Zakup maszyny do cięcia wodą

Dyskusje dotyczące przecinarek wodnych
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 09 kwie 2011, 11:58

gdzie się tak dzieje że klawiatura 102 wypiera panele :?:
co Ty piszesz , to że macie to w waszych maszynach to wcale nie znaczy że tak jest.
FLOW ... mylisz się. Ma renomę i ją powiększa.
Tak samo inne firmy. Rozwijają się i chwała im za to.
Ważne jest to by Polski produkt był szanowany na rynku.

Jestem ciekaw kol. KALI77 , czy jak zmienisz pracodawcę tez zmienisz zdanie o klawiaturach ...hehe.
OK. nie dyskutuję dalej bo mija się to z celem a realnych przykładów żadnych.
Ja jestem zwolennikiem wyspecjalizowanych sterowników a nie połaczenia czegoś z czymś żeby dało coś.
Każdy chwali swoje. Zrozumiałe.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

Awatar użytkownika

kali77
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kali77 » 09 kwie 2011, 12:11

Ja tu akurat piszę o byłym pracodawcy i maszynach MAXIEM i OMAX... Tam są klawiatury... Dynamika rozwoju się liczy, a nie tylko sam rozwój.

Cóż... jeśli rzeczywiście uznam, że się myliłem to zmienię zdanie. Potrafię przyznać się do błędu jeśli go popełniam. Ale na podstawie faktów, a nie domysłów. Klient, operator chce klawiatury, którą zna od urodzenia. Panel jest zjawiskiem obcym dla przeciętnego operatora maszyny WJ. Takie ja mam spostrzeżenia empiryczne.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 09 kwie 2011, 12:37

no cóż ...
to jesteś kol. KALI77 mało po informowany.
Pewnie , jak się kit komuś wciśnie i powie setki razy że tak jest dobrze to ten ktoś w to w końcu uwierzy.
Tylko pytanie , dlaczego każdy szanujący się producent ucieka od tego typu rozwiązań by stosować klawiatury 102 :?:
proszę , uzasadnijcie to Panowie.
Przecież , nawet nie ma komfortu pracy z taką klawiaturą.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 kwie 2011, 12:59

Każdy szanujący się producent kieruje swój wyrób do jak najszerszej grupy odbiorców.
A rolą mądrego odbiorcy jest zKAIZENowanie go do własnych potrzeb.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: numerek » 09 kwie 2011, 13:34

kali akurat z omaxem i klawiaturą trafiłeś kulą w płot !

to wlasnie klawiatura przy WJ w takim środowisku mnie odstręcza !!!
jako serwisant wiesz jak to to wygląda po roku pracy ....

właśnie o tym pisałem wcześniej - handlowiec dumnie stwierdził że PC i windows na pokładzie to zaleta maszyny ( sic!) jak zapytałem jaki windows - oczywiście XP - ja pierdzielę ..... :(

jak napisał cnccad mniej klawiszy mniej głupich pomysłów - po to się szkoli operatora aby opanował panel i znał każdy jego przycisk i jego funkcje

buduję sobie plazmę i nawet przez chwilę nie przyszło mi do głowy zastosować klawiaturę - tylko panel !!!!

Twój argument że od dziecka każdy zna klawisze też nie jest szczęśliwy
zainstaluj jakikolwiek program CAM i postaw tam gościa który od dziecka klika - będzie jak dziecko we mgle bez szkolenia - które uważam że będzie długotrwałe i droższe od szkolenia na maszynie z panelem
opanowanie 102 klawiszy gdzie przypisano chociażby 2 funkcje do kazdego z nich to koszmar

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 09 kwie 2011, 15:13

to też poprosiłem kolego numerek by koledzy uzasadnili to co piszą. ( chyba mi się nie udało wyprosić ... a szkoda )
Wszyscy duzi , znaczący producenci maszyn i urządzeń odchodzą jak sam zauważyłeś kol numerek i rozumiesz jak widać bardzo dobrze od klawiatur 102 a produkują pulpity które się coraz bardziej rozwijają w przemyśle. Więc Ciebie nie muszę przekonywać o moich racjach. Po prostu znasz życie techniczne z praktyki.
Ba ...
Nawet powiem tak że nawet mniejsze firmy , o których się mniej słyszy też w swoich rozwiązaniach stosują pulpity dotykowe. Nie koniecznie w systemach WJ ale w obrabiarkach itp. Maszynach
Przeglądałem na forum nie jednokrotnie galerie naszych szanownych forumowiczów , co budują , z czym walczą na co dzień i od święta.
Natknąłem się na kilka rozwiązań tych że ludzi gdzie robią to na panelach dotykowych.
I co trzeba o nich powiedzieć … że się cofają w czasie :?:
Kolego KALI77 , jeżeli Twój "chlebodawca" zacznie instalować klawiatury dotykowe lub pulpity maszynowe to wówczas co nam tu zaśpiewasz :?:
To że zmieniłeś opinię bo te pulpity , czy klawiatury co stosujecie są lepsze od konkurencji :?:
Czy może że wychodzicie naprzeciw rynkowi lub tym coś podobnego :?:

Tam gdzie klawiatura a przynajmniej coś w stylu klawiatury jest potrzebne to przecież pulpit to może załatwić … przykład poniżej.

