szlifowanie łoża
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Po przeszlifowaniu łoży i tak trzeba na nowo ustalić wysokośc listwy zębatej bo nigdy nie wykleimy na ta sama wysokośc . W kołkach ( jesli nie są hartowane) wiercimy otwory np. fi 5 i gwintujemy a nastepnie jak kolega wspomniał wybijamy wybijakiem .Naostrzenie srubokreta i lekkie podwarzenie listwy powinno przynieś efekt.Pozdrawiam
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
witam jestem nowy i nie bardzo się orientuje w tym temacie .Niedawno kupiłem nie drogo tokarkę tss150 i jest luz na suporcie ,myślałem o prze szlifowaniu łoża i suportu bez wyklejania .a osiowość śruby pociągowej i wałka posuwu wyrównać opuszczając skrzynie Norton bo jest to możliwe . Proszę o wypowiedź kolegów .
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: szlifowanie łoża
Polecam zaklad w Płd. Wielkopolsce. Głównie zajmuja sie szlifowaniem loz tokarek, powierzchnii plaskich itp.390 pisze:szukam miejsc gdzie można przeszlifować łoża tokarek , jeżeli koledzy znają namiary i wiedzą jak kształtuje się cena to prosze o odpowiedź.
pozdrawiam
mail: [email protected]
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
No i okazuje sie ze temat musi mnie zainteresowac duzo bardziej niz chcialem
Kupilem tokarke Gildemeister NEF 360. Przednia pryzma byla oslonieta blacha i przy ogledzinach nie chcialo mi sie tej oslony demontowac. Juz u mnie na hali okazalo sie ze na obu pryzmach jest loze wytarte na glebokosc conajmniej 0,2-0,3 mm !! I teraz najpierw musze ja doprowadzic do stanu zerowego inaczej tylko zlom.
Dzisiaj rozmawialem z kilkoma firmami szlifujacymi loza i wszyscy robia remont maszyny w ten sam sposob. Suport nie jest wyklejany Turcitem ale po przeszlifowaniu loza, suport jest ustawiany nad lozem prostopadle do niego i na wysokosci fabrycznej i przestrzen pomiedz lozem i suportem wypelniana jest specjalnym kompozytem (np. MOGLICE). Sposob latwy i prosty (troche upierdliwe i czasochlonne jest ustawianie suportu). Dzieki temu unikamy wszelkich przerobek gniazda sruby, walkow napedzajacych itd. Nie trzeba cudowac ze skrobaniem okladziny. Nie wiem tylko jak sie to sprawdza w praniu - ale podobno wiele maszyn tak naprawionych pracuje. No i mozna znaczaco ograniczyc koszty - loze do oszlifowania a reszte zrobic samemu
Ja na pewno bede probowal - i zrobie relacje foto z calej operacji.
Pozdrawiam
Daniel

Dzisiaj rozmawialem z kilkoma firmami szlifujacymi loza i wszyscy robia remont maszyny w ten sam sposob. Suport nie jest wyklejany Turcitem ale po przeszlifowaniu loza, suport jest ustawiany nad lozem prostopadle do niego i na wysokosci fabrycznej i przestrzen pomiedz lozem i suportem wypelniana jest specjalnym kompozytem (np. MOGLICE). Sposob latwy i prosty (troche upierdliwe i czasochlonne jest ustawianie suportu). Dzieki temu unikamy wszelkich przerobek gniazda sruby, walkow napedzajacych itd. Nie trzeba cudowac ze skrobaniem okladziny. Nie wiem tylko jak sie to sprawdza w praniu - ale podobno wiele maszyn tak naprawionych pracuje. No i mozna znaczaco ograniczyc koszty - loze do oszlifowania a reszte zrobic samemu

Pozdrawiam
Daniel
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
Sposób ogólnie stosowany bo skuteczny i prosty. Ustawianie też nie takie upierdliwe. Przykręcasz do suportu dwie łapy z drobnozwojnymi srubami i opierając śruby o łoże
ustawiasz jak chcesz. Robie to na swoich srednio co 4-5 lat bez szlifowania łoża. Ale trzeba, jeżeli suport był jeszcze nie ruszany przefrezować z milimetr coby warstwa wylewki była grubsza.
ustawiasz jak chcesz. Robie to na swoich srednio co 4-5 lat bez szlifowania łoża. Ale trzeba, jeżeli suport był jeszcze nie ruszany przefrezować z milimetr coby warstwa wylewki była grubsza.