PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 03 paź 2011, 11:56

jak tam dzieje się coś z tą zmieniarką? znaczy sterowaniem do zmieniarki automatycznej?
Właśnie pracuje na tym. A dokładnie nad możliwością wykonywania makr zdefiniowanych przez użytkownika - mniej więcej tak jak np. w Machu. Na razie idzie jak po grudzie ale mam nadzieję, że coś z tego będzie.

Przy okazji jak się już się tak ślicznie rozpisałem – parę dni temu zamieściłem nową wersję z następującymi drobnymi (ale ważnymi) poprawkami:

Dodano możliwość uruchomienia funkcji „Jazda referencyjna” oraz „pomiar wysokości materiału” za pomocą przycisków lokalnych sterownika. Tak więc naciskając jednocześnie przyciski:
RESET+STOP -> inicjujemy pomiar wysokości materiału
RESET+PAUZA -> inicjujemy jazdę referencyjną

Usunięto błąd „samoprzestawiania” się niekiedy wartości w okienku „KROK” dla posuwu ręcznego co było dosyć niebezpieczne.

Okienko wyświetlające prędkość obróbki teraz pulsuje jeżeli procentowe przyśpieszenie ustawione jest na >100%

Poprawiono kilka błędów w odczycie plików DXF.

Poprawiono generowanie łączników z plików DXF.

Zwiękoszono limit piór (do 30) w odczycie HPGL.

Tagi:

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 07 paź 2011, 14:55

jeśli jeszcze mógłbym coś zasugerować jeśli chodzi o zmianę automatyczna narzędzi to widziałem że są dwie metody pomiaru wysokości narzędzia...

- pierwsza to taka że narzędzie jest mierzone zawsze przed użyciem czyli jak maszyna zmienia frez to go mierzy ... dokładne na pewno ale traci czas jak np wykonujemy 10 takich samych elementów...
- druga jest taka która wg mnie jest lepsza (przynajmniej dla mnie) a mianowicie robi się tak że zmieniam magazynek i wciskam guzik mierz narzędzia i do czasu kolejnego kliknięcia mierzenia narzędzi nie jest dokonywany pomiar narzędzia. Metoda lepsza np przy produkcji frontów tak jak właśnie robię ja bo kolejne zmiany narzędzi nie spowalniają pracy
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 07 paź 2011, 16:49

... jeśli chodzi o zmianę automatyczna narzędzi to widziałem że są dwie metody pomiaru wysokości narzędzia...
Zastosowałem jeszcze inną metodę (trzecią ;-) - mierzone są tylko te narzędzia, które do tej pory nie były mierzone. W programie będzie nowe okno nazwane „magazyn narzędzi” i tam ustalasz czy narzędzie jest już zmierzone czy nie. Jeśli ustalisz, że nie jest, wtedy narzędzie przed pierwszym jego użyciem jest mierzone. Po tej czynności jest już w programie oznaczone jako „zmierzone” i przy następnym wywołaniu nie tracisz czasu na pomiar.

Magazyn narzędzi wstępnie ustaliłem na 10 pozycji – starczy or not.

I jeszcze ciekawostka w programie od teraz będzie można tworzyć własne makra. Poniżej przykład skryptu dla bazowania maszyny i pomiaru długości freza.

const // const - porzedza deklaracje stałych
F_NAJAZD=2400;
F_ZJAZD=800;

% // Znak % informuje, że zaczynją się komendy dla maszyny
if (InputHomeZ) then EndMacro; // maszyna już stoi na krańcówce HOME - niedopuszczalne
RefON(0,0,1,F_NAJAZD); // Najazd na krańcówkę HOME_Z
RefON(1,1,0,F_NAJAZD); // Najazd na krańcówki HOME_X HOME_Y
RefOFF(-1,-1,-1,F_ZJAZD); // Zjazd z wszystkich krańcówek
SetPos(BASE_X,BASE_Y,BASE_Z); // Ustawienie pozycji maszyny
Move(BASE_X-10,BASE_Y-10,BASE_Z-10); // Odjazd od krańcówek po 10mm
WaitMove(); // musimy poczekać aż ruch się zakończy
RefOn(0,0,-1,F_ZJAZD); // Jazda osi Z w dół do czujnika długości narzędzia
SetPos(PosX,PosY,SMT_HEIGHT); // Ustalamy wysokość czujnika jako aktualne "Z"
Move(PosX,PosY,SMT_HEIGHT+10); // Odjazd od czujnika 10mm w górę
// i tyle....

