Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

Sigma-nest
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 30
Kontakt:

Post napisał: Sigma-nest » 26 sie 2011, 19:51

No nie tylko on - Sigmanest również jest dobrze rozwiniętym programem w tej kwestii:
- magazyn: arkusze nowe i odpadowe, program sugeruje które np.; odpady pobrać w pierwszej kolejności z podziałem na grubość i gatunek
- prowadzenie zleceń
- kosztorysowanie prac oraz wiele innych

Co do tego rozkładu to jeszcze raz proszę kolegę który zajmuje się Cagilą aby mi udostępnił wersję testową swojego programu :). Ostatnio dostałem odpowiedź odmowną, a szkoda przecież kolega tak sprawnie zaprezentował z Sigmy wyniki rozkładu do porównania, to może i ja mógłbym coś ciekawego dorzucić z mojej strony.

Pozdrawiam
SigmaNest
www.sigma-nest.pl
Zapraszam

Pracuj mądrzej zamiast mocniej......

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 77
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 27 sie 2011, 09:00

Ja też bardzo żałuję, aczkolwiek porównanie od Szanownego Kolegi po prostu nie różniło by się w żaden sposób od tego, co już wcześniej tutaj pokazałem. Możliwości wielu programów pod względem automatycznego nestingu zostały już dość mocno prześwietlone.

Wracając do udostępniania wersji testowej trzeba szanować zdanie niemieckich kolegów, którzy nieprzychylne odnieśli się do przekazania programu dla konkurencji.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 27 sie 2011, 17:31

andryjan, No to jak to ?? ty masz program od Sigma-Nest a oni nie mogą mieć twojego na testowanie ???? :roll: :lol: :lol: :lol:
Wybacz ale to troszkę śmieszne :)
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 27 sie 2011, 19:43

Każda firma rządzi się swoimi prawami, jednym to pasuje a drugim nie, co tu więcej powiedzieć :).
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Sigma-nest
Kontakt:

Post napisał: Sigma-nest » 28 sie 2011, 13:38

Ok, to racja - każdy ma swoją politykę. Skoro nie dane nam było sprawdzić program w boju to mam takie pytania:
- zrobimy nesting, zrobimy technologię i jak wygląda sprawa z:
1. Zapisaniem powstałego odpadu do bazy
2. Śledzeniem numery wytopu lub atestu dla poszczególnych arkuszy całych oraz odpadowych
3. Monitorowaniem ile detali z poszczególnych zleceń mam już zrobione i ile jeszcze do zrobienia
4. Jak wygląda raport finalny, który dostaje operator ?

Sigma-Nest

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 28 sie 2011, 16:57

Bardzo proszę kolegę by przedstawił poruszone kwestie jak to wygląda w Sigmie Nest (najlepiej z zrzutami ekranu), po czym ja jak tylko wrócę z urlopu pokażę sprawę w programie CAGILA.
CAD/CAM CAGILA

Sigma-nest
Kontakt:

Post napisał: Sigma-nest » 28 sie 2011, 20:43

O nie :) kolego nie w tej kolejności, Pytania padły z mojej strony i oczekuje na konkretną odpowiedź - jak ją zamieścisz wtedy z chęcią dołożę to o co prosisz z mojej strony - mogę kolegę zapewnić, że te wszystkie opcje opiszę dokładnie wraz ze zrzutami.

Sigma-Nest

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 04 wrz 2011, 20:58

Sigma-nest pisze:Ok, to racja - każdy ma swoją politykę. Skoro nie dane nam było sprawdzić program w boju to mam takie pytania:
- zrobimy nesting, zrobimy technologię i jak wygląda sprawa z:
Jeżeli chodzi o technologię pokazałem pokrótce już tę kwestię tutaj:
https://www.cnc.info.pl/topics51/automa ... 915,60.htm
Sigma-nest pisze: 1. Zapisaniem powstałego odpadu do bazy
Opiszę ten temat jak tylko znajdę chwilę czasu.
Sigma-nest pisze: 2. Śledzeniem numery wytopu lub atestu dla poszczególnych arkuszy całych oraz odpadowych
Jakby mógł Kolega przybliżyć bardziej szczegółowo sprawę?
Sigma-nest pisze: 3. Monitorowaniem ile detali z poszczególnych zleceń mam już zrobione i ile jeszcze do zrobienia
To już również pokazałem tutaj (w tym przypadku kontrola rozkładanych elementów na kilku arkuszach jednocześnie z informacją ile sztuk danego elementu zostało ułożonych na poszczególnych arkuszach):
https://www.cnc.info.pl/topics51/automa ... 915,50.htm

a tutaj (u dołu strony) kontrola rozkładanych elementów na pojedynczym arkuszu:
https://www.cnc.info.pl/topics51/automa ... 915,40.htm
Sigma-nest pisze: 4. Jak wygląda raport finalny, który dostaje operator ?
Przykładowy raport pokazałem również w temacie przygotowania technologii pojedynczego elementu. Oczywiście raport ten może wyglądać różnie w zależności od potrzeb operatora.
CAD/CAM CAGILA

Sigma-nest
Kontakt:

Post napisał: Sigma-nest » 05 wrz 2011, 21:48

1. Technologia - to na której podstronie ? Jakiś rozkłąd był na wspólną krawędź, jakieś mikrozłącza czy też cięcie łańcuchowe ?

2. Odpady - czekamy

3. Jak wiadomo arkusz lub partia mogą mieć odpowiednie atesty oraz numery wytopów. Chodzi oto, aby podczas przyjęcia na magazyn lub też po procesie wycinania przypisać odpowiedni numer wytopu do arkusza - tak aby w dowolnym czasie jak zajdzie potrzeba móc zweryfikować np.: na którym arkuszu dana część była palona oraz jakie inne części były tam również rozkładane. Tak po krótce..

4. Z tymi zleceniami nie do końca oto chodziło - to co piszesz to wskazanie ile części z zadania zostało już rozłożonych a ile nie. Jeżeli chodzi o zlecenia to możesz mieć równolegle kilka różnych zleceń gdzie w każdym z nich masz poszczególne detale (różne detale, grubości, ilości oraz gatunki) i teraz na dany termin masz z kilku zleceń zebrać detale po gatunku i grubości, zrobić rozkład, technologię, i rozpalić. Program typu SigmaNest pozwala na monitorowanie ile detali z danego zlecenia już zrobiono a ile jeszcze zostało - bez konieczności prowadzenia zeszytu, eksela, zliczania na piechotę i itp.

5. Raport w którym program policzy np.: masy netto, brutto, masy odpadów, ubytku szczelinowego, czasy palenia, ilości przebić i takie tam. Jakiś przykład ?

Sigma-nest
www.sigma-nest.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 08 paź 2011, 08:50

Przepraszam za zwłokę czasową, ale obowiązki nie pozwoliły mi wcześniej na solidną odpowiedź.

Postaram się w ciągu tego weekendu pokazać jak wyżej wymienione zagadnienia przedstawiają się w programie CAGILA.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, 20:07 przez andryjan, łącznie zmieniany 1 raz.
CAD/CAM CAGILA

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”