Po zakupie - TUE 35
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 49
Zasada podstawowa: nie musisz kupić dziś! I nie na allegro od razu! Akurat teraz na allegro nie ma okazji tokarkowej. Od razu widać jak szukałeś: tokarki, limit ceny do 1000zł i Ci ta rewolwerówka wyszła...Poluj miesiąc wszędzie- ogłoszenia na internecie, w prasie, alledrogo na ostatnim miejscu- pełne zdzierców, aż coś trafisz godnego i taniego. To i tak szybciej niż samodzielna budowa tokarki 

-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Temat tokarki samoróbki, był tu poruszany ze 100 razy zawsze wychodziło na to, że się nie opłaca. Wydasz kasę (elementy do budowy tanie nie są), napracujesz się, zmarnujesz prąd, tarcze do szlifierki itp. a i tak nic sensownego na tej tokarce nie wytoczysz. Zaufaj mi przechodziłem przez to samo co Ty, straciłem pieniądze czas, a samoróbka wylądowała i tak na złomie
Przeglądaj codziennie ogłoszenia i zabraniam myśleć o samoróbce 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 61
- Kontakt:
Inaczej - samoróbka ma sens, jak ktoś ma dostęp do tanich materiałów i maszyn. Warto odwiedzić złomowisko, przeszukując pod kątem wykorzystania do budowy. Ja na przykład w ciągu roku przytargałem wałki fi 36 mm 700 mm długie na posuw wzdłużny, kompletny uchwyt 160, konstrukcję niemal gotowego wrzeciennika. Leżą sobie w piwnicy, bo mam wyrwaną tanio samoróbkę z uchwytem 125.
Wydałem na to z piećdziesiąt zł w sumie, gdybym chciał kupić, czy zamówić wydałbym pięćset albo więcej.
Należy pamiętać, że nawet najlepsza samoróbka ustępuje najgorszej tokarce fabrycznej.
Wydałem na to z piećdziesiąt zł w sumie, gdybym chciał kupić, czy zamówić wydałbym pięćset albo więcej.
Należy pamiętać, że nawet najlepsza samoróbka ustępuje najgorszej tokarce fabrycznej.