dzwine rzeczy czytam, jednen o jajach, drugi o kablach, widocznie obu brak cierpliwości do macha
kierunek osi a kierunek bazowania - bułka z masłem, jak zmieniasz reserved to zmieniasz i ptaka od home zeby kierunek bazowania pozostał, a kierunek silnika zmieniasz w konfigu ptaszkiem dir low actiw dla danego silnika, juz to pisałem ale olałeś. a zamiast strzałek moge nawet literkami sterowac.
No niestety nowy problem z MACH3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Mach nie jest ani jedynym, ani nawet najlepszym programem do sterowania frezarki.bartuss1 pisze:kierunek osi a kierunek bazowania - bułka z masłem, jak zmieniasz reserved to zmieniasz i ptaka od home zeby kierunek bazowania pozostał, a kierunek silnika zmieniasz w konfigu ptaszkiem dir low actiw dla danego silnika, juz to pisałem ale olałeś. a zamiast strzałek moge nawet literkami sterowac.
Prawidłowo zbudowana frezarka da się wysterować z każdego programu.
Frezarka ma prawidłowo reagować na sygnały DIR i STEP i wystawiać prawidłowe sygnały z krańcówek.
Wtedy żadne kombinacje z oprogramowaniem nie są do niczego potrzebne.
Z opisu problemu można wywróżyć, że krańcówka HOME jest nieprawidłowo zamontowana, a Mach się sypie, jak to ma w zwyczaju.
Tylko tyle, że to są dwie rzeczy zupełnie od siebie niezależne.
Najlepiej to by było frezarkę uruchomić np. na TurboCNC i mając pewność, ze wszystko mechanicznie i elektrycznie działa poprawnie, brać się dopiero za konfigurację kapryśnego Macha.
.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
jak sie ktoś spieszy i na pałę robi bez przemyślenia to potem są problemy
czytają temat w pewnym momencie doszedłem do wniosku że problemem nie jest program a obsługa która utrudnia życie
najpierw trzeba sie zapoznać z układem współrzędnych a to czy przesuw asie stół czy wrzeciono nie ma nic do gadania wszystko przesuwa sie miedzy sobą i ty decydujesz gdzie jest bazowanie z przełorzeie krańcówki to nie problem
dla mnie to kolega umyslił sobie że bazowanie ma byc w tym miejscu i koinec a reszta problemów wynika z poprzedniego błędu
czytają temat w pewnym momencie doszedłem do wniosku że problemem nie jest program a obsługa która utrudnia życie
najpierw trzeba sie zapoznać z układem współrzędnych a to czy przesuw asie stół czy wrzeciono nie ma nic do gadania wszystko przesuwa sie miedzy sobą i ty decydujesz gdzie jest bazowanie z przełorzeie krańcówki to nie problem
dla mnie to kolega umyslił sobie że bazowanie ma byc w tym miejscu i koinec a reszta problemów wynika z poprzedniego błędu
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]