Zakup maszyny do cięcia wodą

Dyskusje dotyczące przecinarek wodnych
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pitsa » 07 kwie 2011, 08:17

Można odbijać delikatniej aby seria odbić miała tendencję wygaszającą. ;-)
Teraz to jest walenie piłką w mur, tak że tynk się sypie. Dozorca was przegania, a wy dalej swoje. To już jest chuligaństwo! :-)

Proszę grzecznie odłożyć piłeczkę i nie nękać już forum negatywnymi emocjami. :twisted:

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 07 kwie 2011, 08:24

ja staram sie być delikatny ( nie bardzo to może mi wychodzi ) ale głupot sobie wciskać nie dam :?:
cały czas czekam na odpowiedzi które zadałem ja i kilku innych forumowiczów :wink: których sie pewnie nie doczekam.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

w100dnik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: w100dnik » 07 kwie 2011, 23:03

Panie "pitsa"
W tym miejscu pragnę uzupełnić Pańską myśl, dodając za John'em Steinbeck'em, że: "ostatnim złym nawykiem, jakiego człowiek się wyzbywa, jest udzielanie rad". Ale problemem tego forum nie jest Pan. Problemem tego forum jest Pan Kimla, którego życzeniem jest polowanie właśnie na tym forum na klienta. Zaś prawdziwym nieszczęściem jest administrowanie tym forum przez Pana Kimlę.

[ Dodano: 2011-04-07, 23:17 ]
Panie "pitsa"
Pan Kimla przez 2 lata stosował metodę bezkrytycznej obrony własnego "image". "Tylko mali ludzie boją się o swój prestiż, wielcy go mają", bądź - jeśli Pan woli, ujmę to nieco inaczej (w pojmowaniu Pana Kimli) - "tylko winni się tłumaczą". I przez 2 lata chłopcy " kopali sie z koniem".

[ Dodano: 2011-04-07, 23:29 ]
Panie "pitsa"
Proszę przyjąć, że u podstaw wyboru przeze mnie określonych rozwiązań i instrumentów leży tylko przekonanie o mojej służebnej roli, względem dobra wspólnego i interesu obywateli".

[ Dodano: 2011-04-07, 23:31 ]
Oświadczam, że jest mi znana treść regulaminu a zwłaszcza część, którą zacytuję:
"Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu." kon. cyt.

[ Dodano: 2011-04-07, 23:41 ]
Panie "pitsa"
Umiem rozpoznać "człowieka".
Chciałbym (mniemam, że Pan również), poznać Pana osobiście.
Przepraszam, że jestem z doskoku, ale właśnie dzisiaj i teraz, mam ożywioną dyskusję z "Maximus"-em.
Maszyna bez człowieka, to kupa bardzo drogiego żelaza

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 08 kwie 2011, 09:51

kolego w100dnik
nie frustrujmy się już więcej. Szkoda cennego czasu. Ostatnio zainteresowałem się firmą ECONOMOS i Polską firmą TECHJET.
O ECONOMOS miałem już wyrobione zdanie i ich maszyny mi przypadły do "gustu" ale gorzej z obsługa serwisową na terenie Polski.
TECHJET , dla mnie ta firma jest mało znana ale zainteresowałem się kilkoma rozwiązaniami i muszę przyznać że mi się podobają. Klient ( jeden którego obsługuję w innej dziedzinie ) wydał prostą opinię , "Taniocha na której da się całkiem dobrze pracować".
Oglądałem kilka zdjęć a ostatnio mi klient dosłał zdjęcia tej że maszyny.( nie pokażę ich ze względu na prośbę klienta który zagląda na to forum czasami ) ale jak je porównać do maszyn kol KIMLA , to zdecydowanie wybrał bym TECHJET.
Nie żeby komuś robić na złość ale dlatego chodźmy że te maszyny nie maja tak prymitywnie rozwiązanego pulpitu np. jak maszyny kol. KIMLA , gdzie jest jakaś tam klawiatura ...
Mnie takie rzeczy przerażają. Sam teraz buduję własny sterownik ( testuję , cos tam dorabiam , przerabiam ) ale nawet nie pomyślałem o tym żeby była podłączona klawiatura.
Dla celów serwisowych to owszem.
Więc na chwile obecną polecam ze względu na te rozwiązania polecam FLOW i TECHJET.
Tak , zdanie się u mnie częściowo zmieniło. Jeżeli mnie cos przekonuje to zdanie zmienię. Nie chodzi mi o cele finansowe. Piszę całkowicie od siebie.
Tak samo żadna z firm nie jest dla mnie konkurencją. Planuje , ale co wyjdzie z tego rozpocząć budowę WJ. Ale z drugiej strony , mnie „kręci” serwis.
Mam kilka propozycji nawiązania stałej współpracy , po za tym myślę o zrobieniu u siebie stanowiska pokazowego firm od maszyn WJ i plazm.
Oczywiście wykluczone , bym wpuścił dwie firmy do siebie konkurencyjne.

