-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
No właśnie nad tym się zastanawiam, ale to musi być wklejone na stale, a ten poziomy element będzie wyciągany, elektroniką będzie albo w kolumnie, albo na niej, boję się że jak będzie zaraz pod silnikiem to będą zakłócenia. Druga wersja to elektronika w kolumnie, a trafo na kolumnie, zaraz za silnikiem osi Z.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Sterownik na logikę nie powinien być zakłócany przez silnik krokowy którym sam steruje. Takt impulsów w obydwu urządzeniach będzie ten sam. Poza tym to dobry pomysł by maksymalnie skrócić kable do silników, właśnie najmniejsza szansa na jakieś niespodzianki. Trafo bym odsunął jak daleko się da od reszty, u mnie strasznie siało. Sytuacja uległa poprawie (jedna z osi przestała skakać bez powodu o krok) dopiero gdy zamknąłem je w blaszanej obudowie 1mm i tą obudowę uziemiłem.
-
- Kontakt:
zaglądających tutaj przepraszam za przestój, ale kończę w pracy duży projekt, więc tyram do 17 i naprawdę nie mam kiedy zaglądnąć do maszynki. Ale szykuje się chińczyk chłodzony cieczą 0,8 kW na urodziny, więc chyba mini wrzeciono się odwlecze. Nie wiem co jest grane z silnikiem bo nie przychodzi, tester serw już przyszedł a był kupiony później. Jak tylko będzie możliwe będą aktualizacje
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 48
- Kontakt:
-
- Kontakt:
syntetyczny, No właśnie że nic nie doszło. Wszystko na razie wisi w próżni. dealextrem nie dosłał brakującej części, zakupiłem ją za 90 centów na ebaju, ale też coś nie przychodzi. tak że wrzeciono czeka, ale druga sprawa jest taka że mam teraz urwanie głowy w robocie i przy przeprowadzce, na nowym lokum będę w końcu miał trochę więcej przestrzeni dla mojego hobby i będę mógł frezować bez strachu że zaraz zleci sąsiadka że jej ściany wyją. Jak tylko coś się urodzi to nie omieszkam uaktualnić tematu
[ Dodano: 2011-08-29, 22:10 ]
Niecierpliwych i zainteresowanych tematem pocieszę, wylewka w warsztacie już wyschła, dzisiaj wnosiłem graty, jutro składanie mebli i ustawianie sprzętów. Silnik do wrzeciona w końcu znalazłem, nie liczyłem ile godzin na allegro i ebaju, ale jest silniczek ze średnicą osi identyczną jak fortunki, co ułatwi mi montaż. już niedługo temat ruszy
[ Dodano: 2011-10-12, 21:24 ]
Temat ruszył, chłodzenie narzędzia cieczą zrobione, dzisiaj pierwsze próby. Filmik na jutube jest. Mam tylko mały problem, po każdym wyjechaniu zetki w górę, przy kolejnym wjechaniu schodzi coraz niżej, co kończy się w pewnym momencie złamaniem freza, bo nie wyjeżdża wystarczająco wysoko i zahacza o materiał. Chyba jest to spowodowane złym doborem kół zębatych. Mam przekładnię 1;2,5 co daje mi podział kroków 150,333333333 (czy jakoś tak, wiem że po przecinku są trójeczki). Czy to może być to? już przymierzam się do śrub kulowych, ale chciałbym wyeliminować ten problem najpierw
[ Dodano: 2011-08-29, 22:10 ]
Niecierpliwych i zainteresowanych tematem pocieszę, wylewka w warsztacie już wyschła, dzisiaj wnosiłem graty, jutro składanie mebli i ustawianie sprzętów. Silnik do wrzeciona w końcu znalazłem, nie liczyłem ile godzin na allegro i ebaju, ale jest silniczek ze średnicą osi identyczną jak fortunki, co ułatwi mi montaż. już niedługo temat ruszy
[ Dodano: 2011-10-12, 21:24 ]
Temat ruszył, chłodzenie narzędzia cieczą zrobione, dzisiaj pierwsze próby. Filmik na jutube jest. Mam tylko mały problem, po każdym wyjechaniu zetki w górę, przy kolejnym wjechaniu schodzi coraz niżej, co kończy się w pewnym momencie złamaniem freza, bo nie wyjeżdża wystarczająco wysoko i zahacza o materiał. Chyba jest to spowodowane złym doborem kół zębatych. Mam przekładnię 1;2,5 co daje mi podział kroków 150,333333333 (czy jakoś tak, wiem że po przecinku są trójeczki). Czy to może być to? już przymierzam się do śrub kulowych, ale chciałbym wyeliminować ten problem najpierw
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 83
Nie złą sikawke zrobileś:-)
Maszynka tez pomalowana.
Aluminium obrabiasz na filmie?
Czytales moze ze chyba ten sterownik którego uzywasz, bardzo lubi kroki gubić.
Tu jest opisane jak to poprawic:
http://www.cnczone.com/forums/general_e ... inese.html
Gdzies czytalem ze na 3 i na 4 osie maja ten sam błąd.
Maszynka tez pomalowana.
Aluminium obrabiasz na filmie?
Czytales moze ze chyba ten sterownik którego uzywasz, bardzo lubi kroki gubić.
Tu jest opisane jak to poprawic:
http://www.cnczone.com/forums/general_e ... inese.html
Gdzies czytalem ze na 3 i na 4 osie maja ten sam błąd.
-
- Kontakt:
tak na filmie jest aluminium frez 1mm. Przy jedynce nie chlapie, na drugi dzień założyłem 3mm. i była masakra musiałem dorobić osłonkę wokół freza i działało pięknie, ale nic nie było widać i cała magia frezowania zniknęła, frezowanie zrobiło się takie... nieciekawe. KAK dzięki za linka, ale ni hu hu z niego nie zrozumiałem, elektroniki się nie tykam. Jeśli sterownik jest BE dla mnie znaczy to tylko wymiana na jakiś inny. Jak by ktoś pamiętał o co chodziło z tym błędem w ustawienia micro kroku, tam coś było zamienione i nie mogę tego znaleźć, czy mógłby mi tu napisać