Cięcie jakościowe nierdzewki na HT PM1650
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Witam
Dokładnie chodziło mi o cisnienie robocze na agregacie.Nie mam doswiadczenia z azotem ,myslałem ze moze trzeba go wiecej niż przy paleni powietrzem czarnej blachy.
A taka butla azotu na jak długo wystarcza?
Zastanawiam sie czy moj sherman cut-70 pójdzie na azocie .Palnik ręczny TF-141
Pozdrawiam
Dokładnie chodziło mi o cisnienie robocze na agregacie.Nie mam doswiadczenia z azotem ,myslałem ze moze trzeba go wiecej niż przy paleni powietrzem czarnej blachy.
A taka butla azotu na jak długo wystarcza?
Zastanawiam sie czy moj sherman cut-70 pójdzie na azocie .Palnik ręczny TF-141
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
azotem palnika powietrznego , tlenowego i do mieszanego argon-wodór / argon azot się raczej nie uszkodzi.
Odwrotnie tak.
jedynie jakość cięcia będzie się różnić ( inny gaz i inne przepływy )
Palniki azotowe maja inne przepływy ze względów gęstości gazu i wpływu na jakość cięcia.
Azotem można ciąć stal węglową z dobrą jakością.
to tak w skrócie ...
Odwrotnie tak.
jedynie jakość cięcia będzie się różnić ( inny gaz i inne przepływy )
Palniki azotowe maja inne przepływy ze względów gęstości gazu i wpływu na jakość cięcia.
Azotem można ciąć stal węglową z dobrą jakością.
to tak w skrócie ...
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
samym argonem się ciąć nie specjalnie da.Utnie się a raczej wygryzie ... Jakość do du .... , drogi i gaz wnosi mniej energii niż np. powietrze. Spróbuj , ale nie warto.
Niektóre palniki tną argonem wyjątkowo rewelacyjnie a są też firmy które na targach wystawiają ciecie niby powietrzem z butli gdzie w niej się mieści argon z domieszkami.
Azotem możesz ciąć. Nikt Ci tego nie zabrania ale może nie koniecznie być też dobra jakość cięcia jak nie ma wyposażenia typowego do azotu
Niektóre palniki tną argonem wyjątkowo rewelacyjnie a są też firmy które na targach wystawiają ciecie niby powietrzem z butli gdzie w niej się mieści argon z domieszkami.
Azotem możesz ciąć. Nikt Ci tego nie zabrania ale może nie koniecznie być też dobra jakość cięcia jak nie ma wyposażenia typowego do azotu
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Znawca tematu (min. 80)
Azotem możesz ciąć. Nikt Ci tego nie zabrania ale może nie koniecznie być też dobra jakość cięcia jak nie ma wyposażenia typowego do azotu[/quote]
No i nasuwa mi sie nastepne pytanie jakie to jest "typowe wyposazenie do azotu" draże temat bo nie chce sobie narobić kosztów a w Twojej odpowiedzi pojawił sie dylemat.
Pozdrawiam
No i nasuwa mi sie nastepne pytanie jakie to jest "typowe wyposazenie do azotu" draże temat bo nie chce sobie narobić kosztów a w Twojej odpowiedzi pojawił sie dylemat.
Pozdrawiam