I to by mi odpowiadało najlepiej zamiast budować maszyny.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 kwie 2011, 21:50

cnccad pisze: gdzie jest jakaś tam klawiatura ...
Mnie takie rzeczy przerażają. Sam teraz buduję własny sterownik ( testuję , cos tam dorabiam , przerabiam ) ale nawet nie pomyślałem o tym żeby była podłączona klawiatura.
Dla celów serwisowych to owszem. .
Trochę to kolega przesadza. Klawiatura to piękna rzecz dla tego co się umie nią posługiwać :)
Pewnie, jak ma tylko wystartować maszynę to wystarczy zielony i czerwony guzik. Zapewniam kolegę ze bywają operatorzy piszący proste programiki z "palca" i sterują maszyną dużo sprawniej niż z wypaśnych paneli dotykowych.

Awatar użytkownika

kali77
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kontakt:

Post napisał: kali77 » 08 kwie 2011, 22:48

Panowie... Sterowanie z klawiatury PC jest najprostsze, najbardziej intuicyjne i bez dwóch zdań to przyszłość... Po co komplikować sobie życie tworzeniem nowych paneli sterujących skoro 90% świata od najmłodszych lat stosuje to rozwiązanie?... Mój syn od 2,5 roku życia...

To jest sztuka dla sztuki moim zdaniem... Oczywiście czysto subiektywnym... Bo mnie zaraz ktoś tu oskarży o Obiektywizm... od którego jestem daleki... :mrgreen:

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 08 kwie 2011, 23:04

może jeszcze powiesz że najlepszym rozwiązaniem jest PC ? jak mało rozgarnięty handlowiec w jednej z firm od WJ ?

osobiście jak widzę klawiaturę przy maszynie to nie potrzebuję nic więcej - odwracam się na pięcie i już mnie ona nie interesuje !

panel musi mieć wszystko co potrzebne do sterownia i nic więcej
na jaką cholerę potrzebnych jest 102 klawisze ??? do pasjansa ?

klawisze są do komputera ! do maszyn są panele albo HMI

Awatar użytkownika

kali77
Kontakt:

Post napisał: kali77 » 08 kwie 2011, 23:14

Tak... Z całym szacunkiem dla wiedzy i doświadczenia kolegi... Ale nie zapominajmy o Operatorze maszyny. To w końcu dla niego jest dedykowane sterowanie maszyną. A co on zna najlepiej? 102 klawisze... Dlaczego? Bo się na nich wychował od najmłodszych lat. To chciałem powiedzieć.

Czy ktoś kocha, czy nie PC to jest to potęga światowa... I albo my się dostosujemy do rynku... albo rynek do nas... oopsss.. to drugie chyba jest niemożliwe....

w100dnik

Post napisał: w100dnik » 08 kwie 2011, 23:23

I ma aż 10 palców
Maszyna bez człowieka, to kupa bardzo drogiego żelaza

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 09 kwie 2011, 00:04

dla mnie stosowanie klawiatury (a już w ogóle PC )w maszynach wysokiego lotu jakim jest WJ jest nieporozumieniem !

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Wodna / Water Jet”