to też poprosiłem kolego numerek by koledzy uzasadnili to co piszą. ( chyba mi się nie udało wyprosić ... a szkoda )
Wszyscy duzi , znaczący producenci maszyn i urządzeń odchodzą jak sam zauważyłeś kol numerek i rozumiesz jak widać bardzo dobrze od klawiatur 102 a produkują pulpity które się coraz bardziej rozwijają w przemyśle. Więc Ciebie nie muszę przekonywać o moich racjach. Po prostu znasz życie techniczne z praktyki.
Ba ...
Nawet powiem tak że nawet mniejsze firmy , o których się mniej słyszy też w swoich rozwiązaniach stosują pulpity dotykowe. Nie koniecznie w systemach WJ ale w obrabiarkach itp. Maszynach
Przeglądałem na forum nie jednokrotnie galerie naszych szanownych forumowiczów , co budują , z czym walczą na co dzień i od święta.
Natknąłem się na kilka rozwiązań tych że ludzi gdzie robią to na panelach dotykowych.
I co trzeba o nich powiedzieć … że się cofają w czasie

Kolego
KALI77 , jeżeli Twój "chlebodawca" zacznie instalować klawiatury dotykowe lub pulpity maszynowe to wówczas co nam tu zaśpiewasz
To że zmieniłeś opinię bo te pulpity , czy klawiatury co stosujecie są lepsze od konkurencji

Czy może że wychodzicie naprzeciw rynkowi lub tym coś podobnego
Tam gdzie klawiatura a przynajmniej coś w stylu klawiatury jest potrzebne to przecież pulpit to może załatwić … przykład poniżej.
tam gdzie potrzeba tekst to jest taka klawiatura ...
A gdzie samą wartość liczbową to jest taka.
przyciski są duże , wyraźne a operator ma dostępne wszystko co powinien mieć do dyspozycji. A wszystko to na 15" monitorze LCD z nakładką przemysłową.
Zastanów się dobrze na tym co będziesz chciał napisać. Jak na razie kaleczysz technikę i nie potrafisz nic udokumentować podobnie jak Twój "chlebodawca" któremu zadano dziesiątki pytań i nie spotkano się z odpowiedzią , no chyba że taką "
nie będę z wami gadać" . A w myślach ... za miesiąc się odezwę

jak się uciszy na forum ...
Wywody że 102-ki to przyszłość to tak naprawdę próba udokumentowania że wasze maszyny są „ech” , „ach” , „och”. A są zwykłymi urządzeniami o prostym sterowaniu z najniższej póki. Macie coś jedno i pchacie to do wszystkiego.
Nie obraź się , ale pokazuję jak bardzo jesteście z waszymi maszynami do tyłu.
Ciekawi mnie jedno ... kiedy ten pomysł zostanie "skradziony"

A kraść to grzech …
ps.
I czego wam tu zazdrościć

Zabytków

są za drogie w utrzymaniu i mało funkcyjne
I proszę , darujcie sobie teksty "szczekanie , ujadanie , szukanie zaczepki itp".
Ja niczego nie zazdroszczę ... sam buduję podobne rozwiązania , nawet nawiązałem współpracę z ludźmi od asemblera a teraz próbuję zbudować sterowanie pod MAC-a i próby sa już przeprowadzone. Zapowiada się dobrze.