i czepiac sie będą dalej .. fotki małe i mało wyraźne:Pbartuss1 pisze:czepili sie fotek, w sumie czemu nie,
Ploter frezujący o polu x1600, y1900, z100
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 121
- Kontakt:
oczywiście że uwzględniłemtermit_tm pisze:nie wiem czy uwzględniłeś to ze silniki od piotrjuba maja inne wymiary od tych co były wcześniej
rozstaw otwórow w tych pierwszych był 47 mm, w tych drugich jest 50mm, oska fi 8mm, gabaryty nie mają wielkiego znaczenia, chociaż i tak niewiele większe.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
No ładnie, ładnie.
Jak masz zamocowane wałki w osi Z? Nie widzę tam żadnej śruby która by je zapierała, chyba że od tyłu coś jest, może są ściśnięte w miejscu którego na tym zdjęciu nie widać?
Nie chcę się czepiać zdjęć, ale nie ujawniają nic poza wyglądem maszyny
Pokazał byś różne inowacyjne mocowania i rozwiązania autorskie, może czegoś się nauczymy, a tak to musimy się domyślać. (no chyba, że nie leży to w Twoim interesie
Co do wyglądu to całkiem całkiem, przyzwoity ploterek o wiele lepszy niż te aluminiowe zabawki styroplota lub jmc.
Jak kwestia wrzeciona, już jest?
Jak masz zamocowane wałki w osi Z? Nie widzę tam żadnej śruby która by je zapierała, chyba że od tyłu coś jest, może są ściśnięte w miejscu którego na tym zdjęciu nie widać?
Nie chcę się czepiać zdjęć, ale nie ujawniają nic poza wyglądem maszyny

Co do wyglądu to całkiem całkiem, przyzwoity ploterek o wiele lepszy niż te aluminiowe zabawki styroplota lub jmc.
Jak kwestia wrzeciona, już jest?
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 121
- Kontakt:
nie iwdzisz mocowań walków - to znaczy że mi sie udało hehe
a wygląda to tak ... wałki zamocowane w kostkach na loctite 660, dodatkowo nad każdym otworem są otworki nagwintowane M6 w które wkręciłem śruby dodatkowo dociskające miejscowo zeszlifowane wałki, po czym łby ściąłem, żeby sie nie odkręcało zapunktowalem.
wrzeciono bedzie kress - tzw opcja ekonomiczna.
żeby go dokonczyć to już kwestia silników krokowych, sterów i wrzecionka.
poza tym wszystkie napędy i przesuwy zamocowane, nasmarowane, sruby przekręcone kilka razy, gdyby nie poprzedni problem z silnikami, ploter byłby już gotowy.
a wygląda to tak ... wałki zamocowane w kostkach na loctite 660, dodatkowo nad każdym otworem są otworki nagwintowane M6 w które wkręciłem śruby dodatkowo dociskające miejscowo zeszlifowane wałki, po czym łby ściąłem, żeby sie nie odkręcało zapunktowalem.
wrzeciono bedzie kress - tzw opcja ekonomiczna.
żeby go dokonczyć to już kwestia silników krokowych, sterów i wrzecionka.
poza tym wszystkie napędy i przesuwy zamocowane, nasmarowane, sruby przekręcone kilka razy, gdyby nie poprzedni problem z silnikami, ploter byłby już gotowy.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Cos zaczyna sie robic ekonomicznie z maszyna:(( z" elte TM PE2 9/2
" na kress:)) cos sie chyba przeliczyles z kosztami:) czyli wrzeciono zamienilo sie w silniki krokowe i sterowniki:)
ile placisz za wrzeciono kress i gdzie je kupujesz???

ile placisz za wrzeciono kress i gdzie je kupujesz???
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 82
- Kontakt:
tak jest gdy robimy pierwszy raz takiego typu maszyne nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkiego do końca ale na czymś trzeba się nauczyć a najlepiej na własnych błedach szkoda ze tu klient płaci za to wszystko..kot1979 pisze:cos sie chyba przeliczyles z kosztami:)

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
O dawno tu nie zaglądałem, a tu nasz kolega od spraw pozaziemskich zmontował sobie ploterek – dla klienta – i tym sposobem mamy następnego producenta ploterów:)
A tak na poważnie to kilka pomysłów kolegi jest całkowicie interesujących, mocowanie nakrętek pociągowych, śruby mocujące podpory, no i całkowity hit podkładki ocynkowane – na pewno w klasie „0”
Co do spawania to trzeba wiele kilometrów drutu wyspawać aby być dobrym, poza tym liczy się prąd, średnica drutu, rodzaj gaz i jego ciśnienie, odległość łuski, rodzaj faz, czystość materiału, kierunek spoiny oraz jakość samego urządzenia (tymi z marketów wiele się nie da zrobić, drut i prąd musza przepływać płynie)
Ale życzę mu wiele sukcesów, na dalszej drodze do ultra doskonałości, wszak wszyscy jesteśmy tylko ludźmi, a mylić się jest rzeczą ludzka
Nie popełnia błędów te co nic nie robi
A tak na poważnie to kilka pomysłów kolegi jest całkowicie interesujących, mocowanie nakrętek pociągowych, śruby mocujące podpory, no i całkowity hit podkładki ocynkowane – na pewno w klasie „0”
Co do spawania to trzeba wiele kilometrów drutu wyspawać aby być dobrym, poza tym liczy się prąd, średnica drutu, rodzaj gaz i jego ciśnienie, odległość łuski, rodzaj faz, czystość materiału, kierunek spoiny oraz jakość samego urządzenia (tymi z marketów wiele się nie da zrobić, drut i prąd musza przepływać płynie)
Ale życzę mu wiele sukcesów, na dalszej drodze do ultra doskonałości, wszak wszyscy jesteśmy tylko ludźmi, a mylić się jest rzeczą ludzka

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.