Temat stolika zwłaszcza przy dość sporym obszarze roboczym to widzę nie tylko moje rozterki. Też się nad różnymi koncepcjami stolika do mojej niuni zastanawiałem.
Rozterki jak zwykle kończy się tymi samymi wnioskami, albo dobrze i drogo i uniwersalnie, albo amatorsko i tanio i z pewnymi niedogodnościami.
Wybrałem wariant 2:
- moja nauka programowania cnc i wykonywania elementów zacznie się zapewne od popękanych frezów i pociętych stolików,
- wcale nie potrzebuję uniewrsalnego stolika w którym mogę sobie zamontować elementy w milionie różnych pozycji,
- jak będę robił coś jednostkowego to napewno będę miał czas na przygotowanie półfabrykatu do zamocowania, a jak coś w serii to są takie fajne zaciski na dźwigienki które można sobie kupić i mocować do blatu.
- wszyscy piszą materiały miekkie, drewno, mdf to po co stolik z żeliwa czy alu na taki obszar?
Wybrałem płytę z hdfu, powiercę ją, a półfabrykat do obróbki będę dawał większy, bzyk wiertarką gdzieś otwory na krawędziach i poprostu śrubkami do blatu. HDF /mdf jest tani jak barszcz, metr kwadratowy płyty grubości 18 mm kosztuje 30 zł, lub jak mają odpad po pakowaniu paneli 5 zł za metr. Przy tej cenie to nawet na wkręty do drewna można mocować. Za 30 zł kupujesz płytę odpadową 2,2 m na 2,8 m i masz jak dla mnie 4 blaty z odpadem. A odpad można sobie mocować jako stolik pośredni do obcinania po krawędzi.
maciek