Popieram w całej rozciągłościgmaro pisze:Aby dobrze trzymał kresa grubość powinna być moim zdaniem min 24 mm a nie jak często jest to tylko 20 mm lub też mniej ...

Ja zrobiłem już tego typu kilkadziesiąt mocowań do kressa i wszystkie dobrze się spisują - nie ma co oszczędzać przecież to żaden wydatek kupić ciut grubsza blachęgaspar pisze:Sprawdzają się Wasze wnioski, ponieważ mój uchwyt ma 15mm grubości i to niestety o te 9 za mało. Będę musiał wykonać lepszy uchwyt.
Pełen luz...habit_m_ pisze:No to u mnie jest ch***ia
Też będzie działał,może tylko bardziej podatny na drgania i mniejsza powierzchnia duszenia kressa ..habit_m_ pisze:Mam też tylko 15 mm grubości.
Dobre wyniki ma już wymiar 110 mmhabit_m_ pisze:I niewiem czy wymiar 150-160 mm to dobry wynik, bo mi się wydaję że trochę za szeroka mi wyszła. Koledzy popodają swoje.
Ja mam 145mm dla wałków podpartych fi 16mm i śruby kulowej 1605. Da się jeszcze mniej ale tak mi wygląda optymalnie. Przewidziane również bolce dla krańcówek.habit_m_ pisze:I niewiem czy wymiar 150-160 mm to dobry wynik, bo mi się wydaję że trochę za szeroka mi wyszła. Koledzy popodają swoje.
To nie chodzi o oszczędność, aluminium mam już chyba z 80kg w różnych formatkach i wałkach. Po prostu miałem taki kawałek pod ręką i ot wyszło takie cudo. Zmienię i będzie Git ;Dgmaro pisze: nie ma co oszczędzać przecież to żaden wydatek kupić ciut grubsza blachę
Ma się oczywiście rozumieć że takpit pisze:maszynka z tematu jeszcze powstaje ma się rozumieć a te filmiki to są z powstawania właśnie tej maszynki
To inna maszyna , która jest na prowadnicach a na biurkowa maszyna będzie miała wałki a dziś powinienem trochę dorzucić fotek i być może filmyjacek-1210 pisze:we wstępnych założeniach (w pierwszym poście) przyjąłeś wałki podparte 16mm a w maszynie widzę szyny