Frezarka i plazma w jednym
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
Z tego co mi wiadomo, izolowanie grilla korzystnie wpływa na działanie całości. Co do uziemienia - to chyba masz na myśli podpięcie do przewodu zerowego instalacji a nie uziemienia ? (ważne: w instalacji z zerowaniem nie wolno -ze względów bezpieczeństwa- stosować jednocześnie uziemienia jako ochrony przeciwporażeniowej !). Jeśli masujecie wszystko, to ważne żeby wspólna masa była w jednym miejscu, np. w obudowie sterownika i do tego punktu podpinacie przewód ochronno-zerujący, wszelkie umasienia włącznie z ekranami przewodów. uwaga: ekrany przewodów podłączone do masy tylko w tym miejscu, drugich końców ekranów (na drugim końcu przewodów) nie podłączamy do niczego !
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 30
i tak jest właśnie zrobione wszystko w jednym punkcie podłączone do żółto-zielonego przewodu buda sterowników, ekrany kabli z jednej strony, czyli maszynę mam podłączyć do Zera?(na razie nie jest do niczego podpięta)Jeśli masujecie wszystko, to ważne żeby wspólna masa była w jednym miejscu, np. w obudowie sterownika i do tego punktu podpinacie przewód ochronno-zerujący
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 23
Witam
Troche odbiegajac od tematu który ciagnie mój kumpel NIKO65,chciałem wam pokazać jak mozna zaoszczedzić troche pola roboczego .Ja na swojej zrobiłe tak,zamiast staczać srube to dospawałem do niej wałek.
Wracajac do tematu plazmy ,doradźcie coś jeszcze ,bo nic ino sobie szczelić w łeb.
Pozdrawiam

Troche odbiegajac od tematu który ciagnie mój kumpel NIKO65,chciałem wam pokazać jak mozna zaoszczedzić troche pola roboczego .Ja na swojej zrobiłe tak,zamiast staczać srube to dospawałem do niej wałek.
Wracajac do tematu plazmy ,doradźcie coś jeszcze ,bo nic ino sobie szczelić w łeb.
Pozdrawiam

-
Tak, metalowa maszyna musi byc podłączona do zera - dzięki temu masz podstawową ochronę przeciwporażeniową. Podłączenie ochronne daj na tej wspólnej masie.
Kamar może mieć rację z plazmą - w mojej 40A chińszczyźnie jest tak, że nie da się jej podłączyć do gniazdka z bolcem instalacji z wyłącznikiem różnicowo-prądowym: włączenie głównego włącznika plazmy powoduje natychmiastowe wyłączenie różnicówki
. Poradziłem sobie tak, że obudowy nie podłączam do bolca w gniazdku - ochronę przeciwporażeniową mam dzięki samej różnicówce w instalacji. Zwarcia/przebicia na obudowę w plaźmie raczej nie ma, rozbierałem ją, radiatory tranzystorów są odizolowane, a jednak wyłącza różnicówkę
Odizolujcie grilla/palony materiał od maszyny i spróbujcie czy nie pomoże
Ładnie pospawane - jak Ci się udało zachować współosiowość wałka i śruby - czy może obrabiałeś wałek po spawaniu ?
Kamar może mieć rację z plazmą - w mojej 40A chińszczyźnie jest tak, że nie da się jej podłączyć do gniazdka z bolcem instalacji z wyłącznikiem różnicowo-prądowym: włączenie głównego włącznika plazmy powoduje natychmiastowe wyłączenie różnicówki

Odizolujcie grilla/palony materiał od maszyny i spróbujcie czy nie pomoże
Ładnie pospawane - jak Ci się udało zachować współosiowość wałka i śruby - czy może obrabiałeś wałek po spawaniu ?
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 20:30 przez jacek-1210, łącznie zmieniany 1 raz.

-
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 23
Jacek dzieki za szybka odpowiedz .Powiem tak ,na drucikach sie nie znam(bardziej na mechanice) Niko65 bedzie na forum o 22.00.Plazme tez mam chińczyka 70A zasilanie siła.Ty masz 220V .Na klocka materiał też układalismy nic to nie dało .Ciekawe jest to ze nie wywalało E-stopa od razu przy pierwszym w paleniu tylko przy 3 ,4 raz dopaliło cały detal.
Najgorsze jest to ze chce zrobic wanne nalać wody ,ruszto i to przykręcić całe do konstrukcji .O izolowaniu paleniska od maszyny nie ma mowy.
Pozdrawiam
Najgorsze jest to ze chce zrobic wanne nalać wody ,ruszto i to przykręcić całe do konstrukcji .O izolowaniu paleniska od maszyny nie ma mowy.
Pozdrawiam
-
Pentium III to tak około 800MHz, czyli pomalutku, powolutku robimy co trzeba. szczególnie te wersje Slim Compaqa były b.dobrze wykonane, było tam chyba z 5 kilo solidnej, dobrze ekranującej stali. A te nowe wyścigówki, co mają po 2 albo 4 rdzenie fajne są na biurko a niekoniecznie do warsztatu - no bo po co budowano by przemysłowe wersje komputerów ?