Obrazek

tam gdzie potrzeba tekst to jest taka klawiatura ...

A gdzie samą wartość liczbową to jest taka.

Obrazek

przyciski są duże , wyraźne a operator ma dostępne wszystko co powinien mieć do dyspozycji. A wszystko to na 15" monitorze LCD z nakładką przemysłową.
Zastanów się dobrze na tym co będziesz chciał napisać. Jak na razie kaleczysz technikę i nie potrafisz nic udokumentować podobnie jak Twój "chlebodawca" któremu zadano dziesiątki pytań i nie spotkano się z odpowiedzią , no chyba że taką "nie będę z wami gadać" . A w myślach ... za miesiąc się odezwę :wink: jak się uciszy na forum ...
Wywody że 102-ki to przyszłość to tak naprawdę próba udokumentowania że wasze maszyny są „ech” , „ach” , „och”. A są zwykłymi urządzeniami o prostym sterowaniu z najniższej póki. Macie coś jedno i pchacie to do wszystkiego.
Nie obraź się , ale pokazuję jak bardzo jesteście z waszymi maszynami do tyłu.
Ciekawi mnie jedno ... kiedy ten pomysł zostanie "skradziony" :?:
A kraść to grzech … :wink:

ps.
I czego wam tu zazdrościć :?: Zabytków :?: są za drogie w utrzymaniu i mało funkcyjne :!:

Obrazek

I proszę , darujcie sobie teksty "szczekanie , ujadanie , szukanie zaczepki itp".
Ja niczego nie zazdroszczę ... sam buduję podobne rozwiązania , nawet nawiązałem współpracę z ludźmi od asemblera a teraz próbuję zbudować sterowanie pod MAC-a i próby sa już przeprowadzone. Zapowiada się dobrze.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 09 kwie 2011, 17:03

w tej całej dyskusji zastanawia mnie jedno: Wynika z niej, że w Polsce sa własciwie 3 firmy oferujące waterjet-y. Natomiast wystarczy na targi do Poznania pojechać i mimo kryzysu tych firm jest wiele więcej. Ja nie byłem w 2010 roku, byłem w 2 poprzednich i np waterjeta Kimli nie spotkalem - firmy też jakoś nie zauważyłem. Dlaczego dyskusja ta i poprzednie sprowadzają sie do 3 firm? W Lublinie jest np Waterjet Sweden i ma się dobrze a wogóle przemilczany w dyskusjach. Czy naprawdę tylko Kimla, Omax i Flow?
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 09 kwie 2011, 17:18

myślę że to jest spowodowane tym że się spopularyzowały na forum.
No i się o nich tak duzo pisze.
Tak jak o biedronce się teraz mówi tak o tych firmach :wink:

Jak dobrze pamiętam firma o której piszesz WJ Sweden ... jest w pewnej firmie w Katowicach.
Ale pewności nie mam. Sterowanie jest na FANUC i są to maszyny dwu i cztero głowicowe.
Firma ta to chyba AquaDem.

http://www.aquadem.pl/ciecie-strumieniem-wody.htm

mają maszyny bardzo długo ... jedni z pierwszych na terenie RP. Wcześniej zakupiłem od nich maszynę FLOW T11 o której pisałem już.
O Polskim producencie jakim jest firma KIMLA nawet nie chcieli słyszeć.
Ale też sobie głupoty wcisnąc nie dadzą.

Kurcze , znowu napisałem że cos widziałem i coś wiem i z czymś miałem kontakt ...
Chyba się naraziłem na .... przepraszam :cry: ...kol. KI....

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 kwie 2011, 18:40

To ja nie wiedziałem że to jest całkiem nowoczesny panel sterowniczy

Jednak wolę klawiaturę :)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 09 kwie 2011, 18:59

każdy woli to co mu pasuje.
Klawiatura to urządzenie z lat 60-tych ... i jakoś przyszłość kiepsko widzę przed nią w przemyśle...przy maszynach. To już po prostu historia.
Owszem , są rozwiązania gdzie się sprawdza 102-ka.

W urządzeniu które teraz buduję zastosowałem na próbę monitor jak ten w linku

http://www.pcbird.pl/monitor-dotykowy-1 ... p-910.html

jest to kiepskiej jakości monitor bo podświetlany LED o małej jasności świecenia.
Ale był testowany już w przemyśle i jak poprawią podświetlanie to może być przy obrabiarkach stosowany.
Ale nie przy WJ.

program który pisałem dla mojego automatu dla monitora dotykowego jest troche inny.
Nie stosowałem klawiatury wirtualnej gdyż nie było potrzeby ale głupotą by było dawanie 102-ki dla tej aplikacji.
Jak opanuję aplikację dla MAC , to wprowadzę ją do kolejnej maszyny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie jest to dla sterowania CNC ale to nie problem zrobić dla CNC.
Po prostu nie ma na chwile obecna potrzeby i czasu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Wodna / Water Jet”