pojemnika no i HP 940.
Aż korci się tym zająć, ale najpierw frezarka a potem życie pokaże. Jkabyście coś jeszcze znaleźli to umieszczejcie to tutaj jako skarbnica wiedzy na przyszłość :)

senior
Posty w temacie: 3

Post napisał: senior » 15 wrz 2006, 20:55

Witam.
Dawno temu była ciekawa dyskusja na temat wykonania drukarki 3d (gipsowa),
może odświerzyć temat ?

Pozdrawiam.
Senior

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: kostner » 16 wrz 2006, 11:38

kolega pltmaxnc cos proobowal robic chyba ale sie nie pochwalil efektami pewnie brak czasu :( a szkoda bo temat naprawde ciekawy sam w jakiejs odleglej przyszlosci chcialbym zbudowac taka maszynke. Ale co do aspektu technicznego wykorzystania drukarki. Otooz mechanizm przesuwania kartki papieru nalezy wykorzystac do przesuwania wanny w ktorej znajduje sie gips i model a do nakladania gipsu nalezy zbudowac osobny mechanizm. Nie wiem czy nie prosciej byloby tu wykorzystac jakis ploter 2D Rolanda czy cos podobnego tyle ze ciezko bedzie polaczyc to z glowicami drukarki :(
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Autor tematu
pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pltmaxnc » 16 wrz 2006, 18:58

Bardzo się cieszę że temat nie umarl śmiercią naturalną .
Ja nie pisalem ponieważ nie mam sie czym pochwalić. Kupilem dwie drukarki hp 2000 i mam zamiar przerobić je na mobilne urządzenia drukujące na warstewce gipsu lub skrobi.
Czasu wciąż malo lecz myślę że w końcu zacznę budowę prototypu.
Mój pomysl operty jest na drukarkach firmy "z corporation".(linki podawalem w porzednich postach).
Czy ktoś trafil na maszyny budowane przez hobbystów , może jakieś linki do stron o tej tematyce. Ja znalazlem tylko opracowania naukowe lub firm produkujących te urzadzenia. Z jednych i drugich ciężko uzyskać praktyczne informacje.
Czekamy na wieści ..........................

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 18 wrz 2006, 13:58

pltmaxnc pochwal sie jaki jest plan jak zamierzasz rozwiazac przesuw w osi X ( Y to ruch glowicy X kartki w normalnej drukarce tak przyjalem) ?? czy te hp 2000 maja osobno glowice i tusze ??

pzdr
Daniel

Autor tematu
pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pltmaxnc » 18 wrz 2006, 17:27

Drukarki hp2000c mają osobne glowice i zewnętrzne zasilanie w atrament czyli można drukować godzinami. Jest to drukarka heavy duty której glowice używa firma "z corporation" w drukarce bryl Z-406 http://www.itg.uiuc.edu/vmil/printing.htm.
Stosując drukarkę A-4 możemy osiągnąć teoretyczne pole pracy 210x297mm.
Jak na moje potrzeby jest to bardzo dużo a model Z-406 ma możliwość wykonania obiektu 200x254x254 mm.
Moja konstrukcja będzie wzorowana na ww maszynie.
Napędem osi X przy drukowaniu powinien być silnik do napędu rolki przesuwającej papier , tj chcialbym aby maksymalnie odchudzona hp2000c jeżdzila po prowadnicach poruszana tym silnikiem ,jeżeli silnik będzie za slaby trzeba będzie wymienić na coś mocniejszego.
Pozostaje jeszcze obsluga tej części osi X gdzie następuje pobranie proszku na następną warstwę. Myślę że tę czynność wykona odrębny silnik uruchamiany mechanicznie przez "jadącą" drukarkę.
Tyle na razie , wciąż szukam amatorskich realizacji bo to świetny material do nauki.
pozdrawiam Wit

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 18 wrz 2006, 17:54

No jezeli tak to szukam tej drukarki i pomalu jazda. W zwiazku z tym ze silnik podajacy papier musi go rowniez wysunac to zakres ruchu w osi X jest zawsze taki sam. A sygnal obnizania oraz nakladania nowej wartswy mozna zrealizowac za pomoca wylacznika krancowego. Drukarka dojezdza do konca uderza w krancowke nastepuje obnizenie wydruku, zasypanie nowym gipsem i w czasie ruchu powrotnego rakla zgarnia nadmiar gipsu :)

Tylko teraz tak widze ze 2000c ma rozdzielczosc 600 x 600 malo troche zeby bylo dokladnie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Modelarstwo”