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 10 paź 2011, 12:20

jeśli chodzi o wielkość magazynka to by program był bardzo uniwersalny to na pewno więcej choć mi wystarczy w zupełności pewnie z pięć (jeszcze nie mam magazynka)

Jeśli chodzi o skrypty tego typu fajna sprawa bo program uniwersalniejszy ale nie każdy jest programistą by to umieć ustawić potem :-) choć ten co sprzedaje maszynę i robi dla kogoś powinien... no ale są i tacy jak ja co kupili i ją rozbudowują....

strona się już "dzieje"? sklepik by się zdał :-)

chętnie na youtuba coś wrzucę jak już się dorobię sterownika :-)

a i sam kilka fotek z programu do profilu na tym forum umieść będą łapać koneserów programu :) a i czym pochwalić się jest

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 19 paź 2011, 16:05

Jestem... ;-)

Zamieściłem dziś nową wersję. Zmiany są następujące:

Jest już zapowiadana możliwość robienia własnych makr a co za tym idzie np. zautomatyzowania wymiany narzędzia. O makrach napisałem trochę w manualu nie będę się tu rozpisywał.
W zakładce „RUN” są dwie nowe pozycje TOOLS i MACROS. Zakładka TOOLS umożliwia wejście do okna „Magazyn narzędzi”. Zakładka jest widoczna tylko wtedy gdy w ustawieniach „G-Kod/ Zmiana narzędzia” nie jest zaznaczone „Ignoruj”.
Zakładka MACROS zawiera przyciski do uruchamiania podręcznych makr użytkownika. Jako przykłady dołączyłem makra do szukania pozycji i rozmiaru materiału za pomocą sondy dotykowej. Do konfiguracji tej zakładki służy zakładka „Makra” w ustawieniach. Można ją tam też całkowicie wyłączyć jeśli nie potrzebujemy.

W pikoCam-ie dodałem możliwość wejścia w kontur po rampie. Obok okienka „Głębokość” jest ptaszek „rampa”. Rampa jest to łuk, który stopniowo schodzi na zadaną głębokość. O tym z której strony będzie rampa decyduje to czy kontur jest zewnętrzny czy wewnętrzny. Promień rampy można zmienić w Operacje/ogólne/promień rampy. A... rampa powstaje w ten sposób, że dzielony jest na pół pierwszy wektor konturu i tam wchodzi rampa. Jeżeli to miejsce nam nie odpowiada trzeba po prostu zmienić punkt wejścia w kontur.

W PikoCam-ie dodałem też możliwość wyboru narzędzia dla grupy. Na liście narzędzi pokazywane jest to co mamy wpisane w „Magazynie narzędzi”.
strona się już "dzieje"? sklepik by się zdał
A gdzieżby ;-) brak czasu ;-)

Na obrazku okno magazynu narzędzi, a poniżej kontury z łuczkami rampy
Obrazek

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 23 paź 2011, 08:40

Mam pytanko a dokładnie dwa...

Jak wygląda sprawa testowania programu i sterownika? Sam testujże u siebie? ktoś ma na maszynie? Pytam bo program świetnie wygląda ale czy nie wywala się w najmniej oczekiwanym momencie i tak dalej... ile godzin mógł przepracować testowo...

No i następna sprawa kiedy się pojawi do kupienia albo jak mogę inaczej go nabyć z sterownikiem :) będę dobrym testerem

jama777
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jama777 » 23 paź 2011, 12:11

mitek pisze:Mam pytanko a dokładnie dwa...

Jak wygląda sprawa testowania programu i sterownika? Sam testujże u siebie? ktoś ma na maszynie? Pytam bo program świetnie wygląda ale czy nie wywala się w najmniej oczekiwanym momencie i tak dalej... ile godzin mógł przepracować testowo...

No i następna sprawa kiedy się pojawi do kupienia albo jak mogę inaczej go nabyć z sterownikiem :) będę dobrym testerem
Testuję program PIKOCNC od ponad dwóch miesięcy. Sama maszyna jak i kontroler pracuje w trudnych warunkach zapylenie i duża wilgotność. Program pracuje codziennie po kilka do kilkunastu godzin. Najdłuższy program liczył ponad 12 godzin pracy ciągłej, inne trochę krótsze 4 do 8 godzin. Przez cały ten czas i piszę o tym z całą pewnością, ani razu nie było błędu pracy programu czy kontrolera. Pojawiały się jakieś drobne problemy ale twórca programu już je usunął.
Mogę stwierdzić, że program jest gotowy do pracy.
Autor programu już na tym forum udowodnił, że reaguje natychmiast na wszelkie uwagi, propozycje rozszerzenia możliwości programu. Daje to gwarancję, iż ja jako użytkownik nie zostanę sam w przypadku jakiegoś problemu. Myślę, że program będzie się rozrastał jak tylko twórca zacznie sprzedaż i szerokie grono jego użytkowników będzie wnosiło o coraz to nowsze funkcje. :smile:

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 24 paź 2011, 08:24

czyli pozostaje następna sprawa czyli jak go dostać?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 24 paź 2011, 19:31

Czy Kolega planuje 4 oś?

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo

Post napisał: cosimo » 25 paź 2011, 08:45

Czy Kolega planuje 4 oś?
Nie teraz nie planuje. Za namową jednego kolegi z forum chcę teraz zrobić coś w kierunku plazma etc. To znaczy specjalną wersję programu i sterownika.

ps.
(a do czego miała by służyć ta 4 oś?)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”