Sterownik serwo na PIC30F - zrobimy konkurencje Ullemu ?

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 42

Post napisał: jarekk » 12 wrz 2006, 07:27

Fajne, bardzo sprytne. Jak zrozumiałem jest to kawałek już działającego urządzenia ?

Pytanko - jak wyszła dynamika takiego układu ? tzn jak kształtowały się czasy włączania/wyłączania górnego tranzystora? (zwłaszcza wyłączenia)

Na jakie napięcie wzięto zenerki ?

Tagi:

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Post napisał: Adalber » 12 wrz 2006, 10:20

Mam prośbę do kolegi Candle niech mi wyjąśni sposób sterowania górnych tranzystorów w mostku (włączenie i wyłączenie) .Myśle ,że przyda się to wszystkim czytającym - tranzystory IGBT to nowe elementy na rynku ,szczególnie te pracujące powyżej 20 kHz.

candle
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17

Post napisał: candle » 12 wrz 2006, 12:25

no to po krotce
tranzystor ma Vce on =2.3V, na zenerce D9 mam spadek 2.2V, na BAT42 0.1V, taki uklad zapewnia mi napiecie o te 2.3V nizsze niz napiecie zasilania - offset DC dla wstepnego spolaryzowania bramki
oczywiscie jesli dolny tranzystor nie jest zalaczony to uklad nie dziala, ale wtedy i mostek nie dziala (dowolny dolny - w koncu maja polaczenie poprzez silnik)
przebieg z U1 po odcieciu skladowej stalej przez C1 zapewnia sterowanie bramka - stad i gorne ograniczenie na wypelnienie PWM - niestety nie mozna osiagnac tak 100%
odnosnie samych tranzystorow to mogly by tam byc i zwykle mosfety - akurat ten igbt potrzebuje mniej energii do przeladowania pojemnosci w bramce niz irf530
nie stosowalem tego ukladu w mostku - nie bylo takiej potrzeby
dotychczas sprawdzal sie jako regulator obrotow/napiecia tylko w jedna strone - nie bylo potrzeby zmiany kierunku obrotow
uklad radzi sobie do 50khz, pozniej robia sie duze straty mocy - nie lawinowo oczywiscie
przy 400khz byl problem taki, ze napiecie niby bylo, tylko jakos silnik nie chcial sie krecic... para szla w gwizdek

Autor tematu
jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 12 wrz 2006, 13:29

Fajnie, przerobię schemat aby zastosować taki właśie układ. Jest tańszy i prostszy - przede wszystkim sprawdzony działający. ( Wtedy można będzie podłączyć serwo 300V 20A :-) )

Chyba po prostu teraz wydzielę część mocy aby była na osobnej płytce.
Chyba nawet lepiej by było przenieść optoizolację za procesor ( ceną za to jest niestety dodatkowe izolowane napięcie zasilania - trafo z dwoma uzwojeniami? ).

Do tego jeszcze np:

Czy warto tak przenosić optoizolację ? Zaletą jest wtedy możliwość podłączenia naprawdę dowlonego układu mocy, wadą pewna komplikacja układu i dodatkowe napięcie zasilania.
No i cena - użyty w przykładzie transoptor liniowy jest drogi.

candle

Post napisał: candle » 12 wrz 2006, 13:52

jeszcze transopta z feedbackiem nie widzialem
zaraz dojdziemy do poziomu w ktorym w specjalnie zaprojektowanym ukladzie rozpala sie ognisko, a jego blask przez system luster sterowanych z jakiegos arma kieruje promienie na fototranzystory
opto w jednym miejscu wystarczy - jesli koszt ukladu ochronnego robi sie wiekszy od tego co ma chronic to jest to calkiem bez sexu

Autor tematu
jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 12 wrz 2006, 17:42

candle pisze:jeszcze transopta z feedbackiem nie widzialem
zaraz dojdziemy do poziomu w ktorym w specjalnie zaprojektowanym ukladzie rozpala sie ognisko, a jego blask przez system luster sterowanych z jakiegos arma kieruje promienie na fototranzystory
opto w jednym miejscu wystarczy - jesli koszt ukladu ochronnego robi sie wiekszy od tego co ma chronic to jest to calkiem bez sexu
Dobra, dobra - tylko pytałem :-).
Chodziło bardziej o bezpieczeństwo budowy czegoś takiego, bo wolałbym laptopa nie spalić robiąc próby. Już raz dym mi poszedł - skończyło się na "chińskim syndromie" w konwerterze RS-USB.

candle

Post napisał: candle » 12 wrz 2006, 19:32

powiem ci ze raz w zyciu widzialem uwalony transopt - tj w taki sposob zeby czesc za nim nie ocalala
ale i wtedy skonczylo sie na paru tanich elementach
a wracajac do ochrony
dziwie sie wam, ze jak do tej pory zaden nie wpadl zeby na tak zwanej plycie glownej nie wstawic glupiego bufora, bo zasilanie transoptow z lpt jest conajmniej dziwna praktyka

Autor tematu
jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 12 wrz 2006, 20:57

Wiem, zazwyczaj lpt ledwie je ciągnie.

Ja też raz w zyciu widziałem fajne uwalony układ - zasilacz. Ktoś podłączyl 220V z nie tej strony. Nie nie ocalało....

candle

Post napisał: candle » 12 wrz 2006, 21:04

ja sobie kiedys przypadkiem podlaczylem 220V do karty dzwiekowej w komputrze... gdzies sie kabelki zwarly
bylo wielkie bum, a pozniej zaczely tworzyc sie planety...
ale po dzis dzien mam ten komputer i jest caly czas na chodzie - coprawda razem ze zintegrowana muzyczna zglupiala stacja dyskow, ale coz :]

wracajac do tematu - trzymajcie sie najprostrzych rozwiazan spelniajacych zalozenia, daliscie juz tam wielki procek prawie ze samograja, a teraz znowu komplikujecie sobie zycie dziwami
beda wielkie problemy z uruchomieniem tego jesli bedzie rozbudowane

Adalber
Posty w temacie: 9

Post napisał: Adalber » 12 wrz 2006, 23:04

Candle przeanalizowałem twój schemat na spokojnie ,napisz gdzie się myle :
Tranzystor górne mają kolektor podłączony do + np.+200V .Nie widać tego na schemacie ale przyjmuje takie założenie ponieważ są to tranzystory typu N .
Załóżmy że włączamy tranzystor Q3 i Q2 by popłynął prąd przez silnik .W tym momencie napięcie na emiterze Q1 będzie w pobliżu zera (2-4 V ponad) .Gdyby nawet przyjąć ,że twój układ "wstepnego spolaryzowania bramki " działa to i tak na bramce jest napięcie 200-2,3=197,7V .Napięcie między emiterem a bramką będzie wynosić powiedzmy 195 V .Więc jeśli bramka nie ulegnie przebiciu ,to tranzystor zacznie się otwierać i to bardzo szybko w końcu 200om przy 195 V to niewiele .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”