3DPRINTER -- DRUKARKI BRYŁ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
...i cały problem w stałej grubości nasypanej warstewki gipsu.
Skomplikowane mechanizmy, zatykające się sita...
Jeśli zastosować raklę (adaptacja technik graficznych)
zawsze uzyskamy właściwą grubość - bez skomplikowanych
sposobów rozsypywania, nie ma znaczenia co jest zgarniane.
Cała reszta pozostaje bez zmian.
Pozdrowienia
Skomplikowane mechanizmy, zatykające się sita...
Jeśli zastosować raklę (adaptacja technik graficznych)
zawsze uzyskamy właściwą grubość - bez skomplikowanych
sposobów rozsypywania, nie ma znaczenia co jest zgarniane.
Cała reszta pozostaje bez zmian.
Pozdrowienia
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Rewelacja ,to ludzie zastanawiają się co zrobić ze starej atramentowej drukarki.A tu proszę wystarczy nalać wody do głowicy (modele będą białe - zawsze można pomalować ) i tylko równo sypać gips. Nawet oprogramowanie może być to samo.
Malutka przeróbka drukarki i sama będzie zgarniać gips ,zamiast przesuwać papier niech napędza jakieś listwy zgarniające (kilka połączonych jak łańcuch w rowerze )ponieważ papier wciągany jest w jedną strone ,to nie powinno być trudne .
Malutka przeróbka drukarki i sama będzie zgarniać gips ,zamiast przesuwać papier niech napędza jakieś listwy zgarniające (kilka połączonych jak łańcuch w rowerze )ponieważ papier wciągany jest w jedną strone ,to nie powinno być trudne .
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 48
TO NIE POWINNO BYĆ TRUDNE.
Też tak myślę, a jednak żadnych materiałów w sieci. Są tylko strony producentów lub bardzo skąpe opracowania ogólne o technologi RP.
Może my będziemy pionierami?
------------Oprogramowanie a pewnością na początek wystarczy.
Zawsze ilość podawanego atramentu można regulować ustawiając w setupie drukarki różne tryby drukowania i różne papiery.
Gorzej z rozkładaniem bardzo cienkich warstw gipsu.
W maszynach firmy zcorporation warstwy mają od 0.07 do 0.25 mm. Elemetem rozkładającym jest chyba wałek obracający się w kierunku posuwu.
W celu przyśpiszenia procesu budowy modelu , podgrzewają pow. roboczą. Być może stosowane są również dodatki przyspieszające czas wiązania gipsu.
http://www.nrri.umn.edu/NLTC/3dprint.htm - tutaj mozna trochę poczytać.
Też tak myślę, a jednak żadnych materiałów w sieci. Są tylko strony producentów lub bardzo skąpe opracowania ogólne o technologi RP.
Może my będziemy pionierami?
------------Oprogramowanie a pewnością na początek wystarczy.
Zawsze ilość podawanego atramentu można regulować ustawiając w setupie drukarki różne tryby drukowania i różne papiery.
Gorzej z rozkładaniem bardzo cienkich warstw gipsu.
W maszynach firmy zcorporation warstwy mają od 0.07 do 0.25 mm. Elemetem rozkładającym jest chyba wałek obracający się w kierunku posuwu.
W celu przyśpiszenia procesu budowy modelu , podgrzewają pow. roboczą. Być może stosowane są również dodatki przyspieszające czas wiązania gipsu.
http://www.nrri.umn.edu/NLTC/3dprint.htm - tutaj mozna trochę poczytać.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ten temat dość mocno działa na wyobraźnię modelarza 
Zwłaszcza, że w piwnicy stoją dwie drukatki Canon DJ 200 bardzo fajny bo ma świetne rozwiązanie głowicy odzielnie i tuszu jako odzielnego pojemnika no i HP 940.
Aż korci się tym zająć, ale najpierw frezarka a potem życie pokaże. Jkabyście coś jeszcze znaleźli to umieszczejcie to tutaj jako skarbnica wiedzy na przyszłość

Zwłaszcza, że w piwnicy stoją dwie drukatki Canon DJ 200 bardzo fajny bo ma świetne rozwiązanie głowicy odzielnie i tuszu jako odzielnego pojemnika no i HP 940.
Aż korci się tym zająć, ale najpierw frezarka a potem życie pokaże. Jkabyście coś jeszcze znaleźli to umieszczejcie to tutaj jako skarbnica wiedzy na przyszłość

-
- Posty w temacie: 29
kolega pltmaxnc cos proobowal robic chyba ale sie nie pochwalil efektami pewnie brak czasu
a szkoda bo temat naprawde ciekawy sam w jakiejs odleglej przyszlosci chcialbym zbudowac taka maszynke. Ale co do aspektu technicznego wykorzystania drukarki. Otooz mechanizm przesuwania kartki papieru nalezy wykorzystac do przesuwania wanny w ktorej znajduje sie gips i model a do nakladania gipsu nalezy zbudowac osobny mechanizm. Nie wiem czy nie prosciej byloby tu wykorzystac jakis ploter 2D Rolanda czy cos podobnego tyle ze ciezko bedzie polaczyc to z glowicami drukarki 

