Rozpoznanie frezów i noży tokarskich
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
To co napisal DZIKUS, jest ok .Dodam od siebie ze nazedzie z pierwszego zdjecia nr 3 to na pewno wiertlo z wymiennymi plytkami .Co do nozy nr 6 , 9 , 10 z drogiego rysunku to obaj koledzy maja racje a zalezy to od tego jak plytke do nich zalozymy. U nas na warsztacie nazywaja sie one np "dziobaty krotki prawy" to nr 10 a "dziobaty krotki pionowy" to 6kajman pisze:Jakie są ich potoczne nazwy? O co trzeba poprosić, idąc do sklepu, aby otrzymać takie narzędzie?

Co do kupowania narzedzi to polecam znalesc potrzebne narzedzie w katalogu i odpisac dokladny symbol . Bo moga byc niemile niespodzianki.
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
bartuss1 pisze:i 10DZIKUS pisze:6zdzierak spiczasty T
9zdzierak szpiczasty odsadzony lewy z wymienna plytka T
co do tychże narzędzi tokarskich to akurat nie sa to zdzieraki ale noże do kształtującej i wykanczającej, zdzierak ma troche mniejszy kąt przyłożenia tak jak np 11.
co do frezów nie mówi sie palcowe a trzpieniowe, i w tej klasyfikacji nie ileś tam ostrzowe a ileś tam krotne
twoje zdanie, zarowno na ten, jak i na kazdy inny temat mnie nie interesuje, gdyz cala swoja dotychczasowa dzialalnoscia na forum dowiodles, ze twoich """fachowych""" wypowiedzi nie mozna traktowac powaznie.
poza tym nazwy nozy wbito mi do glowy jeszcze w tehcnikum mechanicznym o profilu obrobka skrawaniem. ze juz o studiach i paru latach pracy w zawodzie nie wspomne.
zdzierak to zdzierak, a czy uzywasz go do obrobki powierzchni walcowych czy ksztaltowych to juz twoja sprawa.
co do nazw frezow, to podalem nazwy jakie powszechnie sie stosuje w kontaktach z handlowcami. jesli poprosisz ktoregos z nich o frez trzpieniowy, to sa duze szanse, ze dostaniesz frez walcowo-czolowy nasadzany jesli akurat bedzie o takeij srednicy.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Kolejne obrazki
Dziękuję za odpowiedzi, bardzo mi pomogły. Zanim założyłem ten temat na forum, szukałem nazw w internecie i katalogach różnych producentów, ale po pierwsze narzędzia są do siebie bardzo podobne i nie jestem w stanie uchwycić subtelnych różnic w budowie, a co za tym idzie w nazwie, a po drugie nawet to samo narzędzie potrafi mieć różne nazwy w różnych katalogach, dlatego wolałem zapytać ekspertów.
Dzisiaj zamieszczam kolejny zestaw obrazków- pierwsze nazywa się drawbar i jest używane w tokarce. Wszystkie pozostałe używane są we frezarce. Drugie to boring bar używane do wykonywania otworów. Trzecie ma nazwę stub drill i z opisu wynika, że jest to wiertło o zmniejszonej (skróconej lub zwężonej) części roboczej. Czwarte to frez, a nie gwintownik. Czy znacie polskie określenia powyższych narzędzi?

Dzisiaj zamieszczam kolejny zestaw obrazków- pierwsze nazywa się drawbar i jest używane w tokarce. Wszystkie pozostałe używane są we frezarce. Drugie to boring bar używane do wykonywania otworów. Trzecie ma nazwę stub drill i z opisu wynika, że jest to wiertło o zmniejszonej (skróconej lub zwężonej) części roboczej. Czwarte to frez, a nie gwintownik. Czy znacie polskie określenia powyższych narzędzi?
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
1?
2 wytaczadlo (a wlasciwie to raczej noz do wytaczadla z wymienna plytka)
3 wiertlo (po zdjeciu nie widac czy normalne czy jakeis specjalne)
4 gwintownik maszynowy (reczny ma krotsza czesc chwytowa)
5 frez do rowkow teowych
6 frez walcowo-czolowy nasadzany
2 wytaczadlo (a wlasciwie to raczej noz do wytaczadla z wymienna plytka)
3 wiertlo (po zdjeciu nie widac czy normalne czy jakeis specjalne)
4 gwintownik maszynowy (reczny ma krotsza czesc chwytowa)
5 frez do rowkow teowych
6 frez walcowo-czolowy nasadzany
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu