skok srub a predkosc i silnik

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pit202 » 20 sie 2006, 21:01

mozna - majac dobrą maszynę zawsze mozna śnić o lepszej ;-/ ( nie pytaj skąd to znam )

PiteR

Tagi:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoti » 20 sie 2006, 22:18

pit202 pisze:Cytat:
1. Czy jesli mam przekladnie na osi "z" 1:2 to czy frezarka przez to bedzie wolniejsza? czy przy takich krotkich odcinkach nie ma to znaczacej roznicy?

oczywiscie ze ma znaczenie , kazde szybsze ruchy nie tylko cieszą ale przyspieszają pracę i obróbkę. nie powiem ci ile potrzeba bo nie ma na to limitu , u mnie 5m/min w "Z" wydaje sie dosyc wolno na 500mm , 10m/min to juz nawet nawet - kwestia przyzwyczajenia - lepiej nie oglądaj szybkich maszyn bo będziesz chorował :D
Tak zgadzam ale zależy tez to od tego jak maszyna będzie wykorzystywana . Bo jeśli program będzie nie zoptymalizowany pod tym kontem i maszyna będzie jeździć niepotrzebnie z konta w kont na G0 , to cie "rozwali" te 50% mniej szybkości posuwu . Niestety siła twoich nerwów musi należeć od zasobności portfela :)

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 21 sie 2006, 05:52

skoti pisze:to cie "rozwali" te 50% mniej szybkości posuwu . Niestety siła twoich nerwów musi należeć od zasobności portfela :)
no albo na wyposażenie maszyny koplet gazet do czytania..ale tak na poważnie wszyscy mówią że to nie problem poczekać aż przejedzie z jednej na drugą strone..ale przy dłuższym użytkowaniu jest to naprawde męczące i powodem zdenerwowania...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

Autor tematu
kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 21 sie 2006, 22:23

a to: 2. Zastanawiam sie czy warto kupic wieksza srube typu 22/5 na odcinku 2 metrow do jezdzacej bramy frezarki , zastanawia mnie czy moze byc zbyt duza do silnika 1,89 Nm i wadze bramy okolo 40 kg. ?

Informuje ze frezarka ma byc do miekkich materialow typu drewno , nie metalu.

Pytam bo Bartusowi cos byle jak jezdzilo na tym silniku z listy spolecznej steper ? niby ma wieksza brame i cienkie stery ale chetnie uslysze wasze opinie.
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 21 sie 2006, 23:08

kot1979 pisze:a to: 2. Zastanawiam sie czy warto kupic wieksza srube typu 22/5 na odcinku 2 metrow do jezdzacej bramy frezarki
To w dalszym ciagu jedna wielka TAGEDIA - taki skok na tak dluga srube

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 22 sie 2006, 05:08

bartuss1 pisze:mniej więcej w zakresie 500 - 800 obr/min
poniżej i co ciekawsze powyżej - drgania śruby nie wystepują
przekroczenie predkosci krytycznej powoduje samowywazenie sie walow. wzorow na to absolutnie nie pamietam i prawdopodbnie troche zajeloby mi odszukanie ich, ale pamietam ze to zjawisko zostalo odkryte podczas budowy turbin parowych gdzie waly pekaly w pewnym zakresie obrotow, natomiast przekroczenie owego zakresu powodowalo samowyrownowazenie.
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

Autor tematu
kot1979
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 22 sie 2006, 08:45

Bartus chodzi ci chyba o drgania wymuszone materialu.

Potrzejub- nie lapie odpowiedzi? jakbys mogl bardziej do amatora:)
no i jaka ewentualna jest dlugosc krytyczna danej grubosci sruby? 2 metry duzo a ile? mniej wiecej , statystycznie itd:)
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 22 sie 2006, 10:37

kot1979 pisze:a to: 2. Zastanawiam sie czy warto kupic wieksza srube typu 22/5 na odcinku 2 metrow do jezdzacej bramy frezarki , zastanawia mnie czy moze byc zbyt duza do silnika 1,89 Nm i wadze bramy okolo 40 kg. ?
Zastanawia mnie co Ty chcesz osiągnąć? :) Bo jak szybką frezarkę to zmień śruby na kulowe o skoku 10mm. Wydaje mi się, ze silnik 1,89Nm napewno będzie za słaby (ewentualnie będzie jakoś tam chodził, a nie będzie posiadał zbyt dużo mocy która zapewne by się przydała)
kot1979 pisze: Informuje ze frezarka ma byc do miekkich materialow typu drewno , nie metalu.]
Na tym forum z tego co zaobserwowałem to miękie materiały to styropian, pianka, styrodur. To co podałes to już wymaga trochę siły przy tak dużej maszynie.
kot1979 pisze: Pytam bo Bartusowi cos byle jak jezdzilo na tym silniku z listy spolecznej steper ? niby ma wieksza brame i cienkie stery ale chetnie uslysze wasze opinie.
Czyli wniosek jest jeden. Silniki będą za słabe. Sam widzisz, zę bartuss1 zamówił 3Nm i jeszcze będzie stosował przekładnie z tego co pamiętam :>
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

chomikaaa
Posty w temacie: 8

Post napisał: chomikaaa » 22 sie 2006, 10:50

wszystko moze chodzic pieknie i lekko gdy jest zachowana odp sztywnosc konstrukcji i odp prowadnice

sztywnosc konstrukcji jest zapewaniona w niewielu z maszyny prezentownych na forum np konstrukcje piotra_jub dla kazdego ktory sie pyta o to i owo kieruje go do ich obejrzenia jesli ma takie mozliwosci wykonawczej to wie co robic jak nie to szuka dziury w calym
niestety nie da sie tego zrobic domowym sposobem kolega bartus przekonal sie jakie opory stwarza przekoszenie i mimo zapewne wielkich staran niedokladnosci w obrobce

kazda konstrucja czy z brama jezdzaca czy nie jest nie do wykonania w warunkach domowych niestety i trzeba warsztatu

pozatym robiac bledy w konstrukcji podczas projektowania placimy za nie podwojnie

Awatar użytkownika

Autor tematu
kot1979
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 22 sie 2006, 11:17

Gaspar ja zdaje sobie sprawe ze fajnie miec sruby kulowe o skoku 10:) ale jak sam dobrze wiesz cena jest mniej wiecej jak 1/10. Co tak naprawde dyskwalifikuje to na wstepie z moim obecnym budzetem:(.

Moja brama ma miec szerokosc okolo 70 cm w osi "y" pole okolo 50 cm. Ma byc rowniez zrobiona z MDFu jak u Piotra Rakowieckiego.

Pytam o dlugosc dlatego , poniewaz jak dobrze wiekszosc wie maszyna Piotra ma pole okolo metra , wiec jego sruba napedowa osi "x" bedzie dlugosci na okolo 1,5 metra. Ma zastosowane sruby o grubosci fi 16 . I jakos dziala .
Mnie pozycjonowanie rzedu 0,3 mm wystarczy w zupelnosci. Moje pytanie odnosnie grubosci sruby wynika z tego ze nie wiem jak sie ona bedzie zachowywac przy dlugosci okolo 2 metrow i jaki bedzie efekt zmiany skoku z sruby 20/4 na 22/5 ?

No i moze powiem tak chce uzyskac predkosc okolo 1500 mm/ minute. Czy dam rade na tym silniku 1,89 Nm? Waga bramy jak juz mowilem okolo 40 kg .(jest to waga maxymalna , mysle ze bedzie mniej wazyc ale to bede mogl stwierdzic jak zrobie do konca projekt).

I pytam tak po ludzku czy da rade silnik 1,89 Nm . U innych jakos dziala. Trzeba tez zauwazyc ze Bartus ma szerokosc bramy 1,9 metra a to jest stanowczo wiecej niz ja chce zrobic.
www.galerianastrojow.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”