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
Bardzo się cieszę że temat nie umarl śmiercią naturalną .
Ja nie pisalem ponieważ nie mam sie czym pochwalić. Kupilem dwie drukarki hp 2000 i mam zamiar przerobić je na mobilne urządzenia drukujące na warstewce gipsu lub skrobi.
Czasu wciąż malo lecz myślę że w końcu zacznę budowę prototypu.
Mój pomysl operty jest na drukarkach firmy "z corporation".(linki podawalem w porzednich postach).
Czy ktoś trafil na maszyny budowane przez hobbystów , może jakieś linki do stron o tej tematyce. Ja znalazlem tylko opracowania naukowe lub firm produkujących te urzadzenia. Z jednych i drugich ciężko uzyskać praktyczne informacje.
Czekamy na wieści ..........................
Ja nie pisalem ponieważ nie mam sie czym pochwalić. Kupilem dwie drukarki hp 2000 i mam zamiar przerobić je na mobilne urządzenia drukujące na warstewce gipsu lub skrobi.
Czasu wciąż malo lecz myślę że w końcu zacznę budowę prototypu.
Mój pomysl operty jest na drukarkach firmy "z corporation".(linki podawalem w porzednich postach).
Czy ktoś trafil na maszyny budowane przez hobbystów , może jakieś linki do stron o tej tematyce. Ja znalazlem tylko opracowania naukowe lub firm produkujących te urzadzenia. Z jednych i drugich ciężko uzyskać praktyczne informacje.
Czekamy na wieści ..........................
-
Drukarki hp2000c mają osobne glowice i zewnętrzne zasilanie w atrament czyli można drukować godzinami. Jest to drukarka heavy duty której glowice używa firma "z corporation" w drukarce bryl Z-406 http://www.itg.uiuc.edu/vmil/printing.htm.
Stosując drukarkę A-4 możemy osiągnąć teoretyczne pole pracy 210x297mm.
Jak na moje potrzeby jest to bardzo dużo a model Z-406 ma możliwość wykonania obiektu 200x254x254 mm.
Moja konstrukcja będzie wzorowana na ww maszynie.
Napędem osi X przy drukowaniu powinien być silnik do napędu rolki przesuwającej papier , tj chcialbym aby maksymalnie odchudzona hp2000c jeżdzila po prowadnicach poruszana tym silnikiem ,jeżeli silnik będzie za slaby trzeba będzie wymienić na coś mocniejszego.
Pozostaje jeszcze obsluga tej części osi X gdzie następuje pobranie proszku na następną warstwę. Myślę że tę czynność wykona odrębny silnik uruchamiany mechanicznie przez "jadącą" drukarkę.
Tyle na razie , wciąż szukam amatorskich realizacji bo to świetny material do nauki.
pozdrawiam Wit
Stosując drukarkę A-4 możemy osiągnąć teoretyczne pole pracy 210x297mm.
Jak na moje potrzeby jest to bardzo dużo a model Z-406 ma możliwość wykonania obiektu 200x254x254 mm.
Moja konstrukcja będzie wzorowana na ww maszynie.
Napędem osi X przy drukowaniu powinien być silnik do napędu rolki przesuwającej papier , tj chcialbym aby maksymalnie odchudzona hp2000c jeżdzila po prowadnicach poruszana tym silnikiem ,jeżeli silnik będzie za slaby trzeba będzie wymienić na coś mocniejszego.
Pozostaje jeszcze obsluga tej części osi X gdzie następuje pobranie proszku na następną warstwę. Myślę że tę czynność wykona odrębny silnik uruchamiany mechanicznie przez "jadącą" drukarkę.
Tyle na razie , wciąż szukam amatorskich realizacji bo to świetny material do nauki.
pozdrawiam Wit
-
- Posty w temacie: 29
No jezeli tak to szukam tej drukarki i pomalu jazda. W zwiazku z tym ze silnik podajacy papier musi go rowniez wysunac to zakres ruchu w osi X jest zawsze taki sam. A sygnal obnizania oraz nakladania nowej wartswy mozna zrealizowac za pomoca wylacznika krancowego. Drukarka dojezdza do konca uderza w krancowke nastepuje obnizenie wydruku, zasypanie nowym gipsem i w czasie ruchu powrotnego rakla zgarnia nadmiar gipsu 
Tylko teraz tak widze ze 2000c ma rozdzielczosc 600 x 600 malo troche zeby bylo dokladnie

Tylko teraz tak widze ze 2000c ma rozdzielczosc 600 x 600 malo troche zeby bylo dokladnie
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni