Pomysł na konstrukje stołu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
W sumie to nasunąłeś mi kamarze pewną myśl... i chyba tą droga pójdę. Pole robocze na styk wychdzi mi 720 x 600 ale raczej nie będę frezował aż tak dużych detali z metalu. Więc i stolik mogę sobie zrobić mniejszy np 600x500. przy takich wymiarach zejdę już trochę poniżej 100 kg. Większe pole robocze bardziej przyda się przy frezowaniu jakiś mało wymagających rzeczy typu wycinanie blachy alu albo frezowanie pleksy i w tym celu potem mogę sobie nałożyć dodatkowy stolik o pełnych wymiarach.
Tylko teraz pytanie jak z dynamiką maszyny o masie stolika 100kg
- a tak sie cieszylem że te 3Nm pozwolą na ładną pracę
hehe
Tylko teraz pytanie jak z dynamiką maszyny o masie stolika 100kg

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Sam sobie odpowiedziales...FDSA pisze:...
Tylko teraz pytanie jak z dynamiką maszyny o masie stolika 100kg- a tak sie cieszylem że te 3Nm pozwolą na ładną pracę
hehe
Jesli masz zamiar orac grubo a powoli - 100kg jest zaleta,
jesli szybciej i dynamiczniej - wada. Nie ma rozwiazan idealnych.
Pomysl z nakladka na stol jest dobry - zrob mniejszy stol taki jak
potrzebujesz do ciezszej orki, a nakladke chocby z MDFu zasze mozesz
przykrecic tymczasowo.
q
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 23
- Kontakt:
I to jest optymalne. Do pleksy to mam jakieś kupione badziewie podciśnieniowe z tworzywa.FDSA pisze:Większe pole robocze bardziej przyda się przy frezowaniu jakiś mało wymagających rzeczy typu wycinanie blachy alu albo frezowanie pleksy i w tym celu potem mogę sobie nałożyć dodatkowy stolik o pełnych wymiarach.
Tylko teraz pytanie jak z dynamiką maszyny o masie stolika 100kg- a tak sie cieszylem że te 3Nm pozwolą na ładną pracę
hehe
Ze spadkiem dynamiki to trochę przesadzasz. W poziomie nie ma takich różnic, gorzej z ciężką zetką.
Z tym 100kg to tez nie tak, możesz sporo odciązyć jak sie uprzesz.