No niestety nowy problem z MACH3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 24 maja 2011, 08:03

dzwine rzeczy czytam, jednen o jajach, drugi o kablach, widocznie obu brak cierpliwości do macha
kierunek osi a kierunek bazowania - bułka z masłem, jak zmieniasz reserved to zmieniasz i ptaka od home zeby kierunek bazowania pozostał, a kierunek silnika zmieniasz w konfigu ptaszkiem dir low actiw dla danego silnika, juz to pisałem ale olałeś. a zamiast strzałek moge nawet literkami sterowac.

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

Autor tematu
kennyg
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Post napisał: kennyg » 24 maja 2011, 09:18

Mjest ustawiona tak jak chciałem ,ale dziwne rzeczy się dzieją z zakresami i skryptami , i to naprawde sprawa odwracania "ptaszków ' przy bazach/krancowkach. Zmieniam miejsce bazowania ale to dopiero jutro , jak coś sie uda to napewno to opisze.
Dziękuje Kolegom za pomoc.
Pozdrawiam
Robert

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: krzysiekgrab » 24 maja 2011, 21:10

Ja się zapytam jaka wersja macha?
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 24 maja 2011, 22:51

bartuss1 pisze:kierunek osi a kierunek bazowania - bułka z masłem, jak zmieniasz reserved to zmieniasz i ptaka od home zeby kierunek bazowania pozostał, a kierunek silnika zmieniasz w konfigu ptaszkiem dir low actiw dla danego silnika, juz to pisałem ale olałeś. a zamiast strzałek moge nawet literkami sterowac.
Mach nie jest ani jedynym, ani nawet najlepszym programem do sterowania frezarki.
Prawidłowo zbudowana frezarka da się wysterować z każdego programu.
Frezarka ma prawidłowo reagować na sygnały DIR i STEP i wystawiać prawidłowe sygnały z krańcówek.
Wtedy żadne kombinacje z oprogramowaniem nie są do niczego potrzebne.

Z opisu problemu można wywróżyć, że krańcówka HOME jest nieprawidłowo zamontowana, a Mach się sypie, jak to ma w zwyczaju.
Tylko tyle, że to są dwie rzeczy zupełnie od siebie niezależne.

Najlepiej to by było frezarkę uruchomić np. na TurboCNC i mając pewność, ze wszystko mechanicznie i elektrycznie działa poprawnie, brać się dopiero za konfigurację kapryśnego Macha.

.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 25 maja 2011, 10:06

jak sie ktoś spieszy i na pałę robi bez przemyślenia to potem są problemy
czytają temat w pewnym momencie doszedłem do wniosku że problemem nie jest program a obsługa która utrudnia życie
najpierw trzeba sie zapoznać z układem współrzędnych a to czy przesuw asie stół czy wrzeciono nie ma nic do gadania wszystko przesuwa sie miedzy sobą i ty decydujesz gdzie jest bazowanie z przełorzeie krańcówki to nie problem
dla mnie to kolega umyslił sobie że bazowanie ma byc w tym miejscu i koinec a reszta problemów wynika z poprzedniego błędu
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”