Remont WS 15
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
ws-15 opuszczanie kolumny
witam
To mój pierwszy post na forum.
Kupiłem niedawno wiertarkę ws-15 w stanie ponoć idealnym zakonserwowaną bez luzów( pochodzi z samochodu wojskowego nieużywanego). Problem jest taki że nie wiem czemu korpus nie podnosi się do góry. Nie wiem czy to wina zastałego smaru czy coś jest nie tak. Bardzo proszę o szybką pomoc.
w jedną stronę korbą nie da się ruszyć a w drugą zębatka po jednym obrocie przepuszcza...
To mój pierwszy post na forum.
Kupiłem niedawno wiertarkę ws-15 w stanie ponoć idealnym zakonserwowaną bez luzów( pochodzi z samochodu wojskowego nieużywanego). Problem jest taki że nie wiem czemu korpus nie podnosi się do góry. Nie wiem czy to wina zastałego smaru czy coś jest nie tak. Bardzo proszę o szybką pomoc.
w jedną stronę korbą nie da się ruszyć a w drugą zębatka po jednym obrocie przepuszcza...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
Z tyłu kolumny jest śruba do zablokowania korpusu wiertarki w kierunku góra - dół. Gdy korpus ciężko przesuwa się po kolumnie to może tak być, że nastąpi wyzębienie się koła zębatego 118 na wale z korbką 120a z kołem 119 na śrubie do podnoszenia 122 (gdy poluźni się pierścień zabezpieczający od strony koła pasowego). To by tłumaczyło, dlaczego obraca się luźno, ale nie podnosi. Z kolei koło zębate na wałku z korbką osadzone jest za pomocą kołka i może się ten kołek ściął. Z kolei śruba może się nie obracać bo zasechł smar i się zapiekła lub coś dostało się między zęby kół zębatych. Trzeba ściągnąć cały korpus z kolumny, przemyć wszystko, żeby luźno się przesuwało i przy okazji sprawdzić te koła zębate.

Ostatnio zmieniony 03 gru 2011, 17:31 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.