Mastercam problem z definicją przygotówki na bryle
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
ppll - otworzyłeś temat w dziale< Mastercam> , ale ja do rozwiązania Twojego problemu używam innego CAD/CAM-a .... programy są różne , ale efekt końcowy powinien być ten sam.ppll pisze:Witam zaznaczyłem profil wew do wytaczania i program mi tak wygenerował ścieżkę od osi ...
... widocznie coś w ustawieniach obróbki namieszał.darekr1 pisze:... Dlaczego u ciebie wytaczanie zaczyna się od osi a nie od otworu - widać to na fotce...
ppll - zrób powiększenie ścieżki narzędzia , gdyż ja w przeciwieństwie do forumowicza darekr1 nie jestem w stanie jej dokładnie przeanalizować.

Poniżej przedstawiam ścieżkę narzędzia i efekt po symulacji wstępnego wiercenia oraz wytaczania otworu.

.... u Ciebie tak samo powinno wyglądać.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
ppll - co ma oznaczać linia , którą podkreśliłem czerwonymi strzałkami?

... jak źle zaznaczę profil , to też tak wytoczę.

... jak źle zaznaczę profil , to też tak wytoczę.

Nie wiem jak to zrobiłeś , ale w/g mnie powinieneś ten profil zaznaczyć chociażby tak (patrz; żółty kolor)....zaznaczyłem profil wew do wytaczania i program mi tak wygenerował ścieżkę od osi ...

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
ppll - po przeglądnięciu Twoich postów i fotek muszę przyznać , że wpadłem w małe zakłopotanie.
Jak już wcześniej powiedziałem - nie znam programu Mastercam , ale się spytam ...
1. Jak to jest , że pracujesz w module tokarskim , a na foto jest widoczny układ współrzędnych X-Y ?
2. Zwróć uwagę na moje foto .... na każdym z nich określiłem (na czole materiału obrabianego) punkt zerowy (np.G54) , który jest w osi obrotu detalu obrabianego .
Na Twoich ,,wypocinach''
nie widzę tego .

... w jaki sposób wykonujesz w/w punkty w programie Mastercam ?

Ciekawi mnie jeszcze sposób określania / zaznaczania obróbki GWINTOWANIA.
Fotka na dole pokazuje zamknięty łańcuch (jak w module frezarskim)

... tylko po co , jak wystarczy dla operacji gwintowania zaznaczyć tylko tyle (patrz; czerwona linia).

Jak już wcześniej powiedziałem - nie znam programu Mastercam , ale się spytam ...
1. Jak to jest , że pracujesz w module tokarskim , a na foto jest widoczny układ współrzędnych X-Y ?
2. Zwróć uwagę na moje foto .... na każdym z nich określiłem (na czole materiału obrabianego) punkt zerowy (np.G54) , który jest w osi obrotu detalu obrabianego .
Na Twoich ,,wypocinach''

... w jaki sposób wykonujesz w/w punkty w programie Mastercam ?
To usuń ją , gdyż ona chrzani Tobie całą robotę.linia co strzałkami zaznaczyłeś to oś symetrii profil zaznaczyłem właśnie te dwie linie i tak mi wytoczyło

Ciekawi mnie jeszcze sposób określania / zaznaczania obróbki GWINTOWANIA.
Fotka na dole pokazuje zamknięty łańcuch (jak w module frezarskim)

... tylko po co , jak wystarczy dla operacji gwintowania zaznaczyć tylko tyle (patrz; czerwona linia).

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 11
Witam ,do kolegi WZÓR -w mastercamie gwintowanie określa się przez podanie parametrów (średnica,skok,rodzaj gwintu,dojście ,długość itd.) bez zaznaczania łańcucha.
Przypuszczam że w innym programie może to wyglądać troszkę inaczej.
Umieściłem przekrój bryły aby lepiej wytłumaczyć wytaczanie(poprzedni wątek) -to nie jest łańcuch wybrany do obróbki,pogrubiłem go i pokolorowałem dla lepszej widoczności.
ppll-czy problem kolizji rozwiązany,jak nie to proponuje umieścić zrzut z przygotówki i z parametrów wejścia/wyjścia bo tak to możemy tylko zgadywać.
Przypuszczam że w innym programie może to wyglądać troszkę inaczej.
Umieściłem przekrój bryły aby lepiej wytłumaczyć wytaczanie(poprzedni wątek) -to nie jest łańcuch wybrany do obróbki,pogrubiłem go i pokolorowałem dla lepszej widoczności.
ppll-czy problem kolizji rozwiązany,jak nie to proponuje umieścić zrzut z przygotówki i z parametrów wejścia/wyjścia bo tak to możemy tylko zgadywać.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 11
Zamieść zrzut z przygotówki,przy toczeniu czołowym też nie zaznaczasz łańcucha tylko masz dwie opcje-z przygotówki lub dwa punkty.
Proponuje abyś ustawił dwa punkty (prawy górny i lewy dolny)od których będzie się zaczynać i kończyć planowanie czoła.
Proponuje abyś ustawił dwa punkty (prawy górny i lewy dolny)od których będzie się zaczynać i kończyć planowanie czoła.
- Załączniki
-
- 1_590x480.jpg (44.29 KiB) Przejrzano 789 razy