Popieram w całej rozciągłościgmaro pisze:Aby dobrze trzymał kresa grubość powinna być moim zdaniem min 24 mm a nie jak często jest to tylko 20 mm lub też mniej ...
Frezarko-ploter na biurko v2
-
gaspar
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Co do uchwytu kressa, to dzisiaj właśnie pierwszy raz mi się zdarzyło, że kress się poluzował jak zrobiłem kolizję z łapami trzymającymi materiał
. Myślałem, że frez się prędzej złamie jak wrzeciono wyskoczy z uchwytu a tutaj zonk. Sprawdzają się Wasze wnioski, ponieważ mój uchwyt ma 15mm grubości i to niestety o te 9 za mało. Będę musiał wykonać lepszy uchwyt.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 47
- Kontakt:
Ja zrobiłem już tego typu kilkadziesiąt mocowań do kressa i wszystkie dobrze się spisują - nie ma co oszczędzać przecież to żaden wydatek kupić ciut grubsza blachęgaspar pisze:Sprawdzają się Wasze wnioski, ponieważ mój uchwyt ma 15mm grubości i to niestety o te 9 za mało. Będę musiał wykonać lepszy uchwyt.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...
-
habit_m_
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
No to u mnie jest ch***ia. Mam też tylko 15 mm grubości. A co do szerokości zetki, przyjmuję że koledzy robią maksymalny wymiar płyty osi z na szerokość. U mnie zetka wyszła mimo zastosowania dwóch wałków podpartych fi 12 mm oraz śruby trapezowej fi 14 z nakrętką mocowaną w obudowie łożyska liniowego na fi 21 mm udało mi się to wszystko upakować tam w środku do szerokości płyty osi Z 160 mm, no 150 by było gdyby łożyska wystawały równo z płytą.
I niewiem czy wymiar 150-160 mm to dobry wynik, bo mi się wydaję że trochę za szeroka mi wyszła. Koledzy popodają swoje.
maciek
I niewiem czy wymiar 150-160 mm to dobry wynik, bo mi się wydaję że trochę za szeroka mi wyszła. Koledzy popodają swoje.
maciek
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Pełen luz...habit_m_ pisze:No to u mnie jest ch***ia
Też będzie działał,może tylko bardziej podatny na drgania i mniejsza powierzchnia duszenia kressa ..habit_m_ pisze:Mam też tylko 15 mm grubości.
Dobre wyniki ma już wymiar 110 mmhabit_m_ pisze:I niewiem czy wymiar 150-160 mm to dobry wynik, bo mi się wydaję że trochę za szeroka mi wyszła. Koledzy popodają swoje.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...
-
gaspar

- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Ja mam 145mm dla wałków podpartych fi 16mm i śruby kulowej 1605. Da się jeszcze mniej ale tak mi wygląda optymalnie. Przewidziane również bolce dla krańcówek.habit_m_ pisze:I niewiem czy wymiar 150-160 mm to dobry wynik, bo mi się wydaję że trochę za szeroka mi wyszła. Koledzy popodają swoje.
To nie chodzi o oszczędność, aluminium mam już chyba z 80kg w różnych formatkach i wałkach. Po prostu miałem taki kawałek pod ręką i ot wyszło takie cudo. Zmienię i będzie Git ;Dgmaro pisze: nie ma co oszczędzać przecież to żaden wydatek kupić ciut grubsza blachę
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Ma się oczywiście rozumieć że takpit pisze:maszynka z tematu jeszcze powstaje ma się rozumieć a te filmiki to są z powstawania właśnie tej maszynki
Pomogłem...
Pomogłem...
-
jacek-1210

- Posty w temacie: 1
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
To inna maszyna , która jest na prowadnicach a na biurkowa maszyna będzie miała wałki a dziś powinienem trochę dorzucić fotek i być może filmyjacek-1210 pisze:we wstępnych założeniach (w pierwszym poście) przyjąłeś wałki podparte 16mm a w maszynie widzę szyny
Pomogłem...
Pomogłem...